El jutge manté l'arxiu provisional de la causa per l'incendi de Campanar fins que reba l'informe policial

Archivo - Arxiu - Imatge de l'incendi de l'edifici de Campanar
EDUARDO MANZANA- EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: martes, 2 abril 2024 18:55

   Argumenta que no hi ha fins ara "cap dada oficial" que contradiga la primera conclusió que descarta l'origen delictiu de les flames

   VALÈNCIA, 2 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El titular del Jutjat d'Instrucció 9 de València ha acordat mantenir el sobreseïment provisional de la investigació oberta per l'incendi registrat a un edifici residencial del barri de Campanar el passat 22 de febrer, en el qual van morir deu persones, fins a rebre l'informe policial que ha de determinar l'origen i les causes exactes del foc.

   El magistrat ha desestimat així el recurs de reforma interposat per la representació processal del parent directe de quatre membres d'una mateixa família morts en el sinistre, al que es van adherir parcial o totalment altres parts.

    A la fi del mes de març, la Fiscalia Provincial de Valencia es va mostrar favorable a reobrir la investigació judicial per l'incendi.

   En concret, el Ministeri Públic va sol·licitar al jutge que estimara el recurs interposat pel pare de l'home mort junt amb la seua dona i els seus dos fills en l'incendi.

   El fiscal reclamava estimar aquest recurs de reforma, interposat pel lletrat penalista Ignacio Grau, "vists els arguments exposats" en el seu text. Entre ells, tal com va avançar Europa Press, es referia al fet que l'arxiu suposava una "doble victimització" per al seu representat i demanava una reobertura de la investigació.

    Aquestes al·legacions es van presentar després que l'instructor decretara el sobreseïment provisional d'aquestes diligències prèvies el passat 8 de març, després de rebre un ofici policial en el qual descartava expressament "l'etiologia criminal o delictiva" de l'incendi.

   Ara, en una interlocutòria datada i notificat aquest dimarts a les més de 60 parts --entre persones físiques i jurídiques-- personades en la causa, el titular del jutjat assegura que les al·legacions exposades en el recurs de reforma "no desvirtuen la legalitat de la resolució impugnada".

   El magistrat recorda que la investigació no ha finalitzat definitivament, sinó que aquesta "segueix el seu curs amb la finalitat de desvetlar l'origen i causa de l'incendi", segons informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

   En aquest sentit, explica que està a l'espera de l'informe final que està elaborant la Policia Científica, informe que ha requerit al grup policial i que espera siga remès "amb la major celeritat possible".

   És per això que no existeix fins al moment "cap dada oficial" que contradiga la primera conclusió policial que descarta l'origen delictiu de les flames, la qual cosa contempla "qualsevol de les modalitats pròpies de la comissió d'un fet criminal o delictiu; és a dir, per dol o imprudència".

   Igualment, tampoc s'han aportat a la causa "altres dictàmens pericials sobre el succeït i sobre presumptes responsabilitats penals". "Sí existeixen conjectures i afirmacions" per part dels recurrents que en el seu moment "hagen de ser investigades", afig l'instructor.

   En qualsevol cas, el jutge entén que serà quan es reba l'informe policial requerit "el moment de poder acordar quantes diligències resulten pertinents per a determinar responsabilitats i responsables, si escau, de la causación de l'origen de l'incendi i de les seues conseqüències".

"EFICÀCIA EN LA INVESTIGACIÓ"

   "Abans d'això (...) no sembla aconsellable en termes d'eficàcia en la investigació començar a ordenar la pràctica de diligències --per més que d'ara endavant totes elles foren rellevants i puguen practicar-se-- que pogueren entrar en contradicció amb les conclusions encara per arribar".

   A més, segons el parer del magistrat, aquesta premissa es veu reforçada pel fet que les diligències sol·licitades pels recurrents "no semblen córrer perill d'obtenció i estudi complet", en tractar-se fonamentalment de "documents preservats i custodiats en registres públics" com a expedients de llicències o d'obres o del Registre Mercantil.

   El titular del Jutjat insisteix finalment en què, en tractar-se d'un sobreseïment provisional, la causa pot ser reoberta "en qualsevol moment de l'aparició o determinació d'indicis racionals de criminalitat en qualsevol persona relacionada amb els fets de l'incendi".

   La interlocutòria dictada i notificat aquest dimarts no és ferm i pot ser recorregut en apel·lació.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià