AVA-Asaja reclama "un lobby agrari davant de Brussel·les, Madrid i la Generalitat" i polítics que "lluiten" pel sector

Cristóbal Aguado, con dirigentes de AVA-Asaja, en rueda de prensa.
EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 19 diciembre 2014 18:41

Exigix un quilowatt agrari, incentius fiscals i marcar "línies d'actuació prioritàries i deixar-se de cremar diners tontament"

VALÈNCIA, 19 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Valenciana de Pagesos (AVA-Asaja) considera que "fa falta fer un lobby agrari davant de Brussel·les, davant de Madrid i davant de la Generalitat Valenciana", i tenir "polítics que tinguen verdadera sensibilitat agrària, que hi ha molt pocs, i que lluiten pel nostre", en paraules del seu president, Cristóbal Aguado.

En una trobada informativa, ha urgit a "buscar un futur" per al sector, convençut que "la cadena alimentària és totalment millorable i cal aconseguir que les lleis funcionen, no és possible que només puguin funcionar a base de denúncies". Segons la seua opinió, la solució passa per "entendre que cal fer tots un esforç, defensar marca, normes de mercat" i tenir polítics compromesos.

Després de fer un viatge a Califòrnia (Estats Units) per a conèixer les seues accions en defensa de l'agricultura, Aigualit manté que "el potencial agrari valencià és molt manifestament millorable" i que "el model valencià està caduc", en part per la complexitat que els pagesos de la Comunitat s'unisquenn i les explotacions guanyen mida, però també per no tenir els "despeses en infraestructures i en política agrària" que "mereix" el sector.

Des d'AVA-Asaja han reclamat novament "un pacte agrari que comporte obligacions per part d'administracions, partits i organitzacions agràries" i incloga mesures a curt, mitjà i llarg termini, que "no miri si hi ha eleccions en tres mesos". Segons Aguado, "si no existix, és resultat de la incompetència dels polítics" i al "menyspreu" del sector per part de "tota la classe política".

Ha insistit que "València té més condicions que Califòrnia per a l'agricultura", però requerix "un altre model de gestió", que siga "incentivat" en este pacte global, així com "administrar bé, donar formació agrària i professionalitzar el camp" per a donar "una bolcada" i tornar a ser "motor agrari d'Espanya". "Este pacte cal per a marcar unes línies d'actuació prioritàries i deixar-se de cremar diners tontament en projectes que no donen res", ha sentenciat.

"PREMIAR A QUI TREBALLA I CASTIGAR A QUI NO"

Amb vista a les pròximes cites electorals, l'organització va a "analitzar allò fet, allò promès i les necessitats i, per descomptat, va a posicionar-se molt políticament per a defensar una política agrària realista" i a "recomanar a tots els pagesos que el vot cal meditar-lo molt bé, premiar al qual treballa i castigar al qual no".

Fins a hui, ja s'han reunit amb líders polítics als quals han lliurat els seus documents, tot i que Aguado ha matisat que no van a "perdre de vista el camí fet en defensa de l'agricultura".

Al Govern espanyol, li ha reprotxat que el sector ha "gastat 50 milions d'euros d'excés d'energia elèctrica" i només ha rebut "una copet a l'esquena de suport", ja que "no ha atès la demanda d'un quilowatt agrari ni ha entès que és una economia globalitzada i que, en altres països, l'energia és molt més barata".

També li ha reclamat mesures fiscals per a pal·liar els efectes de la crisi i la sequera, ja que "fins ara només ha donat al sector bones paraules i la rebaixa fiscal que ha fet en 2014 per a 2013 ha estat ridícula". Segons Aguado, estan "en espera que llance rebaixes de mòduls suficients en tots els cultius per a pal·liar el desastre agrari que han patit els productors".

A més, considera "una burla" que tant l'executiu socialista anterior com el liderat per Mariano Rajoy no hagen reformat el codi penal per a frenar la "xacra" dels robatoris al camp.

EL TERCER FIL, "MÉS UNA BURLA QUE UNA REALITAT"

En matèria d'infraestructures, opina que "el Corredor Mediterrani necessita una estructura de 25 o 30 metres d'ample i no un fil que no va a servir per a res, per al camp almenys", ha reprovat Aguado, qui ha apuntat que "fa 60 anys el trànsit per via ferroviària era el 40% i ara és purament anecdòtic el que va en tren del camp".

"La via és tercermundista i posar un fil on necessites una autopista de 30 metres és això, un fil que no farà més que embolicar la madeixa i no donar solució, és més una burla que una realitat". "Si hagués estat, li hauria dit a la ministra 'menys fotos i més fets, més realitats i més projectes de veritat'", ha sentenciat.

En matèria hídrica, ha expressat el seu "empipament" pel diferent tracte donat als pagesos de les diferents zones, que ha motivat la pèrdua de collites, i ha reiterat la necessitat d'"una xarxa d'autopistes de l'aigua, que circule en la direcció que faça falta, amb interconnexió de rius". "A Espanya sobra aigua, si s'administra ben no haurà cap problema", ha recalcat Aguado.

LA MAJORIA DE CULTIUS, EN NÚMEROS ROJOS

Aguado ha defensat que estan "per a exercir responsabilitats, no com gerro", i que la seua actitud és "més crítica perquè la situació és dramàtica, l'agricultura està molt malament". De fet, ha assegurat que "la major part de cultius estan en resultats negatius, es mantenen el raïm de taula, ornamentals, agricultura ecològica i avicultura i els únics amb resultats positius són caqui, kiwi, granada, alvocat, l'oví-caprí i els caps de bestiar braves".

Segons assegura, s'han perdut 3.100 hectàrees enguany en cítrics i 2.900 en vinyes, amb un descens acumulat de 24.552 hectàrees en cítrics, 18.178 en vinyes i 19.923 en fruiters des de 2004.

Aguado ha minimitzat l'efecte del veto rus per la capacitat d'adaptació del mercat per circumstàncies climatològiques i altres factors, però ha advertit del perjudici en porcí. "No sé si serà capaç d'aixecar la cap, va a fer que tanquen un grapat d'instal·lacions ramaderes i és molt preocupant", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià