Entitats per la Memòria Històrica convoquen actes per a recordar i reivindicar les víctimes del franquisme

Representantes de la Plataforma per la Memòria Històrica en la rueda de prensa
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 14 abril 2015 18:38

VALÈNCIA, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -

Entitats per la Memòria Històrica han organitzat per a este cap de setmana al cementiri de València diversos actes de "record i reivindicació" de les víctimes del franquisme i d'aquells que van caure a l'oblit.

Així, d'una banda, la Plataforma per la Memòria Històrica del País Valencià ha convocat un acte dissabte que ve a les 10.30 hores i el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i la Fundació Internacional Baltasar Garzón un altre, juntament amb els socialistes valencians, a les 12.00 hores.

La Plataforma per la Memòria Històrica vol reivindicar l'"aplicació de la justícia universal des de la Cort Suprema de l'Argentina" denunciar que "encara hi ha 150.000 desapareguts en les cunetes de l'Estat", més que "a Cambodja", ha denunciat Tomás Pellicer, president del Fòrum per la memòria del PV en una roda de premsa.

La Plataforma s'ha conformat per a denunciar "l'oblit que el règim del 78 ha realitzat amb les víctimes del franquisme" ja que s'ha oblidat "el genocidi franquista", que va quedar "impune" mitjançant la llei "de punt final" de 1977 que "iguala a víctimes amb botxins" i impedix la "judicialització dels criminals franquistes". Tot i això, sosté que "tard o d'hora" esta impunitat "se'n va a acabar" i per a això volen "donar suport a la querella l'Argentina" que esperen que "arribe a bon lloc", ha afegit Pellicer.

Les organitzacions que componen la plataforma són, entre d'altres: CNT, Poble Lliure, Districte Nord, Districte Oest, Joves pel dret a decidir, el Col·lectiu Antifeixista de Russafa, Reconstrucció Comunista, Assemblea per les llibertats i contra la repressió, l'Ateneu de Montcada, l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals, el Fòrum per la memòria del País Valencià, La Societat Coral El Micalet, CGT, la Intersindical i Endavant.

"REIVINDIQUEM ALS QUALS VAN CAURE A L'OBLIT"

A la roda de premsa també ha acudit una professora d'història dedicada a la Investigació Històrica i membre de la plataforma, Isabel Esteve, que ha explicat que la concentració també pretén denunciar que l'Ajuntament de València "va intentar espoliar la fossa número cinc del cementiri" fa deu anys i "va haver de disculpar-se".

Després de l'intent "d'espoliació", des del consistori municipal "van muntar un monument per a tots els morts de la Guerra Civil" de manera que no estan d'acord perquè consideren que deu reivindicar-se a "els derrotats", els que van caure "a l'oblit".

Pellicer ha afirmat que la llei de memòria històrica del 2007 és "escassa" i "insuficient" perquè deixa el rescat de les víctimes que seguixen en les cunetes "als familiars". Tot i això, amb el pas dels anys i el canvi de govern, Pellicer ha explicat que "el Partit Popular l'ha deixat sense pressupost" i "a l'oblit".

HI CONTINUA HAVENT LÀPIDES SENSE IDENTIFICACIÓ

Per la seua banda, el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GPRMH) i la Fundació Internacional Baltasar Garzón, amb la col·laboració dels socialistes valencians, han convocat dos actes al llarg del cap de setmana per a recordar que hi continua havent làpides sense identificació de persones de totes les dissidències al cementiri Civil de València.

A l'acte "de record i reivindicació" de dissabte acudiran, entre d'altres, persones com Cristina Almeida, Fernando Delgado o Fanny Rubio per a denunciar estos fets "més de deu anys després d'haver-se descobert", ha explicat Matías Alonso, coordinador del GRMH, a Europa Press.

A més, el GPRMH estarà diumenge al 'Mur d'Espanya' de Paterna per a reivindicar "el seu valor com Lloc de la Memòria de primer ordre" mentre que encara no ha estat reconegut "ni com BIC" per la Generalitat. Este mur, expliquen des del GRMH, és el segon lloc d'Espanya on més persones han estat afusellades en la postguerra, concretament 2.238. La convocatòria té com a objectiu exigir "un tractament digne, la seua preservació i un Memorial" on figuren tots els noms dels assassinats.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià