La vida d'Ortifus en un quart d'hora

Presentación del corto 'En clave de Ortifus'
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 4 marzo 2015 17:55

El dibuixant fa broma que el "van enganyar" per a fer la cinta, però diu que com a valencià està "acostumat"

   VALÈNCIA, 4 Mar. (EUROPA PRESS) -  

   La Filmoteca de CulturArts ha acollit este dimarts la presentació del documental 'En clave de Ortifus', un curt d'un quart d'hora que mostra la cara més personal i el dia a dia del dibuixant valencià.

   El director general de CulturArts, José Luis Moreno, ha presentat este documental, dirigit per Ricardo Macián i produït per Xerea Films, en un acte que ha comptat amb la presència del propi director, del productor Óscar Martín i del dibuixant Antonio Ortiz Fuster, conegut com Ortifus, protagonista del documental.

   En el curt, en què el dibuixant definix l'humor com "una manera de canalitzar l'humor dolent", també apareixen altres col·legues de professió com Paco Roca, Sento Llobell, Malagón, Forges o El Roto.

   'En clave de Ortifus' és un curtmetratge documental que aborda la vida i l'obra del dibuixant valencià i el seu paper com a referent de l'humorisme gràfic. "Recull que sóc una persona normal i que sóc despreocupat i una badada", ha assenyalat el mateix protagonista.

   El documental mostra el personatge que hi ha darrere de les vinyetes que dia a dia es veuen en el diari. S'aproxima també a les aficions de Ortifus, com la música, o a la seua activitat dins de les Falles com a dissenyador del monuments fallers i, en especial, al procés de creació de la Falla de Na Jordana que ha fet en 2014.

   "Em van enganyar per fer el curt", ha fet broma el dibuixant, qui ha dit que com a valencià està "acostumat". "Em puc creure que 'caloret' és correcte i que els ibers ja ho deien", ha indicat en to de broma.

   En declaracions als periodistes, el creador gràfic ha reconegut que ha estat "un poc dur" posar-se davant de les cambres i, sobre esta qüestió, ha assegurat que es va posar "nerviós". Tot i això, ha valorat que la relació amb l'equip de rodatge ha estat molt bona.

   Per la seua banda, el director ha assenyalat que li va agradar la idea que li va plantejar el productor perquè suposava fer un documental sobre "una persona que admire però que no coneixia". Respecte a la durada del mateix, al voltant d'un quart d'hora, ha indicat que si es fa llarg "haurem comès un error" i si es fa curt, "farem la segona part".

MICROMECENATGE

   Alhora, el productor ha agraït la participació de les institucions que han recolzat este curt, així com les aportacions econòmiques que ho han fet realitat, ja que va arrencar com un projecte de micromecenatge.

   Óscar Fuster ha indicat que després de la presentació este dimarts, el documental iniciarà un recorregut pels festivals nacionals i internacionals, on espera que "ens done alegria". També ha avançat que haurà passes als cines Lys de València i, d'ací a un mes, també es podrà veure en sales d'altres parts d'Espanya com Madrid o Barcelona.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià