La comissió d'experts per a la reforma del finançament autonòmic comença a treballar després de ser constituïda

Comissió d'experts per a la reforma del finançament autonòmic
JOSE MARIA CUADRADO JIMENEZ
Actualizado: jueves, 23 febrero 2017 19:10

MADRID, 23 Feb. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta, ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ha presidit este dijous la reunió de constitució de la Comissió d'Experts per a la reforma del finançament autonòmic, que comença ja a treballar després de l'aprovació de la seua creació pel Consell de Ministres el passat 10 de febrer.

A l'acte de constitució de la comissió d'experts, creada en compliment dels acords aconseguits per la Conferència de Presidents el passat 17 de gener, també ha assistit el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro.

El 'comité de savis' sobre finançament autonòmic compta amb un representant de cada comunitat autònoma i amb un altre membre en representació del Govern central. La presidència recau en el catedràtic de Dret Tributari de la Universitat de Jaén, Manuel González Sánchez.

A proposta de l'Estat també participen en la comissió la catedràtica d'Hisenda Pública de la Universitat de Cantàbria, Natividad Fernández; el director de Fedea, Ángel de la Fuente; la professora Maria Antonia Monés; i el catedràtic d'Hisenda Pública de la Universitat d'Alcalá d'Henares, Manuel Lagares, que ja va presidir el comité d'experts de Cristóbal Montoro per a la reforma del sistema fiscal en 2013.

Per part de les comunitats i ciutats autònomes, formen part de la comissió Santiago Lago Peñas (Galícia), Francisco David Adame Martínez (Andalusia), Carlos Monasterio Escudero (Principat d'Astúries), Juan Manuel Rodríguez Poo (Cantàbria), Juan José Rubio Guerrero (La Rioja), José Carlos Sánchez de la Vega (Regió de Múrcia), Francisco Pérez García (Comunitat Valenciana), Alain Cuenca García (Aragó), Jesús Fernando Santos Peñalver (Castella-la Manxa), Arturo Melián González (Canàries), Francisco Pedraja Chaparro (Extremadura), Guillem López Casasnovas (Illes Balears), Jorge Onrubia Fernández (Madrid), Jaime Rabanal García (Castella i Lleó), Miguel Ángel Pérez Castro (Melilla), Joaquín Aranda Gallego (Ceuta).

En el cas de Catalunya, la Generalitat no va proposar expert, una cosa que van lamentar des del Govern central en considerar-ho "sorprenent" i una decisió poc responsable que perjudica els ciutadans catalans, i especialment davant les dificultats financeres que la comunitat seguix presentant.

ACORDAR UN "IDEARI BÀSIC"

El Govern pretén aconseguir un acord sobre el nou model de finançament que siga estable --encara que es puga anar revisant-- i que els ingressos no depenguen tant del cicle econòmic, ja que en èpoques de bonança hi ha més finançament, mentre que en crisi, els ingressos disminuïxen considerablement. Es tracta, en definitiva, de desvincular el sistema de les oscil·lacions notables del cicle econòmic.

La intenció de l'Executiu és acordar un "ideari bàsic" i "qüestions concretes" de la reforma del sistema que servisca de base a la discussió dels experts, ja que establir per endavant els temes sobre els quals s'ha de pronunciar la comissió, permetrà, segons l'Executiu, "enfocar" els treballs.

A més, la idea és que el comité debata les qüestions però sense la necessitat d'arribar a un acord, sinó que posteriorment s'encarregaria el Ministeri d'Hisenda d'elaborar un informe que arreplegaria les diferents aportacions dels experts i fins i tot podria fer pròpia alguna d'elles.

Per a avançar en els treballs, l'acord establix la creació d'una ponència en el si de la pròpia comissió constituïda per set membres, dels quals un serà el president de la comissió d'experts i la resta seran nomenats per la pròpia comissió entre els seus membres.

INFORME FINAL EN SIS MESOS

Pel que fa al desenvolupament dels treballs de la comissió d'experts, el Govern contempla que es reunisca en diverses sessions, en cadascuna de les quals es tractarien uns determinats temes. A partir del parlat en estes sessions i els documents aportats, el Ministeri d'Hisenda arreplegarà i sintetitzarà les propostes presentades, que en última instància hauran de ser aprovades en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Així, la comissió haurà de rendir un informe final en el termini de sis mesos que, una vegada aprovat, serà remès al Comité Tècnic Permanent d'Avaluació i al CPFF, que tindrà l'última paraula sobre el nou model de finançament autonòmic, ja que les propostes del comité d'experts no seran vinculants.

En l'última fase de les discussions serà necessari compaginar les actuacions d'este òrgan multilateral amb reunions bilaterals, en les quals es busque a través de la negociació política el suport necessari per a l'aprovació d'un model consensuat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià