El CES alerta sobre el "desajust" estructural entre el sistema educatiu i el mercat de treball

CES-CV
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 29 enero 2015 18:16

CASTELLÓ, 29 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES-CV) ha elaborat un informe sobre la 'Situació sociolaboral de la joventut a la Comunitat Valenciana' entre els anys 2007 i 2013, en què alerta sobre el "desajust" estructural entre el sistema educatiu i el mercat de treball, una de les conseqüències del qual és el "desequilibri" entre la superior qualificació adquirida pel jove en els seus estudis i l'exigida pel lloc de treball que desenvolupa.

A més, l'informe destaca l'alta taxa d'abandonament escolar primerenc, que dobla els valors de la UE, tot i que a l'any 2013 va disminuir en 4,6 punts respecte a l'any 2012 i en més de 9 punts des que comencés la crisi el 2007. Donada l'estructura empresarial de la Comunitat Valenciana, el CES-CV recomana per a facilitar la implantació de la formació professional dual a l'administració pública mesures que propicien els centres col·laboradors, consorcis i agrupacions d'empreses.

En les seues conclusions, el document assenyala que per a establir unes bases de creixement "durador i sostingut", així com la recuperació del mercat de treball, caldria intensificar una sèrie de mesures, com la promoció del crèdit, en especial per a la xicoteta i mitjana empresa.

A més, apunta que s'han d'intensificar les mesures necessàries per a potenciar la industrialització de l'economia valenciana, així com les actuacions previstes per a millorar la tecnologia i la productivitat que permeten una major estabilitat en la feina i un augment de la competitivitat. També indica la necessitat de potenciar aquelles mesures que estenguen a la desestacionalització i promoció del turisme a la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, el CES-CV apunta que en el període 2007-2013, entre els joves en edat de treballar van augmentar de manera important aquells que buscaven activament treball, front a una caiguda "considerable" de l'ocupació. Les taxes de desocupació continuen sent molt elevades i, en el cas de la població més jove, seguix duplicant a les taxes del conjunt de la població en edat de treballar, segons indica este òrgan consultiu.

SECTORS

Per sectors econòmics, les majors pèrdues en l'ocupació entre els joves de la Comunitat, en termes relatius, s'han produït en la construcció i en la indústria. El pes relatiu dels joves va baixar en tots els sectors, amb excepció de l'agricultura, en què han passat de representar el 7,2% al començament de la crisi al 8,3% a finals de l'any 2013.

En relació amb les condicions del mercat de treball de la joventut, l'informe assegura que l'"elevada" temporalitat, entorn del 90%, comporta "menor seguretat i, per tant, risc més alt laboral, menor estabilitat en la feina i pitjors condicions de treball, relacionades fins i tot amb el salari". En este sentit, les modalitats contractuals més utilitzades han estat el contracte eventual per circumstàncies de la producció i el d'obra o servici i les activitats econòmiques més rellevants en les tres províncies valencianes han estat l'activitat de servicis de menjars i begudes i la de comerç al detall.

En este context, en matèria d'afiliacions a la Seguretat Social, el CES-CV observa "amb preocupació" el constant descens en l'afiliació de la joventut a la Comunitat Valenciana per al període estudiat, que ha estat superior al de la mitjana d'Espanya. Tot i això, per a l'exercici 2014, s'aprecia un "repunt" de la mateixa, creixent en major mesura a la Comunitat Valenciana amb relació a la mitjana d'Espanya.

Esta mateixa tendència pot observar-se per als treballadors per compte propi, i en particular per al col·lectiu comprès entre els menors de 35 anys. El Règim Especial d'Autònoms ha oferit una contínua evolució negativa en el nombre d'afiliacions, descensos percentuals que han estat superiors en la Comunitat a la mitja recollida a Espanya. Com dada "esperançadora", l'informe ressalta que per a l'exercici 2014 la Comunitat Valenciana creix més en termes relatius en nombre d'afiliacions a la mitjana nacional.

Pel que fa a la iniciativa empresarial i la disminució del nombre de joves autoempleats, el CES-CV incidix en la necessitat d'estructurar i activar polítiques que comporten la potenciació de les iniciatives empresarials en els àmbits econòmic, social i educatiu de la Comunitat Valenciana.

JOVES QUE NI ESTUDIEN NI TREBALLEN

En relació amb els joves que ni estudien ni treballen, que suposen, segons l'informe, una mitjana del 20%, es constata l'"escàs" grau d'acceptació i inscripció en el programa de Garantia Juvenil, per la qual cosa el CES-CV recomana a l'administració pública una major informació i millor publicitat d'este tipus de mesures, "devent tenir la col·laboració dels agents econòmics i socials més representatius de la nostra Comunitat".

Sobre la situació social de la joventut, respecte a l'accés a l'habitatge, el CES-CV destaca que l'esforç econòmic que els joves haurien de fer per a accedir a la compra o el lloguer d'habitatge a la Comunitat Valenciana és dels més baixos d'Espanya, però, amb el salari mitjà dels joves assalariats, la compra i el lloguer d'habitatge representa un esforç econòmic, per a la qual cosa caldria impulsar formació financera entre els joves i potenciar polítiques que promocionen el lloguer d'habitatge en condicions especials per a ells.

D'altra banda, s'observa que la taxa de risc de pobresa a la Comunitat Valenciana és més a la recollida per a Espanya i la Unió Europea, tant en relació amb el total de la població com el grup d'edat comprès entre els 16 i 29 anys. Alhora, es constata una major taxa de risc d'exclusió social en les dones davant dels homes.

En este sentit, es recomana la posada en funcionament de polítiques de protecció social que combatin les desigualtats socials i, per a això, l'informe subratlla que l'Administració, mitjançant la normativa legal i la dotació pressupostària corresponent, hauria d'habilitar els recursos necessaris per a atendre a tots aquells sectors de la població en perill d'exclusió social, i de manera particular a la joventut. Finalment, s'indica que les crisis ha activat un procés migratori entre els joves com a conseqüència dels alts índexs de desocupació juvenil.

El director general de Treball, Felipe Codina, ha mostrat la seua "preocupació" sobre la població juvenil poc formada, "doncs sense formació no haurà cap futur", mentre que ha assegurat que "emigrar no deixa de ser bo ni dolent i la mobilitat i el canvi constant és un fet objectiu i real". Alhora, ha destacat que la Comunitat Valenciana va liderar el descens de l'atur juvenil en 2014.

Per la seua banda, el vicepresident de la CES-CV en representació dels sindicats, Juan José Ortega, ha apuntat que l'actual estructura del teixit empresarial a la Comunitat Valenciana està generant "tremendes dificultats" perquè els joves puguen incorporar-se al treball, i ha apostat per reindustrialitzar la Comunitat Valenciana.

Finalment, el vicepresident de la CES-CV en representació dels empresaris, Rafael Montero, ha destacat la necessitat que cresca la mida de les empreses, així com de generar un "esperit" d'emprenedoria dins de l'escola. Segons ha dit, "els llastos dels joves emprenedors són el finançament i les carències en idiomes".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià