Una exposició relata les vivències d'emigrants valencians als EUA

Imagen de la exposición 'Barres i Estels. Els valencians i els USA'
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 17 diciembre 2014 18:54

VALÈNCIA, 17 Dic. (EUROPA PRESS) -

   L'exposició 'Barres i Estels. Els valencians i els USA', que es pot visitar des d'este dimecres i fins al 24 de maig del pròxim any al Museu Valencià d'Etnologia de València, dóna a conèixer el viatge fet a principis del segle XX per uns 15.000 ciutadans de la Comunitat Valenciana als Estats Units (EUA) per a "treballar" i "guanyar diners" i relata les vivències d'alguns d'ells.

   Així, explica com estos valencians, majoritàriament procedents de comarques com la Safor, la Costera i la Marina Alta i Baixa, s'hi van desplaçar entre 1900 i 1921 fins a diferents punts d'Espanya per a arribar als EUA a través de l'illa d'Ellis. La mostra, dividida en dos parts, relata a la primera, de caràcter "més històric", estes experiències mentre que en la segona parla de la influència de la cultura i costums d'este país nord-americà a la societat fonamentalment a partir de la segona guerra mundial.

   El muntatge ocupa una superfície de 400 metres quadrats i oferix tota la seua informació amb "un llenguatge innovador i altament escenogràfic". La sala en la qual comença el recorregut resumix el contingut de l'exposició, que unix el viatge dels emigrants valencians amb una actualitat marcada per la influència de la cultura i la manera de vida nord-americà a través de la televisió, el cinema, l'art, el còmic, la música, la gastronomia, expressions i frases fetes o marques.

   Després d'observar una gran bandera dels EUA desplegada en la paret, amb imatges d'emigrants de fa un segle i de turistes de l'actualitat mirant l'estàtua de la llibertat a Nova York, el visitant pot llegir xifres sobre els moviments migratoris a este país i diferents peces de vestir blanques sobre una taula en la qual llegix la paraula 'opportunity', en al·lusió a les "oportunitats" de vida que els valencians que van emigrar buscaven allà.

   Durant la presentació de l'exposició, un dels seus comissaris, Robert Martínez, ha assenyalat que estos ciutadans buscaven en este viatge als EUA, tenint en compte la "crisi econòmica forta" que va patir el món rural al qual pertanyien en aquella època, "guanyar diners", per al que van treballar en diferents oficis --mineria, indústria pesada, ferrocarril o servicis-- o "de manera fosca en alguns moments". Alhora, ha destacat que després de cobrir este objectiu la majoria, "el 99,9%", va tornar a les seues poblacions d'origen.

"POC CONEGUT"

   Martínez ha comentat que no hi ha testimonis vius d'aquella emigració, només una dona de la Safor que va emigrar amb el seu pare als EUA quan tenia 6 anys, i ha explicat que llevat d'este cas totes les dades que es proporcionen a la mostra s'han aconseguit de la investigació, d'objectes, records, fotografies i escrits que es conserven i del testimoni de fills, néts i besnéts. La mostra té un pressupost de 70.000 euros.

   El director del Museu Valencià d'Etnologia, Joan Seguí, que ha participat també la presentació, ha assenyalat que tot i que la migració és "un fenomen sociològic" el cas dels valencians que van viatjar als EUA a guanyar-se la vida a principis del segle XX és "poc conegut", i alhora ha ressaltat les dificultats que per a l'època representava esta travessia "per la gran distància" que representava portar-la a terme.

   La primera sala del muntatge dóna pas a una segona en què es poden veure els detalls del viatge amb les fotografies, els diaris i els testimonis que s'han recollit. En este espai s'exhibix sobre un panell il·luminat un "memorial" amb el nom de 5.000 dels 15.000 valencians que van realitzar este viatge. En este llistat s'han destacat en vermell els noms de dones, que són la minoria com ha precisat Sunsió García Zanón, comissària també de l'exposició.

   García ha comentat que "alguns" dels valencians que van protagonitzar esta "aventura" han aconseguit "triomfar" i muntar després els seus propis negocis. Alhora, ha destacat entre els quals hi ha, com també recull el muntatge, valencians, "de primera" com Blasco Ibáñez i Concha Piquer, que també van viatjar en aquella època als EUA per treballar i que van aconseguir el seu "triomf". Tot i això, ha precisat que el destí d'estos últims no ha estat l'illa d'Ellis sinó directament el port.

"REACCIÓ"

   A la segona part de la mostra es poden veure objectes comercials dels EUA com un cotxe Ford, un ordinador, refrescos i imatges de pel·lícules, així com frases típiques que s'han incorporat a la nostra cultura i llenguatge procedents d'este país nord-americà. Més endavant s'observa una moto Harley Davidson de 1938 i diferents obres d'artistes com Josep Renau, Antoni Miró i Rafa Calduch que mostren la seua "reacció" davant de la "influència" de la cultura nord-americana.

   Entre estes obres està una portada de la revista Nova Cultura de 1936 amb el titular 'Trobo! America! --un gravat en relleu i tipografia-- de Renau; una gelatina de plata a partir del fotomuntatge original sobre cartró d'este mateix autor de la sèrie 'The American Way of Life' 1953; una serigrafia d'Antoni Miró anomenada 'Dòlar plegat' de 1957 i una altra obra de Rafael Calduch de 1973 de la sèrie 'El descans del guerrer'.

   L'exhibició es tanca amb una mostra de disfresses de superherois i personatges de dibuixos animats procedents dels Estats Units estesos en diverses cordes i amb una pantalla de televisió envoltada de caixes d'hamburgueses i pizzes davant de la que s'ha col·locat una butaca entapissat amb imatges d'hamburgueses.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià