Estudiants de secundària protesten contra la llei de 'llibertat educativa': "És un atac als drets socials"

Imatge de la concentració d'estudiants a València
SINDICAT D'ESTUDIANTS
Publicado: jueves, 25 abril 2024 17:15

   VALÈNCIA, 25 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Una concentració d'estudiants de secundària ha expressat el seu rebuig a la llei de 'llibertat educativa' impulsada pels partits que conformen el Consell, PP i Vox, ja que, al seu semblar, suposa "un atac als drets socials i a les conquestes democràtiques de tot el poble valencià".

   La protesta, convocada pel Sindicat d'Estudiants del País Valencià, ha tingut lloc aquest dijous en la plaça de la Reina de València i ha congregat a desenes d'alumnes i docents sota el lema 'No a la destrucció de l'educació pública'. També hi ha convocada vaga estudiantil i mobilitzacions a Alacant i Elx.

   Durant la concentració s'han pogut observar cartells amb missatges com: 'Ni un pas enrrere contra els atacs del PP-Vox'; 'Fora l'extrema dreta de les nostres aules'; 'La llengua no és un conflicte'; 'Escola pública de qualitat i en valencià' o 'Si és censura el valencià és censura la cultura i la història'.

   Entre les seues queixes destaquen la falta places que obliga a molts alumnes a haver de cercar altres centres en els quals estudiar i han alertat que les retallades en l'educació pública estan fent que les escoles i instituts "no siguen llocs segurs on estudiar". "Al final els pares van a haver de portar als seus fills a escoles concertades i privades", han afirmat.

   Molts dels estudiants han coincidit a apuntar que els seus centres educatius necessiten diners per a poder solucionar els problemes infraestructurales i de mitjans que tenen.

   Així, destaquen la falta de professors, el nombre "excessiu" d'alumnes per classe, la falta de climatització de les aules, la falta d'infraestructures i de materials o la "discriminació" del valencià en les aules.

   El portaveu del Sindicat d'Estudiants, Carlos Naranjo, ha assenyalat que la proposta té com a objectiu donar una resposta als "greus atacs que ha plantejat el govern conformat per PP i Vox contra el valencià, l'educació pública i la memòria històrica, en referència a les lleis de 'llibertat' educativa i de concòrdia que, al seu judici, suposen "un atac als drets socials i a les conquestes democràtiques de tot el poble valencià".

    En aquesta línia, ha avançat que aquesta vaga estudiantil és "el primer pas" a la "gran mobilització" convocada per Plataforma per l'Ensenyament que tindrà lloc el pròxim 23 de maig.

   "Hui principalment estan participant estudiants d'instituts públics, que són els més afectats per la situació crítica en la qual està l'educació pública. Una situació en la qual el Partit Popular vol enfonsar-nos encara més per a dur a terme el seu pla de privatització absoluta de l'educació pública", ha asseverat Naranjo.

   Així mateix, ha explicat que, entre les demandes dels estudiants, es troben també l'exigència d'unes infraestructures de qualitat ja que, segons ha indicat, "la gran majoria de les infraestructures dels centres públics del País Valencià es troben pràcticament en ruïnes i necessiten reformes immediates".

CENTRES PÚBLICS "PRÀCTICAMENT" EN RUÏNES

   "Hi ha sostres que cauen, hi ha aules sense finestres i portes i banys que no tenen les instal·lacions correctes. Només cal mirar imatges dels instituts perquè sembla que estem estudiant en centres del tercer món", ha manifestat al mateix temps que ha subratllat que "tots" els diners s'estàn destinant a l'educació privada.

   Per la seua banda, el permanent sindical d'UGT Ensenyament del País Valencià, Kilian Cuerda, ha assenyalat que els estudiants estan vivint en primera persona, igual que el professorat, els problemes existents en l'educació pública i que, per això, han convocat aquesta concentració per a "fer veure i prendre protagonisme en la reivindicació".

   "Estem ací per a donar-los suport i que la societat veja que la joventut i els estudiants defensen valors de progrés i té clar el compromís amb el públic i demostren aquest compromís amb els valors democràtics i la defensa de l'escola pública", ha afirmat Cuerda.

   Preguntat per la possibilitat que les protestes formen part de la nova normalitat entre el sector educatiu, ha indicat que tot depèn del Consell i de si volen "continuar en un camí de degradació de l'educació pública i d'agressió als drets dels treballadors i dels alumnes, que al final és una agressió a tota la societat valenciana".

   El permanent sindical de STEPV, Toni Peris, ha posat en relleu la importància de recolzar la protesta estudiantil i les altres convocades ja que, segons ha apuntat, s'han traspassat "totes les línies roges" posat que ens trobem en una situació en la qual "no s'està apostant per l'educació pública ni per la qualitat educativa".

   Així, ha posat el focus en la "vulneració" que està patint el valencià i ha determinat que "no es pot tornar arrere amb totes les polítiques que estaven afavorint que, una llengua totalment minoritzada i secundària, quede en un segon pla".

   D'aquesta manera, ha animat a tot el professorat i al conjunt de l'alumnat a sumar-se a les protestes atès que considera que el moment és "ara" perquè ja han començat "les primeres retallades en educació", i ha posat com a exemple la reducció de l'oferta de les Escoles Oficials d'Idiomes a la Comunitat.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià