I+D+i para mellorar o rendemento dos cultivos de mazá en Galicia

RECOGIDA DE MANZANA PARA SIDRA DE LA EMPRESA MANZANOVA
XURXO LOBATO
Actualizado: lunes, 29 agosto 2016 12:50

Suma situacións en Chantada e Ortigueira para avaliar a sensibilidade da froita a pragas en busca de resistencia xenética ás enfermidades

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 29 Ago. (EUROPA PRESS) -

A marca de sidra de Hijos de Rivera, Maeloc, ampliou o seu ámbito de investigación co obxectivo de mellorar o rendemento dos cultivos de mazá en Galicia.

A través dun comunicado, a compañía reivindica seguir avanzando co programa de investigación que presentou en 2013, co que pretende dotar dunha base científica á produción de mazá sidrera en Galicia.

Así, mediante o 'Proxecto Maeloc', a marca de sidra galega leva a cabo, segundo destaca, "un minucioso estudio" de variedades de mazás autóctonas coa colaboración de entidades e organismos públicos.

A través de cinco campos de ensaio en diferentes puntos da xeografía galega e coa colaboración do servizo de información agrometeorológica de Meteogalicia e a Consellería do Medio Rural, recentemente incorporou dúas novas situacións.

Trátase de Chantada (Lugo) e Ortigueira (A Coruña), que se unen á rede que xa dispoñía de datos de Aranga, Bergondo, Sarria, Ribadeo, Sada e A Estrada. Con iso, aspira a avaliar a sensibilidade das diferentes variedades de mazá a pragas e enfermidades a través de avisos fitosanitarios en puntos xeográficos diversos.

"A importancia desta acción radica en ser capaces de poñer a disposición dos agricultores variedades cunha resistencia xenética elevada ás enfermidades", resalta.

ESTUDIO

A caracterización e identificación de variedades de mazá sidrera en Galicia é o principal obxectivo de Maeloc, que deu o seu nome a este estudio, unha iniciativa que se desenvolve dende este ano 2013 coa colaboración da Xunta de Galicia, o CIAM (Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo), a USC (Universidade de Santiago de Compostela), o CFEA de Guísamo e o CFEA de Monforte.

O estudio ápoiase principalmente nos campos de ensaio coas variedades escollidas e o desenvolvemento de xornadas de divulgación para produtores e asociacións do sector. Actividades que se desenvolven seguindo un plan de 2013 a 2017 en distintas fases.

VARIEDADES

Entre as variedades estudadas, atópanse as comunmente chamados gravillán, jamardo, José Antonio, negras, marafonsa, ollo, landoi, peros de Chantada, rabiosa, repinaldo, mouro e de régaa.

Con estas mazás, Maeloc produce na súa fábrica de Custom Drinks, en Chantada (Lugo), as súas sete variedades de sidra. Dende hai varios anos, segundo resalta, potenciou o cultivo de mazá ecolóxica "traballando man a man cos agricultores implicados no proxecto".

"Isto permitiu que, a día de hoxe, un 50% da mazá sidrera adquirida e procesada por Maeloc para a elaboración das súas sidras conta co certificado do Consello Regulador de Agricultura Ecolóxica en Galicia", explica.