Dastis, en l'ONU: "Qualsevol desafiament a les regles del joc democràtic és un atac greu a la convivència"

Publicado: viernes, 22 septiembre 2017 11:32

Convida al Regne Unit a negociar sobre Gibraltar per a resoldre eixe "anacronisme extravagant" en una relació "excel·lent"

MADRID, 22 Sep. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, ha subratllat en el seu discurs davant l'Assemblea General de l'ONU que "qualsevol desafiament a les regles del joc democràtic constitueix un atac greu contra la convivència en pau i llibertat", al·ludint així al desafiament sobiranista a Catalunya.

Dastis no ha esmentat expressament esta comunitat autònoma però sí ha advertit que "contraposar una presumpta legitimitat (com diuen tindre els convocants del referèndum) a la legalitat constitucional desemboca inexorablement en la vulneració de drets fonamentals de milions de ciutadans i és incompatible amb la democràcia".

Així, ha proclamat que "Espanya és una societat lliure i oberta", amb drets i llibertats "emparats per l'Estat social i democràtic de Dret que emana de la Constitució", de manera que "el Govern d'Espanya ni pot ni va a renunciar a la defensa de l'Estat de Dret i dels valors que ho inspiren: la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític".

"Els poders públics tenen el deure garantir els drets i llibertats de tots els espanyols", ha reblat. Dastis també ha deixat clar que "amb la mateixa convicció i determinació amb què defenem l'Espanya constitucional i democràtica" Espanya segueix compromesa amb els valors, propòsits i principis de la Carta de Nacions Unides.

El ministre, que encapçala la delegació espanyola a l'inici d'este 72 període de sessions de l'Assemblea, ha fet esta defensa de la legalitat a l'inici del seu discurs, després d'agrair a tots els Governs les mostres de solidaritat després dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El discurs, en el qual ha fet un repàs de les prioritats espanyoles en l'arena internacional, ha començat així amb Catalunya i ha finalitzat amb una crida al Regne Unit perquè, amb el rerefons del Brexit, s'avinga a negociar amb Espanya un acord sobre Gibraltar "que pose fi a un anacronisme totalment extravagant" en unes relacions que són "excel·lents".

Dastis ha defès que "Espanya ha fet un plantejament generós" --una oferta de cosobirania-- que "conjuga la irrenunciable reivindicació de la sobirania espanyola sobre la colònia amb un estatut que beneficie els habitants del Penyal de manera que puguen seguir gaudint dels avantatges de la pertinença a la Unió". I ha recordat a Londres que la pròpia ONU ha exhortat a tots dos països a negociar.

En el seu repàs de l'escena internacional, ha dit també que "l'imperi de la Llei en l'esfera internacional no pot permetre fallides al principi de sobirania i integritat territorial dels Estats", de manera que "l'annexió de Crimea és una violació de la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna, en clara contravenció del Dret Internacional".

A l'Iraq, on el Kurdistan també planeja un imminent referèndum independentista, ha recordat que Espanya recolza "la reconstrucció del país i la reconciliació entre els seus ciutadans" i rebutja "aventures polítiques que detraigan esforços de la prioritat de consolidar un Iraq lliure, democràtic i unit".

En la veïna Síria, ha saludat les victòries contra el grup terrorista Estat Islàmic (EI o DAESH) però s'ha mostrat preocupat per "com s'anteposen els interessos particulars a una solució política que, gràcies a la mediació de l'ONU, done pas una transició genuïna".

I ha afegit que l'ONU també ha de tindre "un paper central per a impulsar un acord polític al Iemen que acabe amb la crisi humanitària més greu que coneix hui el món".

D'altra banda, ha esmentat els programes de proliferació nuclear i balística de Corea del Nord com "una de les principals amenaces per a la pau internacional", recalcant que la represa dels assajos constitueix un "flagrant desafiament" de les Resolucions del Consell de Seguretat i "soscava greument el règim internacional de no proliferació nuclear, amb el qual Espanya està fermament compromesa". Des de la tribuna ha tornat a demanar a Pyongyang "que abandone una senda que porta sense remei a l'aïllament polític i econòmic del país" i òbriguen "el camí a negociacions" per a la desnuclearització de la península.

VENEÇUELA, COLÒMBIA I GUATEMALA

Sobre Veneçuela, ha assenyalat que Espanya "desitja ferventment que els veneçolans puguen tornar a viure en democràcia, pau i llibertat" i per açò ha demanat al seu Govern que, "en el marc dels esforços regionals" duga a terme "un verdader diàleg amb l'oposició", respectuós del marc constitucional, de la separació i integritat dels poders i dels drets humans", que conduïsca a l'alliberament de tots els presos polítics, a eleccions lliures i per fi de la crisi humanitària. "El meu país no estalviarà esforços perquè este acord siga una realitat", ha reblat.

El cap de la diplomàcia espanyola també ha saludat l'acord de pau a Colòmbia i ha avançat que Espanya està disposada a participar en la nova Missió que a partir del 26 de setembre verificarà la reintegració dels guerrillers de les FARC. De la mateixa manera, ha saludat "les perspectives del cessament d'hostilitats amb l'ELN" i s'ha oferit "a contribuir a la seua realització".

I ha al·ludit a la situació a Guatemala, cridant el diàleg entre el Govern i la Comissió Internacional contra la Impunitat (CICIG) perquè superen els seus "recents desacords". Espanya, ha remarcat, "recolza la difícil i necessària tasca de la CICIG per a l'enfortiment de l'Estat de Dret" i per a "la prosperitat, el benestar del poble guatemalenc i la seua contribució a la integració centroamericana".

SÀHARA OCCIDENTAL

D'altra banda, ha expressat el suport d'Espanya al nou enviat personal del secretari general de l'ONU per al Sàhara Occidental i ha confiat que "avance cap a una solució política, justa, duradora i mútuament acceptable que preveja la lliure determinació del poble del Sahara Occidental en el marc de disposicions compatibles amb els propòsits i principis de la Carta de Nacions Unides".

En el conflicte israelo-palestí, ha demanat a les parts que "recuperen l'esperit de Madrid i tornen a la taula de negociació", advertint que "el statu quo no és sostenible". "Ens preocupen les tendències que observem sobre el terreny que van en contra de la solució de dos estats", ha avisat.

També ha donat el seu suport al nou representant especial per a Líbia i ha expressat "profunda preocupació la situació en Mali, República Centreafricana i el Sudan del Sud", a més de rendir tribut als casos blaus que han perdut la vida en estes i altres missions.

Dastis ha demanat que els pactes globals que prepara l'ONU sobre migrants i refugiats permeten una "resposta concertada, equitativa i humana al fenomen dels refugiats" i "contribuir a l'ordenació del flux de migrants en benefici dels països d'origen, de trànsit i de destinació".

El ministre ha recordat que Espanya aspira a ser membre del Consell de Drets Humans de l'ONU en 2018-2020 i ha recalcat que la defensa i promoció dels drets humans constitueix una prioritat de l'acció exterior espanyola.

Finalment, ha deixat clar el compromís d'Espanya amb l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que "obliga a realitzar un ingent esforç col·lectiu perquè ningú quede arrere".

"Hem de treballar contra la desigualtat, afavorir la prosperitat i proporcionar oportunitats d'ocupació als jóvens en un planeta que ha de continuar sent un lloc habitable", ha dit, abans d'advertir que eixa habitabilitat està, en moltes àrees, indissociablement vinculada al compliment de l'Acord de París contra el canvi climàtic".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià