Dénia porta a Fitur gastronomia amb segell Unesco i gamba roja amb banda sonora

Gamba roja de Denia (Alicante)
AGÈNCIA VALENCIANA TURISME
Actualizado: martes, 17 enero 2017 16:25

VALÈNCIA, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

Dénia (Alacant) se'n va a reivindicar en Fitur com a Ciutat Creativa de la Gastronomia, distinció atorgada per la Unesco en 2015 en reconeixement al seu model d'ecosistema alimentari basat en la preservació del territori i el respecte al medi ambient, amb una sèrie d'activitats entre les quals destaca el protagonisme de la Gamba Roja, el primer menjar que té la seua pròpia banda sonora.

Així, la ciutat va a aprofitar el primer dia de la fira per a presentar 'Dénia pesca turisme', nou producte que pretén 'enganxar' turistes més enllà de l'oferta de sol i platja amb l'experiència d'eixir a pescar en una de les embarcacions de la flota local i ser testimoni d'una jornada de pesca en les seues diferents modalitats.

A més es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions de la Llotja i tallers de xarxes com les que actualment realitza el Servei Ambiental Marí i de Pesca de l'ajuntament i es podrà comprar a bord part del peix capturat que després podrà degustar-lo preparant-lo directament o a través d'un restaurant de la ciutat adherit a la iniciativa, on s'ho cuinaran.

Dijous 19, Dia de la Comunitat en Fitur, es presentarà el vídeo 'Dénia Ciutat Creativa' que mostra les raons per les quals la població ha sigut seleccionada per la Unesco en 2015 per a incorporar-se a la seua Xarxa de Ciutats creatives de la Gastronomia, en una iniciativa que va comptar amb el suport de l'Agència Valenciana de Turisme.

Este guardó, que suposa el reconeixement com a exponent de la gastronomia entesa com a expressió creativa i cultural on confluïxen tradició i innovació, posa en valor el llegat cultural i històric de però de 2.000 anys en el qual han deixat empremta fenicis, romans i musulmans, i reivindica l'esforç compartit entre el sector públic, la iniciativa privada i els ciutadans per a fer de la innovació i el desenvolupament sostenible la clau del seu creixement present i futur.

En este sentit el seu objectiu se centra a defensar el seu patrimoni gastronòmic que sobretot es basa en productes que vénen de la terra i el mar que es poden degustar en els però de 500 bars i restaurants existents que generen més de 2.500 llocs de treball.

GAMBA VERMELLA AMB MÚSICA

L'estrella de Dénia és la gamba roja que diferix de la resta de la seua espècie a causa de al tipus d'ecosistema en el qual habita i, per tant, per la seua alimentació. Es captura en caladors molt delimitats entre el cap de San Antonio i Eivissa entre 300 i 600 metres de profunditat on gairebé no hi ha depredadors i consumixen plàncton de qualitat.

Ara este crustaci reconegut per la seua qualitat s'ha convertit en el primer menjar que té la seua pròpia banda sonora gràcies a un projecte que ha donat com a fruit una composició musical i en què ha col·laborat, entre d'altres, el reconegut xef Quique Dacosta.

'La banda sonora de la Gamba Roja de Dénia' és una composició en tres actes que s'ha inspirat en els processos que emboliquen a este saborós menjar, l'ecosistema del qual li dóna característiques diferents a la resta de la seua espècie.

Dénia fent gala d'es Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco ha fet un pas més per a promocionar el seu producte estrella de la mà d'un equip de treball format per representants de primer nivell del món de la música, la cuina i, per descomptat, la pesca.

Javier Pinto, membre de l'Agrupació Artística Musical de Dénia, ha compost la peça després de sumir-se en un "complet procés d'inspiració en el qual ha recollit els sons que emboliquen este exclusiu producte". Per a introduir-lo a la feina de la pesca ha comptat amb la col·laboració de Maurici Ripoll, patró de l'embarcació més important de la flota de Dénia especialitzada en la gamba vermella.

També s'ha involucrat en el projecte el xef Quique Dacosta, referent de l'avantguarda gastronòmica internacional --el seu restaurant de tres estrelles Michelin es troba precisament a Dénia-- i un dels millors ambaixadors de la cuina mediterrània, ha sigut l'elegit per a acompanyar al músic en la recerca de la inspiració en els fogons.

MOVIMENTS

La peça es dividix en diversos moviments. El primer d'ells, 'La Pesca', es caracteritza per sons purament cinematogràfics. Descriu l'alba en alta mar, el trencar de les onades en el casc del vaixell, el so de la maquinària i el treball dels mariners. La part central està marcada per un 'tempo lentissimo', el que transcorre abans de recollir un altre cop les xarxes abans de tornar a terra, i finalitza de manera heroica.

A través de 'La Cuina' es realitza un viatge sonor que comença amb la recollida de l'aigua de mar que s'utilitza en la cocció, travessa un passatge alegre i burlesc que evoca l'ebullició de l'aigua i finalitza amb un tempo lent que representa la delicadesa en la preparació i presentació de la gamba vermella.

També ha participat el músic i president de l'Agrupació Artística Musical de Dénia, Josep Pastor, compositor del tercer moviment de l'obra i Jesús Terrés, crític gastronòmic. La centenària Agrupació Artística Musical de Dénia, que té pescadors i cuiners a les seues files, és l'encarregada de fer sonar esta obra simfònica de 18 minuts escrita íntegrament per a banda de vent i percussió baix la batuta del seu director, el belga Frank de Vuyst.

Josep Pastor ha estructurat en tres parts el desenllaç dedicat a la 'Degustació'. A la presentació del plat li seguix la incògnita del comensal davant del seu gust per a finalitzar amb un expressiu esclat d'alegria que posa punt final a l'obra.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià