O salón gastronómico Xantar ofrecerá máis de cen "experiencias" gastronómicas, 25 menús e 140 expositores

Actualizado: lunes, 2 marzo 2015 18:42

Estreará dúas aulas para talleres de alimentación e unha para catas e contará con membros do Goberno de Costa Rica, país invitado

OURENSE, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

O salón gastronómico Xantar ofrecerá na súa edición número 16, no recinto feiral de Expourense, máis de cen "experiencias" gastronómicas, 25 menús e 140 expositores dos que o 15 por cento serán de Portuga. Combinará elementos consolidados e novidosos destinados a "sorprender" os máis de 20.000 visitantes previstos.

O director do salón, Alejandro Rubín, explicou as novidades e programa da edición, que comezará este mércores, como o cambio de cor da instalación que será verde para ir "acorde coa aposta de produtos artesáns e sostibles para a alimentación".

Ademais, haberá unha "nova distribución" dos participantes de forma que as "actividades" ou "experiencias" estarán en espazos centrais e os restaurantes nos extremos.

Entre os 140 expositores de 10 países, un 15 por cento será de procedencia lusa "o que asegurará música a cargo de grupos folclóricos todos os días da feira porque se envorcaron totalmente con ela". Ao tempo, contribuirá ás novidades "que se queren ofrecer a público e profesionais, a fidelidade das cales a esta feira é do 90 por cento", engadiu Rubín.

Entre as "experiencias" gastronómicas, detallou algunhas como o 'X encontro ibérico sobre dieta e saúde', exhibicións de cociña en directo con "chefs" de Galicia, Portugal e Costa Rica, como unha de produtos do mar e de pesca artesanal da consellería dese ámbito, outra de cociña de lamprea, catas de viños e de cervexas artesás comentadas, degustacións diarias de produtos do grupo Cuevas, coctelería e cafés, entre outras.

COSTA RICA INVITADA

A inauguración contará con autoridades autonómicas e locais, co secretario de Alimentación do Goberno de Costa Rica, que será o país invitado, para facerse promoción como "destino gastronómico único, diferenciable, amigable e sostible". Tamén acudirá a empresa X-pinner, que elabora unha auga mineral das montañas do país dirixida a "deportistas extremos".

Entre as novidades tamén está a incorporación á organización do clúster de Turismo, o representante da cal en Ourense, Ovidio Fernández, recordou que a feira Xantar "é un investimento rendible" e que neste momento, no que natureza e gastronomía son os principais atractivos de Galicia para os turistas. "Só lle falta a Ourense un hotel balneario de cinco estrelas e que chegue o AVE", manifestou.

Pola súa banda, a concelleira de Turismo do Concello de Ourense tamén deu a coñecer achegas novidosas da administración local, que sempre "estivo" en Xantar, como a colocación dun centenar de colectores de reciclaxe "para que os hostaleiros que participan se afagan separar no seu local os diferentes residuos".

Tamén será diferente o expositor municipal deste ano fronte a outros, pois dará cabida a 14 restaurantes da cidade e acollerá iniciativas como ofertas gastronómicas con alimentos locais, entre elas algunha a cargo do restaurante Nova que conseguiu unha estrela Michelín en 2014.

Pola súa banda, o delegado da Xunta de Galicia en Ourense, Rogelio Martínez, destacou o papel de Xantar como escaparate de máis de 300 festas gastronómicas que se celebran en Galicia, das cinco denominacións de orixe do viño que teñen 108 adegas visitables, dos 12 restaurantes galegos con estrela Michelín e 23 con soles Repsol, que terán un acto de recoñecemento especial.

A Consellería de Sanidade ofrecerá un premio ao menú máis saudable de todos os elaborados na 16 edición de Xantar. Pola súa banda, o departamento de Medio fomentará a agricultura ecolóxica con actividades como a conferencia inaugural do evento, a cargo de Marianne Karstens, experta en gastronomía da rede europea de cidades con alimentación sostible Urbact, da que Ourense é a única cidade española membro.