PP demana "fortalesa institucional" davant de Lim, l'oposició "tallar-li les ales" i Vox rebutja donar-li beneficis

Imatge del ple ordinari de maig del 2024 celebrat a l'Ajuntament de València.
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Publicado: martes, 28 mayo 2024 17:22

   VALÈNCIA, 28 May. (EUROPA PRESS) -

   El PP, integrant de l'equip de govern de l'Ajuntament de València junt amb Vox, ha convidat aquest dimarts a posicionar-se en "la senda de la unitat per a actuar amb la fortalesa institucional que mereix la ciutat i els valencians" davant del València CF i el seu màxim accionista, Peter Lim. Vox ha rebutjat donar beneficis a Lim, i els dos grups de l'oposició, Compromís i PSPV, han instat a "tallar-li les ales" i a fer-li "passar per la pedra" adoptant mesures que li porten a finalitzar el Nou Mestalla, fer un estadi adequat i complir els compromisos que té amb la capital valenciana.

    Els quatre grups que integren aquesta corporació local s'han pronunciat d'aquesta manera durant el ple ordinari de maig celebrat en el consistori, en debatre's la moció presentada pels socialistes per a reclamar l'aprovació de les fitxes urbanístiques vinculades a la finalització del nou estadi del València Cf.

    Abans del debat d'aquesta iniciativa en el ple, l'alcaldessa, María José Catalá (PP), ha indicat als regidors que havia de traslladar-los dos informes jurídics, un emès per la secretària general i del ple i un altre per la secretaria d'Urbanisme, que havia sol·licitat des d'Alcaldia per a conèixer "les implicacions jurídiques" que les propostes plantejades pel PSPV podien suposar. Perquè els grups estudiaren aquest documents s'ha fet un recés.

    Aquests informes han conclòs que no hi havia problema amb la proposta que reclamava l'aprovació en el ple de juny de la modificació del Pla d'Actuació Territorial Estratègica València CF, sobre el vell i el nou Mestalla, i que s'incloguen les fitxes de gestió i amb la qual assenyalava que aquestes incloguen, mancant la signatura d'un nou conveni, les condicions que ha de complir el nou estadi per a poder disposar de les plusvàlues urbanístiques.

   No obstant això, l'elaborat des de la secretaria d'Urbanisme ha considerat "contrari a dret" el reclamat, en el punt 3 de la moció socialista, perquè aquestes fitxes "establisquen l'obligatorietat que el club --de futbol-- diposite una fiança pel valor total de les obres de construcció del nou estadi per a poder obtenir la llicència d'edificació" que porte a concloure les seues obres.

    Finalment, i després de reprendre's el ple, el PSPV ha mantingut la seua moció encara que modificada. La iniciativa ha mantingut les seues dues primeres proposta i ha eliminat la tercera, que ha sigut substituïda per l'esmena que ha presentat Compromís per a sol·licitar que s'elabore l'"auditoria externa, aprovada en la comissió d'urbanisme de febrer del 2024" sobre el cost del nou estadi "amb els requisits de les fitxes urbanístiques aprovades amb les exigències del conveni".

   Després del debat, la moció defensada per l'oposició ha explicat només amb els vots a favor dels dos grups que la integren i ha sigut rebutjada per l'executiu local amb el no de PP i Vox. Per a concretar i conèixer abans de votar la proposta d'acord final, amb la inclusió de l'esmena de Compromís, s'ha fet un nou recés.

    L'edil d'Urbanisme, Juan Giner (PP), ha afirmat que "si hi ha alguna cosa que no mereix la ciutat de València, el València CF i els valencians és actuar frívola, irracional i irresponsablement" i ha considerat que "la responsabilitat i el sentit comú" exigien "retirar la moció" del PSPV-PSOE.

    Giner ha apuntat que "la senda adequada, el camí adequat, que han de recórrer els regidors de l'Ajuntament de València és actuar des de la fortalesa del dret i tots a l'una, amb la determinació adequada per a arribar al que mereix la ciutat". L'edil ha demanat "coherència" i ha convidat a seguir "la senda de la unitat per a actuar" davant del València CF i sobre el nou i el vell estadi de Mestalla "amb la fortalesa institucional que mereix la ciutat i els valencians".

"I NO FEM EL RIDÍCUL"

   "Asseguem-nos, preparem el text, que ens ho preparen jurídicament i no fem el ridícul que avui estem fent en aquest ple", ha manifestat Giner als seus companys de corporació. Després d'això, ha instat a "seguir l'ordre lògic de les coses" per a aprovar les fitxes --el PP defensa que tire endavant sense el conveni, Vox no les accepta i l'oposició sol·licita que vagen acompanyades del conveni-- i evitar a partir del 3 d'agost "donar via lliure a Lim".

    El portaveu de Vox i segon tinent d'alcalde, Juanma Badenas, ha afirmat que no recolza "unes fitxes --urbanístiques-- que suposen regalar drets al València CF". "El que el club vol és el negoci de l'especulació i beneficis urbanístics", ha assenyalat al mateix temps que ha defensat es complisca el conveni del 2005. Badenas ha considerat que "no queda més que treballar amb els serveis jurídics" amb la finalitat de "cercar la fórmula jurídica que siga perquè Lim no incomplisca".

"LES MANS LLIURES"

   El regidor del PSPV Borja Sanjuán ha afirmat que "sense fitxes Lim té tots els drets" i que "sense garantia econòmica no hi ha certesa de quan s'iniciaran o acabaran les obres". Ha considerat que avui es plantejava "fer passar per la pedra a Lim o que Lim faça passar per la pedra a València" i ha censurat que se li deixen "les mans lliures".

   La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha dit que la proposta de l'oposició "assegura que no hi haja benefici per a Lim i que aquesta no passada per davant de l'afició i de la ciutat". Ha instat a no deixar "barra lliure" al màxim accionista del València CF, a "tallar-li les ales" i a no estar a favor seu i fer-li "la tasca bruta".

"MASSA DE CIMENT"

   Abans del debat, ha intervingut un representant de Llibertat València, José Antonio Pérez, que ha rebutjat que es deixe que Peter Lim "enganye al poble valencià" i ha assegurat que el seu projecte de nou "segueix sent una massa de ciment" i "no el que mereixen els ciutadans de València". Ha preguntat a Catalá "si es vol convertir en la persona que va portar al València CF a la seua desaparició", ha apuntat que si creu que el club té "valor per a la societat valenciana, l'Ajuntament ha de salvaguardar-ho" i ha agregat que amb Lim l'entitat "no té futur".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià