Consell es veu "diligent" a Les Arts perquè "en 1 any s'ha resolt el problema"

Andamios en el Palau de les Arts.
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 24 noviembre 2014 17:20

VALÈNCIA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -  

   El secretari autonòmic de Turisme i Comerç, Daniel Marco, ha destacat este dilluns que la Generalitat ha actuat "de manera eficaç i diligent" pel que fa al trencadís del Palau de les Arts de València perquè "en un any s'ha resolt el problema i sense cap cost per a la Generalitat". "No ho ha tingut la retirada del trencadís i no ho va a tenir la reposició", ha manifestat.

   Marco s'ha expressat en estos termes a la Comissió d'Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de les Corts, on ha comparegut a petició pròpia i dels grups socialista i EUPV per a informar sobre la reposició de la coberta del Palau de les Arts, després del despreniment el passat 26 de desembre, i sobre la possibilitat de demandar a l'arquitecte Santiago Calatrava i la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Acciona i Dragados.

   Durant la seua intervenció, que han seguit al lloc del públic membres del comitè d'empresa de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa), el secretari autonòmic ha explicat que després del despreniment d'un drap del revestiment ceràmic d'uns deu metres quadrats en la coberta del Palau de les Arts, el Consell va posar en marxa "de manera urgent" un dispositiu, la "prioritat absoluta" del qual era "garantir la seguretat de les persones".

   Alhora, ha indicat que la Generalitat va portar a terme accions "encaminades a fer partícips tant de l'origen del problema com de la solució als diferents agents de l'obra", en concret a Calatrava i a la UTE constructora, per al que estos van mostrar "total disposició".

   En esta línia, ha assenyalat que en gener Calatrava i les constructores van remetre un escrit al conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, Máximo Buch, en què es comprometien a assumir els costos de la retirada del trencadís i de la reposició de la façana.

   Marco ha explicat que Cacsa va treballar en un possible acord i paral·lelament en les tasques prèvies a la interposició d'una possible demanda. Tot i això, el setembre, després de diverses reunions, es va adoptar un acord per a l'execució del nou revestiment, donant per suspesa la via judicial i la possible licitació externa del projecte.

   L'acord subscrit amb Calatrava i la UTE "reflectix els compromisos adquirits respecte del Consell respecte de l'assumpció de la totalitat dels costos del nou revestiment", ha subratllat. Les garanties sobre el revestiment recullen una assegurança tot risc de tres anys i una assegurança de responsabilitat civil de deu anys.

   Alhora, Calatrava i la UTE assumiran durant deu anys aquells treballs que calgués fer en el revestiment com a conseqüència de la necessitat de fer reposicions parcials o totals derivades de faltes, defectes o vicis en el disseny o direcció d'obra o construcció. "Allò aconseguit excedix bastant el que establix la llei", ha ressaltat.

   Daniel Marco ha comentat que la reposició, executada per la UTE baix la direcció de Calatrava, ha començat en la primera quinzena de novembre i el termini previst d'execució és de 12 mesos. "S'han complit tots els compromisos fins a arribar a la solució definitiva", ha manifestat Marco, qui ha mostrat el seu "convenciment" que en este tema "s'ha actuat amb diligència i eficàcia".

"ALARMA INNECESSÀRIA"

   Davant de les crítiques de l'oposició a falta d'eficàcia, el secretari autonòmic ha indicat que "no hi ha hagut inacció", però "el que no podíem a fer és generar una alarma innecessària".

   La diputada socialista Eva Martínez ha proposat a la Generalitat que pengen el contracte amb Calatrava en el Portal de Transparència recent estrenat, GVA Oberta, perquè "segur que interessa a molts valencians". Ha preguntat quant va a costar la reparació de la coberta del Palau i per què pressuposten 17 milions a l'any que ve per a Cacsa si els costos els assumirà la Generalitat.    

   El síndic d'EUPV, Ignacio Blanco, ha replicat al secretari autonòmic: "Diligència, cap i eficàcia ja veurem". Ha criticat que el contracte subscrit amb Calatrava tinga una clàusula de confidencialitat. Alhora, ha destacat que la "responsabilitat" de l'arquitecte "hauria d'estendre's a la resta d'edificis, perquè el trencadís també s'està caient de l'Àgora" i ha ressaltat que "els damnificats de Calatrava som molts".

"LA SOLUCIÓ AMISTOSA ÉS LA MÉS AVANTATJOSA"

   Blanco també ha destacat la "contradicció" del Consell perquè "van anunciar demandes que no han interposat". Marco ha destacat que  "la solució amistosa ha estat l'elegida pel Consell perquè creiem que és la més avantatjosa".

   "És la més ràpida; incrementa les garanties que establix la llei; no té costos per al Consell, ni de manera transitòria, ja que tots els costos els assumix directament Calatrava i la UTE; els responsables d'executar l'obra amb els quals tenen major coneixement, i es reduïx la repercussió mediàtica que faria encara més dany a la imatge de la Comunitat i del complex", ha ressaltat.

   Alhora, la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha assenyalat que "això ja ve des de fa temps" i ha assegurat que mesos abans la coalició ha advertit que cauria el trencadís per la imatge que presentava, però el Consell va respondre que era "un efecte òptic". De la mateixa manera, ha posat èmfasi en "la responsabilitat que tenen els que no van cuidar els diners públics".

"ÉS MILLOR SER MALVAT QUE INCOMPETENT"

   Oltra li ha preguntat què més empreses eren implicades en l'obra a més de les de la UTE i ha criticat que el secretari autonòmic no ho sàpiga. "És millor ser malvat que incompetent", ha dit al respecte la diputada. "Ni malvat ni incompetent", ha contestat Marco, qui ha assegurat que coneix a les empreses que es van fer càrrec, però "es fa responsable la UTE".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià