La Comunitat implanta ensenyaments de Tècnic en Atletisme, Bàsquet, Handbol, Muntanya, Futbol i Futbol Sala

Actualizado: martes, 16 marzo 2010 18:10

VALÈNCIA, 16 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Educació ha presentat hui el nou Decret d'Ensenyaments Esportives, amb el qual la Comunitat Valenciana "se situa a l'avantguarda del sistema educatiu espanyol també en matèria d'educació esportiva". En concret, a partir del pròxim trimestre s'implanten els ensenyaments que permeten obtindre la els títols oficials de Tècnic Deportiu i Tècnic Deportiu Superior en les especialitats d'Atletisme, Bàsquet, Handbol; i Tècnic Deportiu en Mitja Muntanya, Escalada i Barrancs.

A més, s'adapten els ensenyaments oficials per a l'obtenció dels títols oficials de les especialitats de Tècnic Deportiu i Deportiu Superior en Futbol i Futbol Sala, que es venien impartint de manera experimental des de 2004.

El conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, ha donat a conèixer hui la nova normativa en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat per l'entrenador del València CF, Unai Emery; l'entrenador del Vila-real CF, Juan Carlos Garrido; l'àrbitre de Primera Divisió, Miguel Ángel Ayza Gámez i la secretària autonòmica d'Esport, Niurka Montalvo.

Font de Mora ha destacat que l'"innovador" decret que està elaborant la Conselleria d'Educació "és la primera normativa derivada de la Llei Orgànica d'Educació (LOE) per a l'ordenació i regulació d'este tipus d'ensenyaments que publica una comunitat autònoma. A més, situa a la Comunitat entre les primeres regions espanyoles amb major nombre d'especialitats esportives".

"L'objectiu d'esta mesura --ha assenyalat-- és donar resposta a la demanda social d'este tipus de formació mitjançant un ensenyament de règim especial reglada i una titulació oficial. Així, s'integren dins del sistema educatiu, tal com està regulat per la LOE".

Font de Mora ha apuntat que, fins ara, les federacions esportives eren les que impartien els cursos de formació, que no suposaven l'obtenció d'un títol oficial regulat pel Ministeri. "A partir d'ara, la Conselleria d'Educació assumix per primera vegada competències en matèria d'ensenyaments de règim especial per a les especialitats esportives, substituint la titulació que emetien les federacions, donant així un salt qualitatiu molt important", ha dit.

En este sentit, estos estudis permetran accedir a una titulació oficial amb validesa acadèmica i professional en tot el territori nacional i convalidables i la Unió Europea. Per tant, possibiliten l'accés a Cicles Formatius i a les diferents modalitats de Batxillerat i, fins i tot, en el cas del Nivell Superior, l'accés a estudis universitaris.

Els ensenyaments que conduïxen a l'obtenció dels títols oficials de Tècnic Deportiu i Tècnic Deportiu Superior s'ordenen en dos graus: mitjà i superior. Al grau mitjà li correspon la formació que conduïx a l'obtenció del títol de Tècnic Deportiu en la corresponent modalitat o especialitat esportiva i al grau superior li correspon la formació que conduïx a l'obtenció del títol de Tècnic Deportiu Superior en la corresponent modalitat o especialitat esportiva.

Estos nous ensenyaments tindran com a seu de referència l'IES núm. 2 de Xest, que serà designat centre base. A més, en el cas del futbol es disposarà de tres subseus a La Nucia, a l'IES Miralcamp (Vila-real) i al camp de futbol municipal José Manuel Pesudo de Almassora. L'especialitat de Muntanya i Escalada s'oferirà només a l'IES La Creueta d'Onil.

S'iniciaran tots els esports des del cicle inicial de Grau Mitjà, per anar incorporant any rere any la resta. Alhora, s'autoritzarà un grup d'alumnes per a cada esport excepte futbol, amb dos grups per cadascuna de les seus.

Els ensenyaments esportives de grau mitjà s'estructuren en dos nivells: cicle inicial i cicle final de Grau Mitjà, i els ensenyaments esportives de Grau Superior s'organitzen en un únic nivell de grau superior.

A més, els ensenyaments de cada nivell s'organitzen en un bloc comú, que consta de mòduls transversals de caràcter científic i tècnic general, que s'oferirà majoritàriament en règim d'educació a distància.

Este es complementa amb un bloc específic per a cada una de les especialitats i un altre de formació pràctica. Alhora, per a l'obtenció del títol de Tècnic Deportiu Superior, l'alumne haurà de superar, a més, el projecte final.

PROVA ESPECÍFICA

A més de les titulacions espefíques exigides per a poder accedir (títol d'ESO per a Grau Mitjà i Batxillerat per a Grau Superior) els candidats hauran de superar una prova específica i accés, excepte els esportistes d'elit. També es convocaran proves de maduresa per permetre l'accés per a candidats que no reunixen els requisits acadèmics previs.

Per a això, la Conselleria d'Educació oferirà cursos de preparació per superar les proves d'accés al grau mitjà i per a preparar l'accés al grau superior mitjançant els centres d'Educació a Distància (CEAD) i els centres d'Educació de Persones Adultes (CEP).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià