La Fiscalia acusa el tribunal alemany d'incomplir el marc europeu i d'intromissió en la jurisdicció espanyola

Publicado: jueves, 19 julio 2018 15:05

Li retrau haver valorat qüestions de fons que corresponen en exclusiva al responsable de l'enjudiciament, és a dir, al Suprem

MADRID, 19 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia ha acusat el Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein (Alemanya) d'"incomplir el marc jurídic europeu" que regula les euroordres en acceptar l'extradició de l'expresident català Carles Puigdemont només per malversació i no per tots els delictes pels quals era reclamat, és a dir, també per rebel·lió.

En examinar el fons de l'assumpte --els fets pels quals el jutge Pablo Llarena reclama l'entrega de Puigdemont--, el Ministeri Públic espanyol opina que el tribunal alemany "ha assumit les funcions d'enjudiciament legalment atribuïdes a la Sala penal del Tribunal Suprem, produint-se una indeguda intromissió en la jurisdicció dels tribunals espanyols".

Així ho ha manifestat la Fiscalia en l'escrit que ha presentat davant la Sala penal del Suprem per a oposar-se a la posada en llibertat dels processats en la causa del 'procés' que es troben a la presó provisional i que han demanat una vegada més la seua excarceració fins al juí.

En l'escrit, el Ministeri Públic considera que la decisió presa pels jutges alemanys pel que fa a Puigdemont "mai pot ser un argument a valorar" pel Suprem, ja que, al seu juí, el tribunal de Schleswig-Holstein "ha actuat incomplint el marc jurídic europeu que regula l'ordre europeu de detenció i entrega".

En aquest sentit, recorda que la decisió marc que regula les euroórdenes estableix que "una vegada constatada la doble incriminació dels fets, l'Estat d'execució --en aquest cas, Alemanya-- no haurà de tindre en compte els elements constitutius del delicte ni la concreta qualificació del mateix per a resoldre sobre la decisió d'entrega".

"Pareix que l'òrgan judicial alemany ha ignorat la citada previsió normativa, ja que la resolució denegatòria de l'entrega per rebel·lió es produeix després d'analitzar, examinar i valorar els elements específics que integren el delicte de rebel·lió, en particular la concurrència de la violència, per a concloure que en el cas concret, malgrat reconéixer que ha existit violència, considera que no s'ha constatat un grau de violència suficient per a posar en perill l'ordre constitucional espanyol", afirma l'escrit.

Per al Ministeri Públic, "resulta obvi" que el tribunal alemany ha entrat a examinar qüestions que afecten el "fons de l'assumpte", però remarca que aquestes "només poden ser valorades després de la pràctica de les proves pel tribunal encarregat de l'enjudiciament", és a dir, que "ha assumit les funcions d'enjudiciament legalment atribuïdes a la Sala penal del Tribunal Suprem, produint-se una indeguda intromissió en la jurisdicció dels tribunals espanyols, la qual cosa dificulta notablement la possibilitat de reconéixer efectes jurídics a semblant decisió".

NO HA DE CONDICIONAR EL PROCÉS

Segons el parer de la Fiscalia que ara dirigeix María José Segarra, la decisió dels jutges de Schleswig-Holstein "no pot condicionar la major o menor rellevància penal dels fets ni la concreta qualificació jurídica dels mateixos, qüestions aquestes que són competència exclusiva i excloent dels tribunals espanyols".

A més de tots aquests arguments, el Ministeri Públic s'oposa a la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sánchez, Dolors Bassa, Raül Romeva i Jordi Cuixart perquè considera que les circumstàncies que van portar al seu ingrés a la presó provisional no han variat.

En la seua opinió, la gravetat dels delictes pels quals estan processats i la "magnitud de les penes" que implicarien, a més de que considera que segueix havent-hi risc de fugida i de reiteració delictiva, "converteixen la presó provisional sense fiança en cautela imprescindible per a garantir la seua subjecció al procés i el normal desenvolupament del mateix".

Tal com ja ha dit en anteriors escrits, la Fiscalia subratlla que tant el risc de fugida com el de reiteració delictiva són "manifestament perceptibles en aquest cas", sobretot pel fet que hi ha processaments en la causa que continuen escapolits així com la "insistència a seguir endavant amb el procés d'independència".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià