La UJI acorda el suport a l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Pròxim Orient

Assemblea d'estudiants
ASAMBLEA DE ESTUDIANTES POR PALESTINA
Publicado: lunes, 27 mayo 2024 18:58

   L'Assemblea d'Estudiants per Palestina desconvoca l'acampada

   CASTELLÓ, 27 May. (EUROPA PRESS) - -

   La rectora de la UJI, Eva Alcón, ha informat al Consell de Govern de l'acord per a recolzar a l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Pròxim Orient (UNRWA) sobre la base de la Declaració institucional davant de la situació bèl·lica en els territoris palestins i israelians aprovada pel Consell de Govern en la seua sessió d'abril.

   La rectora ha expressat que de nou, com a comunitat universitària, reiteren que "l'esperit de la Universitat Jaume I és inequívocament incompatible amb la violència" i que les universitats, com a institucions acadèmiques i científiques, han de ser "garants de pau i cooperació", per la qual cosa demanen de nou l'alto el foc "de manera immediata i permanent", l'alliberament dels ostatges, el respecte al dret internacional i l'establiment, "de manera urgent", de corredors segurs que permeten que l'ajuda humanitària arribe a la població civil a la Franja de Gaza.

   Precisament és en aquesta tasca amb la qual està compromesa la UNRWA, per la qual cosa el Consell de Direcció de la UJI ha donat el suport a la seua missió humanitària, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

   La UJI ha indicat que el Consell de Govern de la Universitat Jaume I s'ha desenvolupat amb "total normalitat" després que s'iniciara amb uns minuts de retard per les protestes de l'Assemblea d'Estudiants per Palestina, que han intentat accedir a la sala de juntes on s'anava a celebrar la reunió, per la qual cosa efectius de seguretat han hagut de "contenir l'accés".

   L'Assemblea d'Estudiants per Palestina de la UJI ha assenyalat que en el moment d'accedir al Rectorat per a impedir la reunió del Consell de Govern han patit "espentes i colps". Segons han explicat, han bloquejat "pacíficament" l'entrada a la sala de reunions després que el rectorat haguera "obviat" les peticions dels estudiants de reunir-se per a negociar les demandes".

   Diversos vicerectors han dialogat amb els estudiants a les portes de la sala de juntes per a explicar-los que les sessions del Consell de Govern no estan obertes a la participació de persones alienes a aquest òrgan de govern de la Universitat, tal com estipulen els Estatuts de la UJI.

REUNIÓ

   Posteriorment, i una vegada finalitzat el Consell de Govern, la rectora i els vicerectors d'Infraestructures i Sostenibilitat; Estudiantado i Vida Saludable i Internacionalització, així com el delegat de la rectora per a la Transformació Docent, s'han reunit amb una delegació de l'Assemblea d'Estudiants per Palestina on se'ls ha reiterat el compromís de la UJI amb "la llibertat, la justícia, la pau i la solidaritat com a principis rectors de la institució".

   En aquesta reunió, se'ls ha traslladat també que el Consell de Direcció de la UJI havia acordat el suport a l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Pròxim Orient (UNRWA).

   Així mateix, també se'ls ha informat que la UJI porta anys treballant en la incorporació de clàusules socials en els plecs de licitacions i que segueix sent un compromís vigent que està arreplegat en el Pla de Responsabilitat Social orientat als Objectius de Desenvolupament Sostenible (Pla RSU-ODS UJI), presentat el passat mes d'octubre a la comunitat universitària.

   Finalment, també se'ls ha convidat al fet que es constituïsquen com a associació universitària perquè puguen traslladar les seues reivindicacions a través de les vies i canals institucionals que té contemplats la Universitat.

   L'Assemblea d'Estudiants per Palestina ha subratllat després de la reunió que la UJI "continua negant-se a reconèixer públicament el genocidi a Gaza, malgrat les recomanacions de la comunitat internacional". En aquest sentit -ha afegit- l'equip de govern només ha transmès que recolza a la UNRWA.

    Respecte a la necessitat de tallar relacions amb el Banc Santander "pel seu paper en el finançament del genocidi", l'Assemblea d'Estudiants per Palestina ha assenyalat que el vicerector Vicent Cervera, "s'ha compromès a crear un grup de treball per a avançar en la inclusió de clàusules socials a l'hora de publicar nous concursos públics que excloguen la participació de la banca armada en la universitat".

    D'altra banda, ha subratllat que la UJI "no mostra cap voluntat de promoure la cooperació amb el sistema científic i acadèmic palestí". L'Assemblea d'Estudiants per Palestina de la UJI ha destacat que no cessarà l'activitat fins que la UJI "no implemente les demandes del col·lectiu".

    L'Assemblea d'Estudiants ha celebrat una concentració en l'Àgora i ha decidit continuar amb l'activitat reivindicativa, encara que ha desconvocat l'acampada que realitzava des de fa dues setmanes.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià