El Delegat del Govern a Euskadi defèn un acostament "progressiu i individualitzat" de presos d'ETA

Jesús Loza Con Patxi López
GOBIERNO VASCO - Archivo
Actualizado: lunes, 25 junio 2018 12:26

Loza recorda que aquesta mesura "no és una novetat", en referència a anteriors aproximacions impulsades pel PP i el PSOE

VITÒRIA, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

El nou Delegat del Govern al País Basc, Jesús Loza, ha defès l'acostament "progressiu, legal i individualitzat" de presos d'ETA a presons pròximes a Euskadi i, en referència a les aproximacions de reclusos de la banda realitzades per anteriors governs del PP i del PSOE, ha recordat que aquesta mesura no suposaria una "novetat".

Loza (PSE-EE), que ha pres possessió aquest dilluns, a Vitòria, com a delegat del Govern a Euskadi, en substitució de Javier d'Andrés (PP), ha subratllat que la seua "prioritat" són les víctimes del terrorisme i la millora de les mesures existents per al seu reconeixement i reparació.

En un acte que ha comptat amb la presència de nombrosos dirigents institucionals, polítics i policials, Loza ha destacat que les primeres mesures que està adoptant el Govern presidit per Pedro Sánchez "han retornat el somriure" a molts ciutadans. A més, ha apel·lat al "diàleg" i a la "humilitat" per a fer front als reptes que ha d'afrontar l'Executiu socialista i la pròpia societat basca i espanyola.

Loza ha subratllat que aquesta és la primera presa de possessió d'un Delegat del Govern a Euskadi que es produeix després de la desaparició d'ETA, de la qual ha subratllat que s'ha produït "sense contrapartides".

"CALIUS D'ODI"

No obstant açò, ha reconegut que encara queden "assignatures pendents" en matèria de convivència i de memòria, ja que encara existeixen "calius d'odi i brases d'intolerància" a Euskadi. Com a exemple, ha citat el recent "intent d'homenatge" als assassins de Fernando Buesa i Jorge Díez que es va produir a Vitòria.

Per eixe motiu, s'ha compromès a "aprofundir en la deslegitimació ètica, social i política" del terrorisme, així com a proclamar "la il·legitimitat de l'ús de la violència per a aconseguir objectius polítics".

Loza considera "fonamental" que es construïsca un relat "veraç i honest" sobre el que ha suposat el terrorisme, en el qual s'establisca amb claredat que va haver-hi "víctimes i botxins". Per eixa raó, ha criticat als qui "pretenen amagar la seua responsabilitat darrere d'un conflicte".

El Delegat del Govern a Euskadi, que ha alertat sobre els intents de "tergiversació" i sobre la "temptació de l'oblit", s'ha mostrat partidari d'una memòria "inclusiva", però al mateix temps "deslegitimadora" del terrorisme.

En matèria de convivència, ha advertit que "no es pot pretendre que les víctimes tendisquen ponts sense que els victimaris desfacen camins". En aquest punt, ha assenyalat que el paper de les institucions és molt "important", per la qual cosa ha afirmat que els poders públics han de "recolzar i acompanyar" als qui "desfecen" el camí de la violència, a més d'"exigir" que ho facen els qui "no volen transitar-ho".

'VIA NANCLARES'

Jesús Loza ha reivindicat l'experiència "positiva" de la denominada 'Via Nanclares', un procediment impulsat durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero per a facilitar la reinserció de presos d'ETA penedits, en el qual s'incloïen trobades entre presos de l'organització terrorista i les seues víctimes.

En la mateixa línia que ja va anunciar recentment Pedro Sánchez, Pisa s'ha mostrat partidari d'una "reformulació" de la política penitenciària que s'aplica a presos d'ETA. Segons el parer del delegat del Govern, el canvi de model hauria de "recuperar" els aspectes positius de la 'via Nanclares', i s'hauria de basar en "el principi constitucional de la reinserció com a objectiu".

Segons ha recordat, el tractament penitenciari aplicat fins ara als presos d'ETA "ha format part sempre de la política antiterrorista". No obstant açò, "vençut el terrorisme i desapareguda la banda", Pisa considera que mantindre la política penitenciària en l'àmbit de l'estratègia antiterrorista "té poc sentit". Per contra, ha afirmat que aquesta és una qüestió que s'hauria d'enfocar des de la perspectiva de les polítiques "de convivència".

"ACOMPANYAMENT A LA REINSERCIÓ"

En la seua opinió, la política penitenciària que més pot contribuir a la convivència és aquella que, des del respecte "escrupolós" a la llei, contemple mesures "de suport i acompanyament" a la reinserció del reclusos.

D'eixa forma, s'ha mostrat partidari d'un acostament "progressiu i individualitzat" dels presos d'ETA a presons pròximes al País Basc. Loza, en referència a les aproximacions de presos d'ETA efectuades per anteriors governs, tant del PSOE com del PP, ha recordat que açò no suposaria una "novetat". Unes altres de les possibles modificacions --ha afegit-- és les variacions del règim penitenciari que es puguen aplicar a cada presos en funció dels seus "avanços individuals".

El delegat del Govern a Euskadi ha explicat que aquests passos s'han d'escometre a través del "lideratge polític", el "consens" entre institucions i partits, l'aportació d'informació a les víctimes, el compliment de la llei, així com "la individualització, la progressivitat i la discreció".

AUTOGOVERN

Jesús Loza també s'ha referit a altres qüestions, com l'àmbit de l'autogovern. En aquest punt, i després d'apel·lar al "esperit del pacte", s'ha compromès amb el "desenvolupament" de l'autogovern d'Euskadi, per al que ha expressat la seua disposició "canalitzar les legítimes diferències" que puguen sorgir entre els Executius central i basc en matèria competencial.

D'altra banda, ha defès "la legítima aspiració" d'aquells que reclamen unes pensions "dignes", i s'ha compromès amb la lluita contra la violència masclista. Així mateix, ha defès les mesures adoptades pel Govern del PSOE en matèria d'atenció a refugiats i recuperació de la sanitat pública universal.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià