Compromís pregunta al Govern si l'ús militar de Capitania "incompleix" el Tractat de l'Haia sobre béns culturals

Capitania General en imatge d'arxiu
CGTAD - Archivo
Actualizado: lunes, 16 julio 2018 11:49

VALÈNCIA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha registrat una sèrie de preguntes escrites dirigides al Govern respecte a l'ús militar del convent de Santo Domingo a València, seu de Capitania, després de la "reiterada negativa" de l'executiu de Pedro Sánchez "d'acceptar la petició de Les Corts Valencianes que exigien la seua cessió a la Generalitat". Així mateix, ha preguntat si aquest ús "incompleix" el Tractat de l'Haia sobre béns culturals.

Mulet ha assenyalat en un comunicat que en l'article 4.1 del Tractat, que sorgeix arran de la Convenció de l'Haia, s'exposa que "les altes parts contractants es comprometen a respectar els béns culturals situats tant en el seu propi territori com en el de les altres altes parts contractants, abstenint-se d'utilitzar eixos béns, els seus sistemes de protecció i les seues proximitats immediates per a finalitats que pogueren exposar aquests béns a destrucció o deteriorament en cas de conflicte armat, i abstenint-se de tot acte d'hostilitat respecte de tals béns".

La Convenció, en el seu article 1, considera béns culturals "independentment d'origen i propietari, tots aquells que siguen béns, mobles o immobles i que tinguen una gran importància per al patrimoni cultural dels pobles, ja siguen monuments d'arquitectura, d'art o història, religiosos o seculars".

Alguns béns culturals o Béns d'Interés Cultural com el Convent de Santo Domingo a València alberguen en l'actualitat "250 militars, sent a més un braç essencial per a l'Exèrcit". "El Convent és només un exemple de tants béns que, en cas de conflicte bèl·lic, serien objectius principals", segons ha indicat el senador.

Aquesta convenció "naix per a evitar la destrucció de béns culturals en conflictes bèl·lics" però, segons Mulet, "és clar que la seua aplicació ha de complir-se en temps sense conflictes, ja que el risc per a aquests béns es manté (no es pot preveure sempre un conflicte bèl·lic que converteix automàticament aquests béns com a objectius)".

En aquesta línia, ha indicat que no es pot "obviar" que les "principals amenaces a la integritat de les persones i béns que patim en l'actualitat no es tracten de conflictes armats entre dos estats, sinó d'atemptats dins d'un territori per part de grups o persones terroristes, on els edificis d'ús militar sempre seran objectius prioritaris".

Per eixe motiu, el parlamentari de Compromís ha preguntat al Govern de Sánchez si el Govern espanyol té "un llistat amb els potencials objectius militars en cas de conflicte armat"; en cas que existisca, si es contempla un "pla de desmilitarització urgent" en béns com l'esmentat, en cas que esclatara un conflicte bèl·lic i de "desmantellació".

D'igual manera, interpel·la per què mesures té plantejades prendre el Govern de l'Estat espanyol "per a preservar els Béns Culturals i els Béns d'Interés Cultural en cas de conflicte armat amb la finalitat de complir amb les obligacions subscrites per l'Estat espanyol en la Convenció de l'Haia" i si entén que, a pesar de no estar immers en un conflicte bèl·lic, aquest monument en concret "és objecte d'atac militar, terrorista, etc, de primer grau en cas d'existir qualsevol incident".

Sobre aquest tema recorda que durant el fallit colp del 23F Capitania "va ser escenari també de mobilització de vehicles pesats, que també hagueren pogut posar en risc la integritat d'aquest centre". "Continua pensant que el Govern que aquest és l'edifici més adequat per a albergar aquests usos militars?", reitera Mulet.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià