Eurocambra demana a Brussel·les estudiar si el projecte de la pedrera de Godella compleix la llei d'impacte ambiental

Archivo - Arxiu - Diverses banderes de la Unió Europea, a 3 de gener del 2024, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
Publicado: lunes, 18 marzo 2024 18:51

   BRUSSEL·LES, 18 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La comissió de Peticions del Parlament Europeu ha demanat aquest dilluns a la Comissió Europea que analitze si el projecte urbanístic que afecta a l'entorn natural de la pedrera de Godella, és compatible amb la llei europea d'impacte ambiental.

   La petició, que reclama que es "conserve aquest pulmó de biodiversitat proper a la ciutadania local", es refereix, en concret, a un projecte d'urbanitzacions 'Canyada de Trilles' o 'Torreta del Pirata de Godella' que "posaria en perill l'antiga pedrera històrica de 'Les Pedreres' i el seu entorn".

   Els grups parlamentaris socialistes, liberals, verds i esquerra s'han mostrat partidaris de mantenir oberta aquesta petició, enfront del rebuig dels 'populars', que en un gir final han demanat el seu tancament malgrat que l'eurodiputat Radan Kanev va defensar prèviament mantenir-la oberta per a assegurar-se que no existeix violació de la directiva europea, encara que no descartava tancar-la "més endavant".

   L'eurodiputat socialista Domènec Ruiz Devesa s'ha sumat a la preocupació pel futur de la pedrera i ha defensat que es tracta d'una "peça fonamental en la protecció de l'entorn", ja que contribueix a fer front a l'efecte de l'escalfament global i que pot "desaparèixer" a causa dels plans urbanístics que ha proposat l'Ajuntament de Godella per a donar pas a la construcció d'habitatges.

   En aquest sentit, ha reclamat "mesures urgents per a garantir la seua conservació com a bosc periurbà" i ha instat també a la resta de grups a recolzar "aquesta important causa", ja que considera que s'ha d'estudiar la seua compatibilitat amb la directiva d'impacte ambiental. També ha demanat que es remeta a la comissió de Medi ambient del Parlamento Europeu perquè puga fixar la seua posició sobre aquest tema.

   Pel seu costat, l'eurodiputada de l'Esquerra Esther Sanz Selva h denunciat que això "no és un fenomen aïllat ni nou", sinó que ocorre en tota la Comunitat Valenciana, un territori "ple de conflictes de projectes urbanístics que agredeixen al territori i vulneren diverses directives europees".

   Per això, ha fet una crida a la Comissió Europea perquè investigue "en profunditat" aquests "projectes urbanístics depredadors" ja que critica que es tracta de "un problema estructural" que afecta a tot el territori espanyol i a altres països de la UE.

   No obstant això, l'Executiu comunitari ha rebutjat donar seguiment a aquesta petició perquè la directiva s'ha traslladat correctament a la legislació nacional, la qual cosa permet l'accés als procediments de recurs administratiu i judicial als quals qualsevol ciutadà pot recórrer per a impugnar la legalitat de les decisions de les autoritats públiques que consideren que hagen vulnerat algun dels drets conferits per la directiva.

   Al fil d'això, la Comissió considera que els mecanismes de recurs davant dels òrgans nacionals pertinents disponibles en virtut de la directiva constitueixen el mitjà "més adequat" perquè el peticionari faça valdre les seues reclamacions de manera satisfactòria, en cas que considere que no s'estan aplicant correctament les disposicions de la legislació comunitària.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià