ESADE veu millor endarrerir el període de jubilació anticipada de 62 a 65 anys que posposar l'obligatòria fins a 67

Actualizado: lunes, 24 enero 2011 19:46

MADRID, 24 Ene. (EUROPA PRESS) -

Endarrerir el període de jubilació anticipada dels 62 als 65 anys seria una mesura amb una major repercussió a curt termini del que és la decisió del Govern augmentar l'edat de jubilació obligatòria dels 65 als 67 anys, segons l'Informe Econòmic de l'escola de negocis ESADE, fet este mes de gener.

Els autors de l'estudi, Fernando C. Ballabriga i Josep Comajuncosa, destaquen que existixen diversos paràmetres que es poden modificar per a fer que l'actual sistema de pensions siga "alguna cosa sostenible". Així, assenyalen cap a una ampliació gradual del període de càlcul de la base reguladora, de manera que s'incloga tota la vida laboral, i cap a l'augment progressiu de l'edat de jubilació.

Tot i això, tots dos coincidixen que existixen altres paràmetres com el tipus de cotització o l'edat voluntària de jubilació que no s'han previst. Alhora, assenyalen que la reforma de les pensions no ha de ser un fet aïllat.

"Si la reforma del sistema, així com altres reformes estructurals, contribuïssin a augmentar la productivitat de l'economia, podria donar-se al mateix temps una disminució de la raó entre allò percebut i allò cotitzat i un manteniment de les pensions, o fins i tot un augment", afirmen els autors.

Respecte a la importància de reformar les pensions per a mitigar el problema dels comptes públics a llarg termini, l'informe destaca que, segons la Comissió Europea, s'estima que la despesa en pensions suposarà el 15% del PIB en 2050 --actualment equival al 8%--, una cosa que considera inassumible per a l'economia.

Finalment, apunta que l'augment de la pressió fiscal que caldria per fer-li front tindria efectes molt negatius sobre el creixement i l'atur, pel que és de vital importància portar a terme reformes. "Seria preocupant que, fruit de les recents reunions entre Govern i sindicats en les quals no hi ha consens, isca una recepta confusa", opina Ballabriga.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià