CCOO veu necessària la prohibició dels mòbils en classes, però demana una educació en competència digital crítica

Archivo - Arxiu - Dos joves usen el telèfon mòbil
David Zorrakino - Europa Press - Archivo
Publicado: lunes, 6 mayo 2024 12:35

   VALÈNCIA, 6 May. (EUROPA PRESS) -

   FE CCOO PV veu "necessària" la resolució de 2 de maig que regula l'ús dels mòbils als centres educatius per a fer front a l'increment "alarmant" dels casos de ciberassetjament que s'estan produint, però reclama "més recursos digitals" per als centres educatius i mesures encaminades a l'alfabetització i seguretat digital de la comunitat educativa tant per a alumnat, famílies com per a personal educatiu.

   En aquest sentit, lamenta que la Conselleria "torna a menysprear al professorat publicant una mesura sense comptar amb ell quan la majoria dels centres educatius, des de la seua autonomia, ja contemplaven referències a l'ús dels dispositius mòbil en els seus reglaments de Règim Intern i Planes d'Igualtat i Convivència".

    Per això, CCOO considera que aquesta norma, que també s'ha proposat des del Ministeri d'Educació, "hauria d'haver comptat amb els professionals d'educació que han d'aplicar-la diàriament als seus centres".

   D'aquesta manera, critiquen que Conselleria, com ja ha fet en altres temes com "la falsa llei lliberteu educativa, les retallades a les EOI, les estades en l'estranger o els canvis d'horaris lectius als centres de secundària, legisla sense comptar amb el professorat i la seua representació legítima en la negociació, com són els sindicats".

   Així, assenyalen que veuen amb "preocupació" l'increment dels casos de ciberassetjament, tal com assenyalava ahir un informe l'OMS, que indicava que 1 de cada 6 alumnes pateix assetjament escolar i un 15% de l'alumnat adolescent europeu ha patit ciberacoso.

    Per això, demanen a Educació adopte "accions per a fer front a aquest problemàtica" i defensen que aquesta norma s'hauria d'haver negociat amb la Mesa Sectorial d'Educació perquè "té aspectes que afecten directament a les condicions laborals del professorat".

    En aquesta línia, assenyalen que la norma és "necessària però insuficient" perquè "per a fer-la efectiva i reduir el ciberbullying fa falta un enfocament més ampli que involucre i que dote de recursos a tota la comunitat educativa", així com "implementar programes que incrementen el coneixement del funcionament dels entorns digitals i dels riscos que comporten per la seguretat personal i col·lectiva". En definitiva, des de la FECCOO PV reclamen "una educació en competència digital crítica per a poder exercir la ciutadania en llibertat i sense coaccions en l'actual món de digital".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià