El disc 'Berlín' de Lou Reed es convertix en teatre al Talia amb una història d'amor a ritme de rock

Nathalie Poza y Pablo Derqui
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 21 octubre 2014 17:10

VALÈNCIA, 21 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Talia de València s'endinsa en el particular univers de Lou Reed amb 'Des de Berlín', un espectacle que convertix la seua música en teatre i porta a escena el tercer disc en solitari de l'artista, tota una "història d'amor a ritme de rock", protagonitzada per Nathalie Poza i Pablo Derqui, que estarà a la ciutat del 21 al 26 d'octubre.

De la mà d'Andrés Lima, el muntatge unix els textos Juan Villoro, Juan Cavestany i Pau Miró per a crear un espectacle "molt personal i fet des del cor", ha apuntat Poza durant la seua presentació a València al costat de Derqui i el director artístic del Teatre Romea de Barcelona, Borja Sitja.

L'obra desgrana totes les cançons de 'Berlín' (1973) -l'únic disc que Lou Reed va tornar gravar íntegrament el 2006- a través dels diàlegs dels personatges o recitada, amb música gravada i en directe. Tot això amb imatges de fons que fan de l'obra un verdader "poema audiovisual".

Es tracta de recuperar la memòria, de mostrar el que el llegat, no només de Lou Reed, la influència del qual ha estat fonamental per a diverses generacions de músics, poetes i persones de la cultura durant 60 anys, sinó també de Warhol, Dalmore Schwartz, Gensberg, Pati Smith, Bowie o Kerouac i d'altres, ha significat per a tants, gairebé sense donar-nos compte.

Caroline i Jim, els personatges del disc, són una parella que encarna esta manera d'afrontar, la vida i la mort, la passió i l'abandonament, el quotidià i l'excepcional, la necessitat de l'altre i l'ànsia de soledat. Berlín és el dividit, és un símbol de l'inabastable, del que està sempre de l'altre costat i separat d'un mateix.

"Més que utilitzar el seu món, el seu món forma part de nosaltres", ha confessat Poza. L'actriu, que ha crescut amb la música de Reed, ha alabat la capacitat de l'artista per a "transformar el seu dolor en bellesa fent un disc magnífic. D'un moment dur en la seua vida va fer art".

Segons ha dit, portava temps volent fer alguna cosa sobre el músic, mort l'any passat. De fet, "tota la seua discografia podria convertir-se en muntatges", ha animat.

"DIRECTAMENT A L'ESTÓMAC"

Pablo Derqui ha destacat l'estil "original" de l'obra, amb una "dramatúrgia no convencional que va directament a l'estómac, que sents". Com a actor, ha assegurat donar "salts mortals" que "connecten directament amb l'emoció de les persones".

Per la seua banda, Borja Sitja, el director artístic del Teatre Romea de Barcelona on es va estrenar 'Des de Berlín. Tributo a Lou Reed', ha definit este espectacle com "necessari". "És un trosset de vida de tots nosaltres perquè d'alguna manera tots tenim una relació amb l'obra de Lou Reed", un "material poètic absolutament devastador", ha dit.

Tant és així, que Sitja, que ha recordat que porta en esta professió des de 1983, ha conclòs que este és "el millor" espectacle que ha fet possible en la seua vida.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià