Pirotècnia Valenciana ofereix una mascletà de "barbaritat", potent i molt "valenciana" amb un final "infinit"

Imatge de la mascletà d'aquest dilluns, la divuitena i penúltima de les Falles 2024.
JORGE GIL-EUROPA PRESS
Publicado: lunes, 18 marzo 2024 18:42

   VALÈNCIA, 18 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Pirotècnia Valenciana, encarregada d'oferir aquest dilluns a València la divuitena i penúltima mascletà de les Falles 2024, ha portat a la plaça de l'Ajuntament d'aquesta ciutat una proposta de "barbaritat", omple de potència i intensitat, molt "valenciana" i amb un final "infinit" que ha ensordit al públic congregat per a presentar aquest muntatge.

    La mascletà ha començat amb trets que han recorregut tota la plaça diverses vegades seguides i amb els quals des del principi s'ha atrapat l'atenció del públic, per a seguir amb molta forces i portar a una part central llarga i amb ritme.

    La pirotècnia, amb seu a la localitat valenciana de Llanera de Ranes, ha introduït en aquest part de l'espectacle color per a mostrar la Senyera. D'ací s'ha donat pas a un final apoteòsic molt llarg, amb molta potència mantinguda durant bastant temps que semblava interminable.

    El tret s'ha perllongat al llarg d'uns set minuts durant els quals ha sigut difícil per a les oïdes suportar en alguns moments la intensitat.

    Després de l'espectacle, el seu responsable i representant de Pirotècnia Valenciana, Manuel Crespo, ha definit la seua mascletà amb la paraula "barbaritat". "Hem intentat fer un espectacle valencià, potent, com ens agrada. Crec que el nostre gust és el dels valencians", ha afegit.

    Crespo ha destacat també el llarguíssim i apoteòsic final del seu tret. "Sí, així és. Un dia 18 --de març, penúltim de les festes falleres-- ha de ser així, infinit", ha subratllat el pirotècnic.

"REDONA"

   Així mateix, ha assegurat que la seua proposta ha transcorregut "com estava previst". "Ha sigut una mascletà redona, com nosaltres volíem", ha exposat, a més d'assenyalar que ha vist que al públic "li ha agradat molt". "Em porte això, amb això estic orgullosíssim", ha postil·lat.

    Manuel Crespo, de vint anys, ha comentat que s'ha fet ja responsable de tres mascletaes a la plaça de l'Ajuntament de València dins del programa oficial de les Falles. "Cal agafar això prompte", ha apuntat, a més d'assenyalar que des d'abans de nàixer ja estava vinculat al món de la pirotècnia.

    "Vaig nàixer el 2004. El meu pare va disparar el 7 de març a la plaça de l'Ajuntament de València --en Falles-- I jo vaig nàixer el dia 8. Més faller que jo crec que no hi ha ningú", ha ressaltat. Així mateix, ha recordat que l'empresa de la seua família "porta uns 40 anys consecutius disparant 'mascletaes' en aquest enclavament dins del programa faller.

CONVIDATS

   Entre els convidats per a veure el tret d'aquest dilluns des de la balconada de l'Ajuntament de València estaven el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ho ha presenciat junt amb l'alcaldessa de la capital valenciana, María José Catalá; el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el president de la Diputació de València, Vicent Mompó.

   Així mateix, entre altres han acudit a les dependències municipals per a veure aquesta mascletà la vicepresidenta segona de la Generalitat i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero; el diputat autonòmic de Compromís Joan Baldoví; i l'arquebisbe de València, Enrique Benavent.

    Junt amb aquests convidats i les Falleres Majors de València --María Estela Arlandis i Marina García-- hi havia també edils de l'equip de govern de la ciutat de València i de l'oposició, així com les màximes representants de la Festes de la Magdalena, de Castelló, i de les Fogueres de Sant Joan, d'Alacant.

ATÈS PER CREU ROJA

   En la mascletà oferida aquest dilluns a la plaça de l'Ajuntament de València han sigut atesos pels efectius de Creu Roja desplaçats fins a aquest enclavament 60 persones, la majoria d'elles per lipotimies.

    En concret, els mitjans d'aquesta entitat han assistit a 13 homes i 25 dones per lipotimies; a un home i deu dones per crisis d'ansietat; a una dona per cremades; a una altra dona per ferides durant l'acte que no han sigut precisades; a un home i a quatre dones per traumatismes --han detallat que una d'aquestes atencions ha sigut per l'acte-- i a un home per patologies respiratòries. A aquests se sumen tres atesos --dos homes i una dona-- per motius que no s'han precisat.

    L'entitat ha mobilitzat per al tret d'aquesta jornada dues ambulàncies de tipus C, tres de tipus B, tres vehicles de transport i un de coordinació. Així mateix, ha comptat amb tres postes sanitàries. En total, han treballat 64 membres d'aquesta entitat: 16 tècnics en emergències sanitàries (TES), quatre infermers, tres metges, 38 socorristes i tres coordinadors.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià