Luna critica que administració segueix sent "territori hostil" per al ciutadà i avisa de reculada en transparència

El Síndic de Greuges, Ángel Luna
JOSÉ CUÉLLAR/CORTS VALENCIANES
Publicado: miércoles, 27 marzo 2024 13:38

   El síndic rep 3.933 queixes de la ciutadania el 2023, de les quals va admetre 3.034, més d'un terç sobre dependència (1.264)

   VALÈNCIA, 27 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El síndic de Greuges, Ángel Luna, ha denunciat que l'administració pública segueix sent un "territori hostil" per al ciutadà i ha alertat que no s'ha notat "cap canvi significatiu" en aquest 2023 en el qual hi ha hagut canvi de govern. Sí ha advertit Luna de les "reculades" en matèria de transparència en ajuntaments després de les eleccions municipals.

   Així ho ha manifestat el síndic en declaracions després de la presentació del seu Informe Anual 2023 a Les Corts, on ha destacat els casos de consistoris com València, Benidorm, Sant Joan d'Alacant, Xest o Montcada, en els quals els grups de l'oposició refereixen falta d'accés a documentació. "Evidentment som conscients que la polarització política pot estar darrere d'aquests comportaments però no es justifica", ha afegit.

   El síndic, així mateix, ha criticat les "preocupants" limitacions de l'accés a documents que pateixen els regidors dels grups de l'oposició, i ha criticat que es vas agafar a "excuses de tot tipus, des de problemes d'aplicacions informàtiques, passant per les socorregudes referències a la protecció de dades i acabant per interpretacions artificiosas dels reglaments locals".

    No obstant això, Luna ha assenyalat que aquestes excuses "no valen". "Facilitar l'accés a la informació als càrrecs públics de l'oposició no exigeix ni mitjans ni esforç, simplement és qüestió de voluntat política".

   Les entitats locals, segons el síndic, col·laboren menys que els departaments del Consell i ho fan només en un 64,9% dels casos, enfront del 78,44% de les conselleries. Dins del Consell, al que es van dirigir 1.758 queixes, és la d'Igualtat (tant amb el Botànic com amb el PP i Vox) la que més rep.

    En concret, l'informe desglossa les queixes entre l'1 de gener i el 17 de juliol, quan governava el Botànic; i del 17 de juliol al 31 de desembre, amb el nou Consell de PP i Vox. Tant l'antiga Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives com l'actual de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge són les que més queixes han rebut amb 644 la primera i 544 la segona.

    Mentre Aitana Mes dirigia el departament, es va col·laborar en 558 de les 644 queixes i no es va fer en 86. Amb Susana Camarero al capdavant es van atendre 370 queixes i no es va col·laborar en 174. A més, és l'únic departament que apareix com a "administració obstaculizadora" de l'acció del síndic, tant amb una com amb una altra consellera.

   Luna ha explicat que, com ja es va advertir el 2022, el departament baix Aitana Mes s'oposava a traslladar al síndic les actes de les inspeccions dels centres de menors, mentre que després de l'arribada de Susana Camarero es va començar amb la mateixa dinàmica, encara que ara s'està revertint.

    Després d'Igualtat, sota el Botànic es van rebre 85 queixes a la Conselleria de Sanitat, de les quals es va col·laborar en 75; 82 en Habitatge (de les quals es van atendre 71), 77 en Educació (en 68 es va col·laborar), 41 a Justícia (26 col·laboracions), 31 a Economia de les quals només es va col·laborar en 10, 19 en Presidència i 17 en Agricultura, que colabaron en tots els casos; altres 17 a Hisenda amb 12 col·laboracions, 14 en Política Territorial (va col·laborar en 9) i dues en Innovació, que no col·labore en cap.

   En el govern del PP i Vox, hi ha hagut 57 per a Sanitat, que ha col·laborat en 48; 47 en Educació que ha col·laborat en 44 casos; 22 per a Hisenda --13 col·laboracions--; 21 per a Medi ambient, amb 19 casos en què col·labora; 14 en Innovació amb quatre colaboracions; 10 tant a Justícia com a Cultura, amb la primera col·laborant en nou casos i la segona només en tres, i quatre queixes per a Agricultura, amb totes ateses.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià