Cau una xarxa de romanesos amb base a Castelló que va defraudar tres milions traficant amb mòbils de gamma alta

La Policia desarticula una xarxa que traficava amb telèfons mòbils d'alta gamma
EUROPA PRESS
Publicado: martes, 27 junio 2017 18:37

Es feien amb dades de clients reals per a interceptar i revendre la mercaderia de connivència amb teleoperadores i repartidors

MADRID, 27 Jun. (EUROPA PRESS TELEVISIÓ) -

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una xarxa dirigida per clans familiars romanesos, amb base principal a Castelló, que presumptament va defraudar tres milions d'euros en traficar durant tres anys amb mòbils d'alta gamma, cometent més de 2.000 estafes a través de la usurpació de la identitat de clients reals de companyies espanyoles per a, posteriorment, interceptar i revendre la mercaderia de connivència amb teleoperadores i repartidors.

El grup adquiria de manera fraudulenta mòbils d'alta gamma, efectuant els càrrecs en els comptes dels clients. Després d'aportar domicilis d'entrega falsos o inexistents a través de missatgers prèviament captats, desviaven l'entrega per a introduir-la en el mercat a través de locutoris i comerços regentats per pakistanesos i hindús.

L'operació ha aconseguit desarticular la xarxa amb un total de 57 detencions, de 13 nacionalitats diferents, tres d'elles a Romania i la resta a Madrid, València, Aragó, Catalunya, Múrcia i Andalusia. Deu dels arrestats, considerats el nucli dur de l'organització criminal, es troben a la presó.

En el procés, el mòbil patia una devaluació del 20%, que era el marge que es repartia entre els diferents integrants de l'organització criminal. La xarxa comptava amb empleats deslleials que treballaven com teleoperadores, principalment de països de sudamérica, que s'encarregaven d'obtindre les dades dels clients a canvi d'una remuneració econòmica. La Policia ha constatat que en un cas es va arribar a desembossar per este concepte 15.000 euros.

Es feien passar pels legítims titulars dels comptes bancaris i interceptaven el mòbil sense deixar rastre, enviant-los a direccions d'entrega falses. Els repartidors percebien per la seua col·laboració entre 50 i 70 euros. "La dificultat venia que els clients reals no denunciaven perquè les companyies els retornava els diners", ha explicat Pilar Álvarez, cap de la Brigada de Delinqüència Especialitzada.

La majoria dels teleoperadores eren captats de forma aleatòria a través de la xarxa social Facebook. Els capitosts del clan familiar romanés oferien sumisques de diners als treballadors dels 'call center' i planejaven estendre's a França.

57 DETINGUTS, 10 D'ELLS A ESPANYA

Els investigadors de la 'operació Transporter' han detectat més de 2.000 estafes des de setembre de 2016 amb un perjuí econòmic que supera els tres milions d'euros. Han sigut detingudes 57 persones de 13 nacionalitats diferents, tres d'elles a Romania i la resta a Madrid, València, Aragó, Catalunya, Múrcia i Andalusia. Els tres membres principals de l'organització van ser arrestats en Romania en una operació conjunta.

S'han realitzat 17 entrades i registres, quatre a la Comunitat Valenciana, set a Madrid, dos a Terol i quatre a Romania. La Policia es confiscat de 30.000 euros en efectiu, 130 telèfons d'alta gamma de diferents marques, 21 tablets, tres televisors, set portàtils, 587 targetes SIM, dos videoconsoles, 23 dispositius d'emmagatzematge, una plastificadora, una guillotina i 25 quaderns amb dades personals obtingudes de manera fraudulenta.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià