L'IVC justifica el canvi de model del Circuit Cultural en raons "jurídiques"

Archivo - Arxiu - Álvaro López-Jamar,  director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC)
GVA - Archivo
Publicado: martes, 28 mayo 2024 17:03

   López-Jamar diu que amb l'anterior sistema s'han distribuït quasi dos milions d'euros anuals sense expedient administratiu previ

   VALÈNCIA, 28 May. (EUROPA PRESS) -

   El director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López-Jamar, assegura que el canvi de model del Circuit Cultural Valencià "no està motivat per qüestions polítiques, sinó jurídiques" i precisa que "mitjançant l'anterior sistema s'han distribuït quasi dos milions d'euros anuals sense un expedient administratiu previ que ho justifique durant quasi deu anys".

   "Aquesta irregularitat --subratlla-- ha sigut destacada, cada vegada amb major rigor, en els successius informes d'Auditoria dels últims anys encarregats per la Intervenció General de la Generalitat Valenciana".

    Així el manifestat en relació a les crítiques expressades per diverses entitats d'arts escèniques de la Comunitat Valenciana, que urgeixen a "reactivar" el Circuit davant de "la situació de paràlisi" i mostren el seu desacord amb els canvis en els pagaments de l'elegància i l'elaboració d'un catàleg d'espectacles seleccionats.

   Des de l'IVC recorden a Europa Press que durant els últims mesos, els responsables d'aquest organisme "s'han reunit amb els sectors implicats: amb els gestors culturals, associacions d'arts escèniques, representants rellevants del sector musical, Federació Valenciana de Municipis i Províncies i alguns ajuntaments, per a tenir un coneixement directe de les seues inquietuds i necessitats".

    Així, s'ha informant del procés "amb total transparència, en reunions mantingudes en un clima de total cordialitat". De fet, avancen, aquest dimecres està prevista una nova reunió amb els gestors culturals prèvia convocatòria el dijous de la setmana passada.

   En aquest sentit, López-Jamar defensa que per al nou sistema "s'han atès algunes de les seues principals peticions: com la d'evitar el sistema de subvencions substituint-ho per un sistema de contractació directa amb els artistes; i que el nou model potenciara el seu efecte multiplicador i dinamitzant-se en benefici de de el sector".

   En aquest sentit, assevera que el nou sistema arreplega ambdues peticions, ja que "no contempla un sistema de subvencions, sinó de contractació directa amb els artistes, pagant l'IVC el 100% de les seues elegàncies".

"EFECTE MULTIPLICADOR"

   Així mateix, afig, el model "garanteix el seu efecte multiplicador, establint un sistema en el qual els ajuntaments que s'adherisquen hauran de certificar que en els seus pressupostos el compromís de dedicar a la cultura un import igual o major que aquell programat per l'IVC en el seu municipi".

   "El nou model potencia la democratització del sistema, ja que permetrà que aquest tinga un abast major que l'anterior. En el nou, l'IVC podrà portar la seua programació a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana, no solament als 92 ajuntaments actuals, formalitzant la seua adhesió al Conveni de l'IVC amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies", reivindica.

   Per a aquest responsable, el model adoptat per l'IVC adopta un esquema similar al del Ministeri de Cultura i l'INAEM a través del seu Programa Platea.

    En les reunions prèvies que s'han mantingut amb el sector cultural, per part de la Direcció general de l'IVC, "va quedar de manifest per als futurs exercicis, la necessitat urgent de solucionar l'anterior situació irregular, insostenible jurídicament per a aquesta nova etapa".

    Garanteix, a més, que la nova proposta comptarà amb l'aval dels Serveis Jurídics de la Generalitat Valenciana.

   Finalment, detalla que, per a l'elaboració dels catàlegs del nou model, en les comissions de valoració tindran presència de representants de cada sector artístic; arts escèniques i dansa, música, cinematografia i audiovisual.

   "Per tant, es mantenen les modalitats de l'anterior sistema, i se seguirà prevalent la presència d'artistes, companyies i produccions valencianes en els teatres públics de la Comunitat Valenciana", conclou.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià