Artistes i crítics donen suport a la "independència" del director de l'IVAM front a "intromissions" del Consell Rector

Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM)
EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 26 noviembre 2014 18:41

VALÈNCIA, 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

Artistes i crítics d'art han expressat el seu suport al director de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), José Miguel García Cortés, i han defensat la seua "independència" front a les "ingerències" del Consell Rector de l'entitat cultural, format majoritàriament per polítics.

Així, l'associacions Professionals AVVAC (Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló) i AVCA (Associació Valenciana de Crítics d'Art han fet públic un comunicat titulat 'La independència d'un director de museu i les bones pràctiques' després de les polèmiques desencadenades per la decisió de Cortés d'eliminar la sala permanent de Miquel Navarro i d'anul·lar les exposicions programades per a l'any que ve per l'exdirectora del museu Consuelo Císcar, entre les quals hi ha les del creador Uiso Alemany.

Estes entitats es mostren "perplexes per les dimensions que està assolint l'esmentada polèmica", que, a la seua manera de veure, "està sent orientada d'una forma fora de lloc".

"El que salta a la vista en tot este procés --consideren-- és la intromissió per part d'un Consell Rector que ha estat reformulat l'any passat perquè fora únicament integrat per polítics professionals, com actualment succeïx, en lloc d'experts en art de reconeguda trajectòria, que és el que seria lògic. Esta falta d'independència, tant del Consell Rector respecte als partits polítics, com del director respecte al Consell Rector, fa impossible entendre un programa a mitjà/llarg termini per a l'IVAM, que d'esta manera està subjecte als vaivens dels resultats electorals, els interessos de partit i la instrumentalització més descarada".

En la mateixa línia, creuen que les argumentacions del director de l'IVAM sobre esta qüestió del cas de Miquel Navarro són "completament lògiques, ja que la sala permanent estava prevista per a l'ampliació del museu, per la qual cosa si no hi ha ampliació no hi ha sala".

Fan notar que "l'escultor de Mislata ha estat present en 49 exposicions de l'IVAM i li han comprat dos instal·lacions per valor d'1,2 milions d'euros, per la qual cosa no es pot dir que hi haja rebut un tracte humiliant". Finalment, apunten que "a la Comunitat Valenciana hi ha més artistes a part de l'esmentat, que també mereixen ser promocionats i difosos".

De la mateixa manera, entenen que "la cosa més lògic per a qui assumís la nova direcció de l'IVAM, després de Consuelo Císcar, era tallar pel sa amb les exposicions emparaulades per esta, per a, en primer lloc, corregir la nefasta direcció del museu i, en segon lloc, tenir un mínim marge de maniobra en la programació expositiva".

"És per això --afegixen-- que no entenem que el debat no se centre en termes com la despolitització del Consell Rector, la independència del director de l'IVAM i el respecte a les bones pràctiques professionals, ja que gran part de les polèmiques com les sorgides amb Uiso Alemany haguessen estat impossibles si s'hagués establit una relació contractual amb els artistes, com és de rigor en qualsevol museu d'excel·lència, en lloc de portar-se a terme de les maneres completament faltes de professionalitat de l'anterior directora".

"L'establiment d'un contracte per escrit, el respecte als drets d'autor i la contraprestació econòmica pels servicis prestats, són la base d'una pràctica institucional sana i democràtica, i per tant no entenem, ni des d'AVCA ni des d'AVVAC, la renúncia de José Miguel García Cortés a pronunciar-se a favor de les bones pràctiques professionals i a comprometre's amb elles des de la direcció de l'IVAM, una cosa que el sector percep com necessari si el que es pretén és una sincera regeneració del panorama artístic valencià".

"UN MUSEU DE TOTS ELS VALENCIANS"

Per tant, estos col·lectius animen a la direcció de l'IVAM a "defensar el seu dret a prendre les decisions que considere oportunes i a seguir els passos necessaris per a aconseguir un museu respectuós amb els professionals i entès democràticament, aliè als interessos de cap partit polític, ja que estem parlant d'un museu que és de tots els valencians".

Paral·lelament, un grup d'artistes han emès un altre comunicat en el qual anuncien que demà, coincidint amb la celebració del Consell Rector en el qual es pretén trobar una solució de consens entre l'IVAM i Miquel Navarro, faran a les 16.00 hores una concentració de suport ciutadà a la nova direcció de l'IVAM, que tindrà lloc en l'esplanada del museu. Amb esta acció, volen mostrar el seu "suport a la nova direcció del museu, que és fonamental un canvi de rumb allunyat d'ingerències i amiguismes polítics".

"Ens sembla coherent la decisió adoptada per García Cortés. Acabar amb la línia polititzada que fins ara ha portat el museu, fer un exercici de transparència, un esforç per la professionalització de la programació i un acostament als artistes que durant anys han tingut tancades les portes de l'IVAM. Confiem en l'autonomia i independència que sembla estar encapçalant la nova directiva", argumenten.

En el mateix to, defensen que és "un bon punt de partida, un moment crucial per recuperar el museu que fa anys ens van traure. No volem més 'Rablacis'. Volem i ens mereixem un museu d'art modern que siga referent i no l'actual riota. Volem propostes de qualitat i pensem que "tallar pel sa" amb l'època de Consuelo Císcar és l'única opció lògica i la que caldria esperar amb el canvi de la direcció de l'IVAM".

Alhora, aprofiten per a reclamar "un acostament als professionals de l'art per part de la direcció de l'IVAM --que asseguren que està fent--, donar suport a a José Miguel García Cortés en este primer combat per la independència del nou equip, exigir la dimissió immediata de Consuelo Císcar dels tots els càrrecs públics que encara ocupa --qualifiquen d'inadmissible que continue al Consell Valencià de Cultura-- i exigir la renovació del Consell Rector de l'IVAM, amb la substitució de la major part dels membres polítics per professionals de reconegut prestigi".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià