Ahed Tamimi assegura que Palestina no vol "seguir vivint ocupada": "Això fa que desaparega la nostra por"

Ahed Tamimi compareix en roda de premsa a València
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 25 septiembre 2018 19:01

MADRID, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'activista palestina Ahed Tamimi, de 17 anys i alliberada a la fi de juliol després de huit mesos empresonada després de bufetejar un soldat, ha assegurat que la fi que fa que mantinga la "valentia" és "no voler seguir vivint sota una ocupació" per part d'Israel, a més de la "preocupació per les noves generacions", perquè "visquen en pau". "Això fa que desaparega la nostra por", ha asseverat.

Així s'ha pronunciat la jove palestina aquest dimarts en una roda de premsa en el barri de Benimaclet de València. La compareixença s'ha celebrat de manera prèvia a un acte en el qual Ahed Tahimi i la seua família seran rebuts amb albaes de benvinguda, actuacions i un sopar en la capital de la Comunitat Valenciana, una regió que ja van visitar en l'estiu del 2016 en el marc del programa 'Sunny Freedom' de la Diputació de València.

L'activista palestina s'ha mostrat "segura" en la seua "esperança" que "prompte" s'aconseguisca la pau en el conflicte amb Israel. "No hi ha cap país que haja sigut ocupat i seguisca estant-ho, tots els països en algun moment s'alliberen", ha assegurat.

Amb aquest objectiu, ha instat els governs dels països occidentals al fet que "ajuden Palestina" i ha advocat per "perseguir i boicotejar Israel", a més de "conscienciar a les societats occidentals".

Preguntada per com va viure el moment en el qual va propinar la bufetada al soldat, ha explicat que van passar cinc dies fins que va ser detinguda i en eixes cinc jornades va romandre "preparada perquè en qualsevol moment vingueren a per mi, estava sempre vestida, no sabia quan podia ser". "Va ser un xoc quan van vindre a per mi. Pel que més em vaig preocupar va ser pels meus estudis, perquè no sabia si anava a poder continuar amb ells", ha relatat.

A més, ha indicat que, durant el posterior interrogatori, va patir "assetjament verbal" i insults, igual que en el seu trasllat a presó, en el qual va viatjar al costat de "presos criminals" que es dirigien a ella per a dir-li "coses desagradables".

"CAL SEGUIR AMB LA LLUITA"

Malgrat tot açò, ha explicat que li "va sorprendre molt" que, en eixir de la presó, s'havia fet "un poquet famosa". "Això va afectar la meua vida personal, perquè era una gran responsabilitat, però cal seguir amb la lluita per a aconseguir la llibertat del meu país", ha dit Tamimi, qui ha reiterat que manté l'"esperança" que es produïsca un canvi en la situació de Palestina: "No hi ha cap ocupació que dure per sempre. Seguirem lluitant per a alliberar el nostre país".

En aquesta línia, ha apuntat que ara vol continuar amb els seus estudis: "Vull estudiar Dret Internacional per a poder arribar als tribunals internacionals per la causa de Palestina".

"SÍMBOL D'ESPERANÇA"

D'aquesta manera, ha reconegut que s'ha convertit en un símbol que representa una societat sota ocupació", per la qual cosa s'ha mostrat "orgullosa de poder transmetre el missatge del meu poble, fins i tot de les preses amb les quals vaig estar". "Açò em dóna molts ànims per a seguir amb la lluita i poder transmetre eixe missatge", ha subratllat, al mateix temps que ha afirmat que el seu temps a la presó li ha donat "més força per a seguir amb la lluita".

Pel que fa a la situació dels presos palestins, la jove activista ha relatat que la situació en les presons és "molt difícil", atés que la direcció de les presons exerceixen una "gran pressió" sobre els reclusos.

Tamimi va ser detinguda al desembre de 2017 per bufetejar un soldat desplegat en la localitat cisjordana de Nabi Salé per a contindre les protestes contra la decisió dels Estats Units de reconéixer Jerusalem com a capital israeliana.

La mare de Tamimi, Nariman, va gravar l'escena i el vídeo es va fer viral en Internet. El passat mes de març, les dos van ingressar en la presó de Sharon amb una condemna a huit mesos de presó, després del que van ser alliberades a la fi de juliol.

Nariman ha estat empresonada un total de cinc ocasions fins hui, mentre que el pare d'Ahed, Bassem Tamimi --un dels organitzadors de les protestes setmanals en Nabi Salé--, ha estat en presons israelianes en nou ocasions diferents. El germà de l'activista, Waed, es troba ara a la presó.

CAMPANYA BDS

A València, Tamimi i la seua família han sigut rebut per integrants de la campanya BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) pels drets del poble palestí, "la major coalició de la societat civil palestina".

Creada l'any 2005, s'inspira "en una iniciativa similar que
va contribuir a la caiguda del règim d'apartheid sud-africà". El BDS busca "el compliment del dret internacional i dels Drets Humans per part d'Israel i compta amb nombrosos grups territorials al voltant del món (com BDS País Valencià), té el suport d'importants organitzacions i figures jueves i antiracistes i recentment ha estat nominat al Premi Nobel de la Pau 2018", han indicat des de l'organització.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià