Blanca Beneito es puja a l'escena del Talia com a una 'Teresa de Àvila' "més forta i amb més caràcter"

Teresa de Avila llega al Talía
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 28 agosto 2014 17:42
av2" class="NormalTextoNoticia" itemprop="articleBody">

VALÈNCIA, 28 Ago. (EUROPA PRESS) -

   L'actriu valenciana Blanca Beneito s'apujarà del 3 al 14 de setembre a l'escena del Teatre Talia de València per a encarnar una 'Teresa de Àvila' "més forta i amb més caràcter", una obra que la productora Marben Media estrena en este espai, escrita per José María Rodríguez Menéndez i dirigida per Enrique Belloch, i que se centra en la dona més que en la santa, per això que en el títol de la representació no s'incloga esta paraula

   La presentació de l'obra s'ha portat a terme este dijous al Museu de Belles Arts de València, al costat de l'oli 'Teresa de Jesús', del pintor valencià José de Ribera. A l'esdeveniment han estat presents el director, l'actriu protagonista i el productor, José Enrique March.

   Es tracta d'un drama "àcid, histriònic, profund i evidentment sensible", segons ha explicat el seu director, que narra la vida d'una jove Teresa de Jesús amb 15 anys fins a l'anciana que es troba a les portes de la mort, per la qual cosa el públic assistix d'esta manera a un recorregut històric per l'Espanya del XVI que va viure Santa Teresa, una "religiosa revolucionària" del segle.

   En format d'oratori dramàtic en cinc actes, la representació ha sigut elaborada per mitjà de textos escrits per la pròpia santa, inclós el seu poema 'Vivo sin vivir en mí'.

   Belloch ha explicat que l'obra ha sigut realitzada per encàrrec amb motiu de la celebració en 2015 del V Centenari del Naixement de Santa Teresa de Jesús, els pròxims 17 i 18 d'octubre al Palau de Congresos d'Àvila, per la qual cosa després de la seua estrena a la ciutat de València, el muntatge es traslladarà fins a allà, al començament dels actes commemoratius.

   En l'obra es transporta l'espectador a un joc de sentiments amb llums, ombres, ironia, poesia, reflexos, música, silenci i paraules, amb la finalitat d'"enllepolir el públic de tot Espanya", no només els creients, segons ha assenyalat Belloch, qui ha afegit que no pretenen exaltar la fe, sinó que l'obra és una mostra de cultura, teatre i art, tot i que segons la seua protagonista, es tracta d'una història "emocional i emotiva" d'amor per Déu.

   En esta adaptació, s'inclou l'actuació del cor 'Venus en el aire', acompanyat de música de cítara interpretada per les monges del Convent Carmelites Descalces de Puçol (València).

UNA RELIGIOSA "REVOLUCIONÀRIA"

   Tal com ha explicat Blanca Beneito, l'obra pretén mostrar la faceta "més forta i amb més caràcter" de Teresa, allunyada de la imatge d'una santa feble i submisa. En canvi, la representació presenta una dona "lliure i lluitadora, aficionada als llibres de cavalleria, arriscada i aventurera"; en definitiva, una "religiosa revolucionària" d'"armes prendre", segons ha qualificat el director de l'obra a la religiosa avilès.

   Per este motiu, l'actriu valenciana ha confessat que immediatament es va quedar "entusiasmada d'ella, de la seua figura". Al respecte, el director de l'obra ha aclarit que la representació "es fixa en la dona" més que en la santa, motiu pel qual no s'ha inclós en el títol de l'obra la paraula 'santa', i el productor de Marben Media ha destacat que es diu de la religiosa que va ser "la primera feminista del seu temps".

   L'obra recorre la vida d'una xiqueta aventurera que imaginava gestes en terres de moros, la d'una adolescent que es va convertir en mulla en contra de la voluntat del seu pare i la d'una dona que va descobrir la força interior i va lluitar per la seua veritat contra tot poder.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià