1-O.- L'Estat aprovarà el dissabte les mesures per "restaurar la legalitat" a Catalunya: "Que ningú ho dubte"

Roda de premsa d'Iñigo Méndez de Vigo al Congrés
Europa Press
Publicado 19/10/2017 12:09:18CET

Méndez de Vigo diu que cal "frenar la deterioració de la inseguretat jurídica i política", de la qual culpa al Govern

MADRID, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Govern espanyol i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, ha assenyalat que el dissabte aprovaran, en un Consell de Ministres extraordinari, mesures a l'empara de l'article 155 de la Constitució per "restaurar la legalitat" a Catalunya, "recuperar la convivència pacífica" i "frenar la deterioració de la inseguretat política i jurídica". De fet, ha subratllat que "ningú dubte" que l'Executiu farà passos en esta direcció.

Així s'ha pronunciat poc després que Carles Puigdemont haja respost al requeriment del Govern espanyol reiterant la seua oferta de diàleg sobre Catalunya i plantejant la possibilitat que es declare la independència: "El Parlament podrà procedir a votar la declaració formal de la independència que no va votar el 10 d'octubre", ha dit en la seua carta el president català.

Minuts després de conèixer la resposta de Puigdemont, l'Executiu ha difós un comunicat confirmant que continuarà amb els tràmits previstos en l'article 155 de la Constitució per "restaurar la legalitat en l'autogovern de Catalunya". Amb este objectiu convocarà dissabte vinent un Consell de Ministres extraordinari per aprovar les mesures que elevarà al Senat.

Precisament, responsables de Govern central i PSOE s'han reunit el matí d'este dijous per tancar "definitivament" estes mesures a l'empara de l'article 155. Aquests dies ja hi ha hagut trobades prèvies en la mateixa direcció, ja que Mariano Rajoy es va entrevistar el dimarts amb el líder socialista, Pedro Sánchez, i este dimecres ho va fer amb el president de Ciutadans, Albert Rivera.

MÉNDEZ DE VIGO: NEGATIVA A RESPONDRE CLAR

Després, en una compareixença al Congrés sense preguntes, el portaveu del Govern espanyol i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, ha dit que han "constatat" la "negativa del president de la Generalitat" catalana a atendre el requeriment que li va ser remès el passat 11 d'octubre i en el qual se li reclamava que informara de "forma clara i precisa si alguna autoritat de Catalunya havia procedit a declarar la independència" d'esta comunitat.

Davant l'absència de resposta "clara i precisa", ha prosseguit, l'Executiu "entén que no s'ha contestat el seu requeriment" i, per tant, continuarà amb els tràmits previstos en l'article 155 de la Carta Magna per "restaurar la legalitat" a Catalunya.

Méndez de Vigo ha indicat que en el Consell de Ministres extraordinari d'este dissabte s'aprovaran les mesures que s'elevaran al Senat per "protegir l'interès general dels espanyols", entre ells, "tots els ciutadans de Catalunya".

AGRAEIX EL SUPORT A PSOE I CS

Després d'agrair el suport a PSOE i Ciutadans el seu suport per "consensuar una resposta comuna al desafiament secessionista", Méndez de Vigo ha lamentat "profundament" l'actitud dels responsables de la Generalitat de "cercar deliberadament i sistemàticament l'enfrontament institucional, malgrat el dany que s'està causant a la convivència" en esta comunitat.

Méndez de Vigo ha destacat la "flagrant violació" de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia en les sessions del Parlament català dels dies 6 i 7 de setembre. És més, ha recordat que fa solament 48 hores el ple del Tribunal Constitucional va declarar per unanimitat la inconstitucionalitat de l'anomenada llei del referèndum.

Per això, ha dit que "ningú dubte que l'Estat posarà tots els mitjans al seu abast per restaurar com més prompte millor la legalitat i l'ordre constitucional". Segons ha dit, es tracta de "recuperar la convivència pacífica entre ciutadans i frenar la deterioració que la inseguretat política i jurídica" està causant a Catalunya i de la qual "els responsables únics són els dirigents de la Generalitat", "amb un evident perjudici econòmic i social a tots els seus ciutadans".

colaboracio