Els sindicats recorreran demà l'aprovació del decret de retallades per violar el dret a la negociació col·lectiva

Portavoces De FSES, CCOO, IV, UGT Y CSI·F Anuncian Acciones Contra Los Recortes.
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 24 enero 2012 16:01

Convoquen manifestacions dijous a València, Alacant i Castelló per a exigir la seua retirada i la "depuració de responsabilitats"


VALÈNCIA, 24 Ene. (EUROPA PRESS) -

Els sindicats UGT, CCOO, CSIF, FSES i Intersindical Valenciana (IV) --amb presència a la Mesa General de Negociació de la Generalitat-- presentaran este dimecres als jutjats un recurs contra l'acord pel qual el Consell va decidir aprovar el decret llei de mesures urgents per a la reducció del dèficit, que inclou diferents retallades en els servicis públics, perquè considera que s'ha "violat el dret a la negociació col·lectiva".

Així ho han anunciat este dimarts en una roda de premsa conjunta el secretari general de FSP UGT-PV, Luis Lozano, i el responsable d'Acció Sindical d'IV, Adel Francés, qui ha precisat que tramitaran este escrit per la via de vulneració dels drets fonamentals. Al costat d'ells, han comparegut el representant de l'àrea pública de CCOO i secretari general de FE CCOO-PV, Miguel Ángel Vera, el secretari general de FSES en la Comunitat, Andrés Cánovas, i el president autonòmic de CSI·F, Daniel Matoses.

Segons ha explicat Lozano, es tracta de la "primera mesura legal dels sindicats contra este decret" i neix fruit del treball conjunt dels servicis jurídics d'estes cinc organitzacions, que sostenen que "moltes mesures no tenen suficient cobertura legal". La presentació del recurs serà a les 11.00 hores i tindrà la participació d'un representant de cadascun dels sindicats.

Francés ha argumentat que este decret "està vulnerant normativa anterior" i que, amb ell, "han violat el dret a la negociació col·lectiva" tenint en compte que "es van anunciar mesures, no es van negociar". Així, ha denunciat que el conseller d'Hisenda i Administració Pública, José Manuel Vela, va assistir a la Mesa General de Negociació el 4 de gener i "en comptes de ser una mesa de negociació, ha estat una espècie de roda de premsa en la qual va arribar i ha dit anem a fer això". "No hi ha hagut negociació, ni hi ha hagut documentació", ha sentenciat.

És més, ha assenyalat que els servicis jurídics "estan estudiant totes les possibilitats tant per la via del contenciós administratiu, com per la via civil i per la penal" d'emprendre accions legals per estes retallades. "No es descarta res", ha asseverat preguntat per si de cas es plantegen exigir responsabilitats als actuals responsables públics o als anteriors governants.

En esta compareixença, han efectuat una crida a la participació de treballadors públics i ciutadania en general en la manifestació simultània que han convocat dijous que ve a les 18.30 hores en les tres capitals de província per a protestar per les retallades en els servicis públics i exigir la retirada del decret i la "depuració de responsabilitats" en el Govern valencià.

En concret, la marxa de València partirà de la plaça de Sant Agustí fins a la plaça de la Mare de Déu, davant del Palau de la Generalitat, la d'Alacant de les escales de l'IES Jorge Juan a la Delegació del Consell a l'avinguda Doctor Gadea i la de Castelló, de la plaça de Les Aules a la Delegació del Consell al carrer Major, la coneguda com a Casa dels Cargols.

"AFAVORIR LA PRIVATITZACIÓ DE L'ESTAT DEL BENESTAR"

Lozano ha alertat que este "gran rosari de mesures" té com a objectiu "afavorir la privatització de l'estat del Benestar" i, segons la seua opinió, "són conseqüència de 16 anys de malbaratament, de corrupció, de gresques i de saraus" que "finalment han fet que la Comunitat Valenciana siga la Grècia d'Espanya, enfonsant-la en la bancarrota".

A més, ha ressaltat que en el futur "pot haver milers d'acomiadaments en la Generalitat" tenint en compte que "la primera de les 300 mesures" previstes en la sanitat permet al Consell "recórrer a reconversions de plantilla quan calga", el que afectaria prop de 1.000 interins de la Generalitat, a entre 17.000 i 20.000 en la sanitat pública i a entre 10.000 i 12.000 en educació.

Per la seua banda, Vera ha indicat que les mesures de protesta en el sector educatiu continuen després de l'"èxit" de participació aconseguit en la manifestació de dissabte passat, com ara les concentracions de directors de centres de Secundària a les 12.00 hores d'este dimarts pels "impagats" de les transferències per a despeses corrents o els "tancaments" previstos per a esta mateixa nit en els centres.

A més, ha explicat que esta vesprada mantindran un primer contacte amb la nova consellera d'Educació, Formació i Ocupació, María José Catalá, i que després la Mesa de Portaveus fixarà un calendari de reunions. Vera també ha responsabilitzat de la "fallida" autonòmica a l'actuació de "gestors que de gestors tenen poc i que han utilitzat el País Valencià com si fora un corralet".

"NINGÚ ES CREU" L'ASSUMPTE DE "FER MÉS AMB MENYS"

Per la seua banda, Daniel Matoses (CSI·F) ha assenyalat que este decret suposa "el major atac a l'estat del Benestar i al sector públic valencià de la història" i "va a tindre greus conseqüències en el funcionament del sector públic valencià". "Esta frase que se'n va a fer més amb menys no se la creu ningú", ha tancat. Així, demana al Consell l'obertura del diàleg social "per a racionalitzar el sector públic valencià i fer viable el projecte de comunitat".

Des de FSES --que integra a Cemsatse i a Anpe-- incidixen al "preocupant" deteriorament dels servicis públics i alerten que "va a haver problemes sanitaris" per les retallades en urgències i en l'assistència directa o la modificació de torns i guàrdies.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià