Cristina Ibáñez, Ricardo Costa, Vicente Rambla, Cándido Herrero i Álvaro Pérez
POOL
Actualizado: miércoles, 24 enero 2018 14:58

Diu que Bárcenas li va advertir que el PP nacional prohibia aquestes pràctiques perquè podrien derivar en un "cas 'Filesa 2'"

   MADRID, 24 (EUROPA PRESS)

   L'ex secretari general del PPCV Ricardo Costa ha confirmat aquest dimecres en l'Audiència Nacional que va ser el seu antic cap i expresident valencià Francisco Camps qui va decidir contractar amb l'empresa vinculada a la trama Gürtel Orange Market per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008 i que aquests es finançaren en part amb "diner negre".

   Així ho ha revelat Costa durant la seua declaració en el juí per la presumpta caixa 'b' del PP valencià, la qual ha començat dient que, "després d'una profunda reflexió", vol "explicar la veritat" sobre el sistema de finançament del PPCV i "col·laborar amb la justícia" en la mateixa línia que han confessat els líders de la Gürtel.

   I així ha sigut després que el 'capitost' de la xarxa corrupta, Francisco Correa, i el seu 'número dos', Pablo Crespo, afirmaren també en aquest juí que va ser Costa el que els va indicar que si "volien cobrar" els serveis prestats per Orange Market, havien de facturar a tercers empresaris. Nou d'aquests van reconéixer els fets.

DOS VIES DE FINANÇAMENT: UNA LEGAL I UNA ALTRA IL·LEGAL

   Costa ha dit que les campanyes del PPCV en 2007 i 2008 es van finançar a través de dos vies: la primera, amb les subvencions públiques que tenen assignades tots els partits amb representació parlamentària; la segona, "amb aportacions en efectiu d'empresaris que tenien adjudicacions amb el Govern valencià", de manera que "és cert que el PPCV es finançava amb diner negre".

   I arran del també declarat en el juí pel qual va ser responsable d'Orange Market Álvaro Pérez 'El Bigotes', que va apuntar cap a un graó més alt en citar a Francisco Camps com l'exdirigent que va instaurar aquest sistema, Costa ho ha confirmat assegurant que "les decisions més importants" sobre les campanyes les prenia l'expresident en la seua condició de líder del PPCV i candidat a la reelecció.

   Segons Costa, va ser Camps, juntament amb l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino, els que van ordenar que el PPCV es finançara "amb diner negre" per a poder sufragar els actes. I sobre la contractació amb Orange Market, ha precisat que també va ser decisió de Camps: "M'ho comunica el senyor Pérez, encara que després va haver-hi una comunicació oficial per les lleres del partit".

   Costa ha remarcat que cap d'aquestes decisions va ser aprovada pel partit: "No es va aprovar per cap òrgan de partit que es contractara amb Orange Market ni cap pressupost. Cada acte tenia un cost i els responsables d'Orange Market van fer els seus comptes i el cost es va saber al final. No em va estranyar, però no era el procediment establit en els estatuts", ha explicat.

   Segons assenyala l'escrit d'acusació d'Anticorrupció, el PPCV va pagar a Orange Market 3,4 milions d'euros en actes electorals i un altre esdeveniments entre 2007 i 2008. En relació amb les campanyes, la formació política va abonar 2,03 milions d'euros, dels quals 1,2 milions van carregar als empresaris.

COMPLEMENTS EN NEGRE EN LA PLAÇA DE BOUS DE VALÈNCIA

   En el relat d'eixes campanyes, Costa ha esmentat un dels actes electorals més coneguts: el de la plaça de bous de València en 2008, amb Mariano Rajoy com a candidat a la Moncloa. En aquest acte, i per "petició expressa" de Camps, el PPCV va pagar amb diner negre "complements" com focs artificials, una banda de música o pantalles.

   Al llarg de la seua declaració, i segons anava relatant fets concrets en els quals ell coneixia i participava d'aquest sistema de finançament irregular del seu partit, Costa ha admès que no ho va impedir, que va ometre la seua "obligació de denunciar-ho" i està disposat a assumir la seua "responsabilitat".

   És més, en finalitzar la seua exposició, l'acusat ha mostrat el seu "penediment", ha demanat "perdó a la societat espanyola i valenciana" i també a la seua família, per les "conseqüències" que van a patir després de la seua confessió. També ha dit que mai es va lucrar amb les irregularitats relatades i que està d'acord en la pena que la Fiscalia demana per a ell, set anys i nou mesos per tres delictes electorals i un de falsedat de document mercantil.

   Segons Costa, ell va tindre coneixement d'aquest sistema de finançament irregular en 2005 i que ja va ser en 2007 quan l'exvicepresident valencià Víctor Campos li va comunicar que tant Camps com Cotino li havien encarregat "tindre relacions amb els empresaris que financen el partit", mostrant-li sobres amb diners en efectiu.

   Açò va ocórrer abans de la campanya electoral de les municipals i autonòmiques de 2007 i, segons Costa, es va quedar "tan preocupat" que es va desplaçar a la seu nacional del PP a Madrid, on el llavors gerent, Luis Bárcenas, li va contestar que eixa forma de finançament era una "pràctica prohibida en el PP perquè seria un 'Filesa 2'", per la qual cosa Costa va tornar a València i li'l va comunicar a Campos perquè aquest informara també a Camps.

VA MANAR A 'EL BIGOTES' A VICEPRESIDÈNCIA

   En finalitzar la campanya de 2007, ha explicat Costa, 'El Bigotes' li va dir que el deute del PPCV amb Orange Market rondava el milió d'euros, però el partit no disposava d'eixa quantitat, per la qual cosa li'l va comunicar a Campos, qui al cap d'un mes li va retornar la telefonada per a dir-li que ja disposava d'"un poc de diners en efectiu dels empresaris". Costa va enviar a 'El Bigotes' a la Vicepresidència de la Generalitat Valenciana per a arreplegar-ho.

   En eixa telefonada, l'exvicepresident també li va comunicar que anava a deixar el càrrec i que a partir de llavors ho ocuparia Vicente Rambla. Segons el parer de Costa, Campos patia molta pressió per la gestió de totes estes irregularitats i que aquest va ser el motiu pel qual va patir un infart i va acabar deixant la política.

   Eixe mateix estiu es va tornar a repetir el sistema de finançament descrit per Costa, ja amb Rambla com a vicepresident, qui li va comentar que havia parlat amb Álvaro Pérez i li va demanar que anara a "arreplegar unes quantitats en efectiu a empreses", concretament tres sobres: 150.000 euros de Rover Alcisa, 15.000 euros de Secopsa i 350.000 euros d'Enrique Ortiz. A continuació, va citar el 'número dos' de Gürtel, Pablo Crespo, per a entregar-li tot aquests diners, per la qual cosa així "va quedar saldat el deute de la campanya".

   A canvi de totes aquestes gestions, Costa ha reconegut l'entrega d'un rellotge de la marca Breitling per part de 'El Bigotes', però ha assegurat que ho va rebutjar. De fet, ha assenyalat que Álvaro Pérez li va comentar que estava "molt estranyat" que en el PPCV no feren "cap petició" a canvi d'adjudicar treballs a Orange Market.

"DESPESES DE PECES DE VESTIR" DE CAMPS

   No obstant açò, en un altre moment ha relatat un altre episodi en el qual, segons la seua versió, la trama de corrupció va pagar "despeses" a Francisco Camps. Costa ha indicat que en una reunió amb Pablo Crespo i 'El Bigotes' li van preguntar si una de les empreses de la trama podia emetre al PPCV una factura per valor de 20.000 euros per a "pagar despeses de peces de vestir" del president, la qual cosa a Costa li va paréixer "desproporcionat".

   Mentre que la campanya de les eleccions autonòmiques és a càrrec del PPCV, Costa ha explicat que les municipals són "exclusives" de la direcció general, doncs és la que fa les "transferències de diners públics" --les subvencions que rep com a partit amb representació parlamentària-- a les seus provincials perquè organitzen els seus actes.

   No obstant açò, ha assenyalat que esdeveniments electorals en "diversos municipis van ser pagats mitjançant factures a empresaris o aportacions en efectiu", i ha posat els exemples concrets d'Alacant, Castelló o Elda.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià