La macroexposició 'popular' s'acomiada de l'IVAM amb una performance sobre la memòria i un ball de mans

Mónica Valenciano
GVA
Publicado: jueves, 4 abril 2024 16:32

   VALÈNCIA, 4 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut València d'Art Modern (IVAM) acomiada divendres que ve 12 l'exposició 'popular', la major mostra organitzada sobre la seua col·lecció amb fins a 1.500 peces, amb dues performances a càrrec de la Premi Nacional de Dansa 2012 Mónica Valenciano i l'artista visual Oriol Vilanova.

   La primera actuació versarà sobre la memòria del temps i la segona serà un ball de mans. Ambdues tindran lloc el 12 d'abril, a les 18 i 19 hores, respectivament, amb accés gratuït per a tots els públics, avança Cultura de la Generalitat.

   La coreògrafa canària Mónica Valenciano, pionera en la creació de nous llenguatges per a la dansa, visita l'IVAM amb la performance 'El lloc dels passos perduts', en la qual explora la respiració del moviment i l'acústica del gest utilitzant elements quotidians com una fregona, mocadors de paper, un entrepà o una cadira plegable, que van transfigurant-se acumulant altres significats.

   En aquest sol de dansa, la ballarina transita per un món de memòria, pèrdua, renúncia i esperança en el qual mostra el llenguatge propi que ha anat construint al llarg de la seua trajectòria: la tauromàquia, el flamenc, la boxa, la dansa clàssica, el taichí i les obres de Goya. En l'última part de la peça, el cante jondo de Mónica Valenciano invoca als morts en una mena de ritual en el qual la coreògrafa balla sense que semble que ball.

   Per la seua banda, l'artista visual Oriol Vilanova presenta la performance 'Postal animada' (2024). Es tracta d'un ball amb les mans, a càrrec de la ballarina, performer, creadora escènica i docent María Tamarit, on la postal 'El pelele' (1791-1792) de Goya es converteix en la protagonista.

   La pràctica artística d'Oriol Vilanova es construeix entorn de la recuperació i recontextualització d'artefactes culturals, especialment de postals il·lustrades adquirides en rasclets i mercats de puces. Les converteix en obres d'art contemporànies que generen una reflexió sobre la societat de l'espectacle.

   L'exposició 'popular' mostra una còpia de 'El pelele' de Goya que es va exposar al Museu del Poble (1931-1936), un museu de naturalesa efímera i portàtil, amb caràcter festiu i popular, vinculat amb el món de les fires, els titellaires i els comediants. Oriol Vilanova proposa un ball que reuneix una sèrie de moviments consecutius manipulant la postal il·lustrada; tocant, coneixent, mostrant, rimando i desgastant.

UNA ESCULTURA INFLABLE SONORA

   En el marc de 'popular', l'IVAM també ha programat la performance 'Persistència del llenguatge' d'Alegria Castillo i José Antonio Sánchez Piñero per a persones amb paràlisi cerebral del Centre de Dia El Cabanyal Creu Roja.

   'Persistència del llenguatge' és una escultura inflable sonora, una mena de gran matalàs ovalat que activen les persones amb paràlisi cerebral que participen en el projecte. El propi pes del cos sobre el matalàs precipita la fuita de l'aire per cinc eixides en forma de braços, rematats amb xiulets de canya i ressonadors que modulen fonemes concrets ('a', 'e', 'i', 'o", 'r').

   Els creadors d'aquesta proposta van començar a investigar entorn de la creació d'escultures que expressen un parla artificial. D'aquesta recerca sorgeix Enciclolalia, una sèrie d'escultures/artefactes que els situen en diferents perspectives des de les quals contemplar la fenomenologia del parla.

   'Popular', comissariada per Pedro G. Romero, és la major exposició realitzada sobre la col·lecció de l'IVAM amb més d'1.500 obres de 300 artistes com Joan Miró, Juana Francés, Man Ray, Picabia, Duchamp, Lenore Tawney, Joan Miró, Esther Ferrer o Teresa Lanceta.

    L'exposició, que rastreja l'imaginari del popular a través de les obres d'art de l'IVAM, s'ha activat al llarg dels seus sis mesos d'exhibició amb la participació d'artistes convidades com Delaine Le Bas, Julio Jara, Yinka Graves Erick Beltrán, Alejandra Riera o El Niño de Elche.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià