La Comunitat passa un estiu "càlid i humit" amb un 35% més de precipitacions i temperatures un 0,7ºC superiors

Actualizado: martes, 21 septiembre 2010 20:03

Agost supera màximes "excepcionals" de 43ºC a València i 45ºC a Carcaixent que activen per primera vegada el 'avís vermell' per altes temperatures


VALÈNCIA, 21 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Estatal de Meteorologia en (AEMET) a la Comunitat Valenciana ha conclòs este dimarts que l'estiu a la regió ha estat "bastant càlid", amb 0,7ºC per damunt del normal, tendència que també ha seguit la resta d'Espanya, on s'han produït ascensos encara "més acusats". I al costat de la calor, s'han registrat precipitacions un 35% per damunt d'habitual per a la zona mediterrània en l'època d'estiu.

Així ho ha assegurat este dimarts del delegat d'AEMET en la Comunitat, Jorge Tamayo, en una roda de premsa al costat del cap del Grup de Predicció, Víctor Alcober, i el cap de Climatologia, José Ángel Núñez, per a presentar les dades climatològiques de l'estiu i avançar el balanç de l'any hidrològic 2009-2010.

Tamayo ha concretat que mentre juny va tindre temperatures "suaus" i juliol va ser "tèrmicament estable", el mes d'agost va ser el "més variable". Així, el dia 13 d'agost ha estat un dels més freds amb valors per baix dels 15ºC a l'interior, mentre el dia 27 del mateix mes es van arribar a màximes històriques que a València, van arribar als 43ºC, temperatura que no es registrava des de fa més d'un segle, concretament des de 1859.

També les localitats de Crevillent, Elx, Oriola, Novelda, Xàtiva, Ontinyent, Bétera, Sagunto o Nules es van situar entorn a esta temperatura, amb un màxim absolut a Carcaixent, on l'estació automàtica va arribar a mesurar 45.1ºC, el valor més alt registrat a Espanya este estiu.

Com a conseqüència, es va haver d'activar per primera vegada en la Comunitat el 'avís vermell' per altes temperatures, una alerta que fins ara se sol havia utilitzat en altres fenòmens meteorològics, com pluges. Amb estes xifres, l'estiu del 2010 se situa com el catorzé més càlid dels últims 40, ha assenyalat.

Pel que fa a les precipitacions estiuenques, el delegat d'AEMET en la Comunitat ha subratllat que han estat un 35% per damunt del normal, amb valors més "excepcionalment" acusats superiors als 200 l/m2 a l'interior nord de Castelló i en la Marina Alta, entre Pedreguer i Xàbia, on les pluges del 13 i 14 d'agost van recollir 170 l/m2 en menys de 24 hores.

Alhora, el 19 d'agost la tempestes han estat curtes però "intenses" al costat de ratxes de vent molt forts de més de 80km/h en el litoral nord de València i sud de Castelló, ha recordat Tamayo.

Al sud d'Alacant, l'estiu ha estat "extremadament humit". Té les dades més alts de la sèrie a Torrevella --amb 109 l/m2 acumulats en el trimestre-- i a Oriola --amb 124 l/m2, on els observatoris asseguren que es tracta del seu estiu més plujós.

"CLARA DIFERENCIA" ENTRE LITORAL I INTERIOR

Tot i que en el conjunt de la Comunitat, les pluges es poden qualificar de "normals", s'advertix una "clara diferència entre el litoral --on no són tan intenses-- i l'interior --on estan els embassaments--, ha volgut remarcar José Ángel Núñez.

Pel que fa a la 'gota freda', des d'AEMET han volgut precisar que és un fenomen típic del Mediterrània que es caracteritza per l'emborsament de fred en nivells mitjans de l'atmosfera que, si s'unixen a vents de Llevant en capes baixes donen lloc a precipitacions intenses. Tot i això, per si soles, sense unir-se a altres factors meteorològics, no tenen per què causar pluges fortes, ha explicat Tamayo.

Sobre esta qüestió, Víctor Alcober ha assenyalat que "no es pot establir una recurrència o una periodicitat", com tampoc una "relació" amb altres factors.

Tot i això, sí que es pot parlar del "tornada dels rius" i en este sentit, les conques del Serpis, Gorgos, el marge dret del Xúquer i la seua part baixa "poden superar una vegada cada cinc anys els 400litres", ha destacat Alcober. "Però això no vol dir que es traduïsca en situacions catastròfiques", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià