Investigadores de Vigo, premiados por avances no cultivo de pescada

Merluza
Foto: IEO
Actualizado: viernes, 30 enero 2015 11:47

MADRID/VIGO, 30 Ene. (EUROPA PRESS) -

   O XIII Premio Jacumar de Investigación en Acuicultura, que concede o Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente, foi outorgado ao traballo 'Protocolos de captura, acondicionamento e cultivo da pescada europea (Merluccius merluccius),' presentado por investigadores do Centro Oceanográfico de Vigo do Instituto Español de Oceanografía (IEO) e que resume as actividades levadas a cabo por este equipo nos últimos anos.

   O estudio premiado constitúe unha recompilación das actividades de investigación realizadas no Centro Oceanográfico de Vigo do IEO sobre o cultivo da pescada europea Merluccius merluccius (Linnaeus, 1758). Estas actividades constitúen unha achega fundamental para o desenvolvemento do cultivo desta especie de máximo interese comercial en España, segundo indican nun comunicado.

   O traballo establece, nunha primeira fase, as condicións idóneas para a captura, o acondicionamento e a alimentación do stock de reprodutores de pescada europea, o que permitiu conseguir nas instalacións do IEO de Vigo, por primeira vez en España, a reprodución espontánea da especie.

   Ademais, durante os dous últimos anos, estableceuse un protocolo alimenticio para levar a cabo o cultivo larvario da especie durante os dous primeiros meses de vida e identificáronse os procesos fisiolóxicos que determinan a calidade das larvas producidas.

   Outras achegas do traballo foron definir a importancia do canibalismo na supervivencia a partir do segundo mes de vida e a utilización dos misidáceos (pequenos crustáceos similares aos camaróns) como dieta intermedia entre a artemia (outro crustáceo aínda máis pequeno) e o penso seco.

   A pescada europea é unha especie moi apreciada en España e nos países do seu ámbito e presenta ademais un grande mercado potencial. España é a primeira produtora pesqueira desta especie na Unión Europea e supón unha cuarta parte do consumo total de peixe fresco en España.

SOBREPESCA E RECUPERACION

   O IEO recorda que os stocks de pescada europea na área atlántica sufriron un descenso continuado causado pola sobrepesca que lles levou a mínimos históricos a finais dos 90 e principios da década dos 2000. Non obstante, nos últimos 10 anos estes stocks comezaron a recuperarse e actualmente atópanse nunha situación saudable.

   Esta recuperación da pescada europea foi grazas á aplicación dunhas estritos límites a estas pesqueiras, o que fixo que nestes anos aumentara a importación doutras especies de pescada, principalmente de África e Sudamérica, para cubrir a demanda no mercado europeo.

   "Dita situación fai aos países europeos, e en especial a España, cada vez máis dependentes doutras nacións, feito que debería ser contrarrestado dalgunha forma", explica José Iglesias, primeiro autor do traballo premiado.

   "Un xeito de afrontar esta situación podería ser a través do desenvolvemento da acuicultura da especie en Europa, polo que unha análise exhaustiva da viabilidade do cultivo desta especie se fai imprescindible e este traballo constitúe unha primeira achega neste sentido", sentenza.