La jutgessa obri juí oral contra Echávarri i dos assessors pel suposat fraccionament de contractes en Comerç

L'exalcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, imatge d'arxiu
Europa Press - Archivo
Publicado 24/4/2018 14:18:42CET

Fiscalia demana deu anys d'inhabilitació per a càrrec electe en un ajuntament per als tres acusats

ALACANT, 24 Abr. (EUROPA PRESS) -

La jutgessa que ha instruït la causa pel suposat fraccionament de contractes en la Regidoria de Comerç d'Alacant ha dictat obertura de juí oral contra l'exalcalde socialista de la ciutat, Gabriel Echávarri, i per als qui van ser els seus assessors Eduardo Díez i Pedro de Gea, segons han confirmat a Europa Press fonts jurídiques. Fiscalia i acusació particular atribueixen als tres un delicte de prevaricació.

Echávarri va ser denunciat pel grup municipal 'popular' --que es manté com a acusació particular--, i pel grup de Ciutadans, arran del suposat fraccionament de contractes en la Regidoria de Comerç que va dirigir per a actes de promoció. En concret alertaven sobre 25 factures per un import total proper als 190.000 euros.

La Fiscalia, en el seu escrit de conclusions provisionals, al que ha tingut accés Europa Press, demana deu anys d'inhabilitació per a càrrec electe en un ajuntament per als tres acusats per prevaricació continuada en concepte d'autor --Echávarri-- i com com a cooperadors necessaris --els seus dos assessors--.

El ministeri fiscal considera que "efectivament" va haver-hi fraccionament de contractes "deliberat" i "reiterat" per a "eludir" la normativa en contractació que exigeix "publicitat i concurrència". Així, assenyala que van haver de ser tramitades mitjançant un concurs públic i no per contracte menor.

Segons la Fiscalia, es van fraccionar els contractes en tres blocs: Promoció publicitària, Premis del Comerç i Renovació de la Cartelleria i Senyals de Mercats Municipals, amb el que es va aconseguir de forma "arbitrària" beneficiar "sempre i únicament" les empreses "triades" per l'alcalde i els seus assessors.

Així mateix, afig que la negociació i els acords per als 25 expedients van ser decidits per Echávarri i executats pel seu personal de confiança malgrat que, com De Gea i Díez no era membres de la Comissió de Govern ni regidors, no tenien facultat per a contractar.

A més, en el seu escrit, la Fiscalia sol·licita el sobreseïment del delicte d'usurpació de funcions. Argumenta el ministeri fiscal que el suposat fraccionament ho haurien comès els dos assessors amb "el respatler" i "coneixement" d'Echávarri, que tenia les "facultats" per a açò. Per açò, estima "contradictori" que es considere usurpada una atribució quan s'"ha consentit".

TESTIFICALS

El fiscal demana a més, que acudisquen a declarar com testimonis el nou alcalde d'Alacant, Luis Barcala, i la portaveu de Ciutadans, Yaneth Giraldo, així com el portaveu de Compromís, Natxo Bellido.

A més, ha sol·licitat la testifical de 21 persones més, entre ells, el cap del Servici de Comerç, Mercats i Consum i el lletrat Cap de l'Assessoria Jurídica de l'Ajuntament.

Per la seua banda, el PP com a acusació particular demana 12 anys d'inhabilitació per a Gabriel Echávarri i set anys d'inhabilitació per als seus dos assessors.

colaboracio