Youssou N'Dour, doctor honoris causa per Berklee València

Youssou N'Dour
BERKLEE VALENCIA
Publicado: viernes, 12 abril 2024 11:27

   VALNCIA, 12 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Berklee València atorgarà el títol de doctor honoris causa en música al cantant, compositor, actor i polític senegalès Youssou N'Dour.

    El reconeixement tindrà lloc durant la cerimònia de graduació de la classe del 2024 el dilluns 8 de juliol a les 18.00 hores en l'Auditori del Palau de les Arts, ha anunciat l'entitat educativa en un comunicat.

   N'Dour, referent internacional de la música africana, serà reconegut per la seua aportació a la música de finals del segle XX i principis del XXI, i pel seu treball per a acostar els ritmes tradicionals de Senegal a una audiència internacional. "La seua música, el seu activisme polític i el seu treball filantròpic han deixat petjada en diverses generacions d'artistes", subratllen.

   En els últims cinc anys, el campus de Berklee València ha concedit aquest títol a Imogen Heap, Lila Downs, Gilberto Gil, Alberto Iglesias i Yvette Noel-Schure.

   Youssou N'Dour és conegut pel seu treball fusionant el mbalax tradicional senegalès amb ritmes i influències de tot el món; la rumba cubana a l'hip-hop, el jazz, o el soul, entre altres. La seua veu ressona amb determinació presentant les antigues tradicions del griot senegalés, al mateix temps que transmet missatges polítics i socials a Àfrica i a tot el món.

   Nascut a Dakar, Senegal, el 1959 N'Dour va començar la seua carrera com a cantant en cerimònies religioses. Prompte es va donar a conèixer actuant en diverses discoteques de la ciutat. Als 16 anys es va unir a Star Band de Dakar, on va jugar un paper clau com a pioner del gènere mbalax, combinant ritmes tradicionals de Senegal amb elements més actuals.

   El 1977 va fundar Étoile de Dakar, més tard convertida en Super Étoile de Dakar. Sota el seu lideratge, el grup va seguir popularitzant el mbalax i incorporant més elements africans al mateix, combinant instruments de percussió com el sabar amb teclats i guitarres elèctriques. Les seues lletres feien referència a temes polítics i socials que emfatitzaven la importància de preservar la identitat cultural en un món interconnectat. La banda va actuar a Europa i Amèrica del Nord, col·laborant amb artistes com Peter Gabriel i participant en el tour Human Rights Now!

RECONEIXEMENT INTERNACIONAL

   La seua carrera en solitari es va disparar el 1994 amb el llançament del seu disc 'The Guide' (Wommat) amb el qual va aconseguir reconeixement internacional. També es va centrar en diferents iniciatives a Senegal; va establir un segell discogràfic, un estudi d'enregistrament, una agència de mitjans que incloïa una emissora de radi i un periòdic; i una xarxa de cibercafés.

    N'Dour va continuar la seua trajectòria internacional organitzant el Great African Ball i va llançar nombrosos discos de gran èxit entre els quals s'inclouen el guanyador d'un Grammy Egypt. El 2012, es va convertir en ministre de cultura i turisme durant la presidència de Macky Sall.

   Al llarg de la seua carrera, N'Dour s'ha recolzat en la seua música per a liderar el canvi social. Es va unir al comitè d'honor de la Fundació Chirac, recolzant el diàleg entre cultures i el desenvolupament sostenible, i va fundar l'organització de microfinanciació Birima el 2008.

    A l'any següent va llançar la cançó Wake Up, sota llicència de Creative Commons per a ajudar a IntraHealth International a portar aplicacions sanitàries a Àfrica. També és membre de l'organització benèfica candiense Artists against Racism i simpatitzant de la campanya per a establir una assemblea parlamentària en les Nacions Unides, advocant per la reforma democràtica de la institució.

   N'Dour ha sigut premiat pels seus assoliments en moltes ocasions. El 2017 va rebre el Praemium Imperiale de mans de l'Associació d'Art de Japó. També ha sigut reconegut en els Danish Music Awards, el Festival Internacional de Jazz de Mont-real, els premis Edison, La Mar de Músiques, els MOBO Awards, i el Polar Music Prize.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià