Un projecte de renovació del Cabanyal que proposa 'Passar sense trencar' guanya el premi d'Arquitectura AJAC VIII

Actualizado 5/4/2013 21:23:25 CET
CICCP CV

VALÈNCIA, 5 Abr. (EUROPA PRESS) -

Una proposta de renovació del barri de Cabanyal de València signada per l'arquitecta i enginyera de camins, canals i ports Anna Maria Bordas i titulada 'Passar sense trencar' ha aconseguit el Premi AJAC VIII, atorgat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i l'Associació de Joves Arquitectes de Catalunya.

El treball ha estat premiat dins de la categoria Urbanisme "per la seua claredat d'anàlisi i les seues propostes encertades".

L'exposició dels projectes premiats en esta convocatòria recorre diferents ciutats d'Espanya, com Barcelona i Vic, i estarà, a més, pròximament a Istanbul i en Paris, detalla un comunicat enviat pel Col·legi de Camins de València.

L'objectiu del projecte ideat per esta autora és "trobar una alternativa viable al pla de demolicions actual del barri, permetent la mobilitat tant de vianants com de vehicles així com la reactivació social i cultural del barri".

Per això, la proposta urbanística té dos eixos fonamentals. El primer d'ells és fer per a vianants en creu la zona afectada actualment creant un eix de vianants històric nord-sud que una els llocs emblemàtics del barri i un eix oest-est en substitució de l'extensió de l'avinguda. Amb este objectiu, es proposen tres eixos de vianants en els quals s'encadenen jardins i terrasses a les zones demolides.

Com indica la pròpia Anna Maria Bordas, en la proposta "els blocs demolits es convertixen en espais públics, de convivència, d'estar". "En el sentit est-oest creem les travessies de vianants, que ens porten a la platja. Hem buscat combinar espais on passar, i espais on aturar-se", afegix.

"BARRERA PSICOLÒGICA"

Alhora, aposta per una reconversió de l'antiga zona ferroviària en una àrea d'habitatges, comerços i oficines. Així, el solar i parc a desnivells que són hui "una barrera psicològica" es transformen en una nova continuïtat del barri cap al mar.

Este nou teixit urbà, es crea retreballant la trama clàssica del Cabanyal. Per a adaptar esta trama a la manera de vida actual, s'augmenta la mida de les respiracions i l'altura d'algunes zones de la poma, reforçant la tan característica successió de construccions baixes i altes. L'objectiu és mantenir el esperit i la densitat d'allotjaments.

"La nostra intenció és unir la ciutat al mar, però d'una manera plàcid, revitalitzant el barri i donant prioritat als habitants", conclou l'arquitecta.

colaboracio