El gihadista de Sant Sebastià es va radicalitzar malgrat el suport d'una ONG perquè visquera de la boxa i la lampisteria

Detienen el 16 de enero en San Sebastián a un marroquí por captar yihadistas
EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 17 enero 2017 18:00

La Policia l'acusa de buscar a joves en risc d'exclusió social per captar-los com futurs combatents

MADRID, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

Mehdi Kacem, el marroquí de 26 anys detingut a Sant Sebastià per la Policia Nacional, es va radicalitzar fins a l'extrem de liderar una cèl·lula gihadista amb informació per a tornar a atemptar a França malgrat comptar amb el suport d'una ONG espanyola que el va ajudar a aconseguir els papers perquè visquera de la boxa i de la lampisteria.

L'ONG que li va prestar l'ajuda és Kolore Guztiak, una associació amb fons de la Diputació de Guipúscoa que treballa amb joves com Mehdi Kacem en risc d'exclusió social. Amb 20 anys, la seua mare el va enviar a Espanya després d'estudiar al Marroc fins al Batxillerat, i aquí va passar per Castella-la Manxa i per Catalunya fins a arribar al País Basc.

Mehdi Kacem va narrar el seu testimoni en un reportatge per a 'Noticias de Gipuzkoa' el 12 de març del 2015. Aleshores tenia 24 anys i havia passat de dormir als carrers a disputar el títol de campió de boxa d'esta província. També feia pràctiques en una lampisteria d'Errenteria.

"Estic molt ocupat i la boxa em servix per a relaxar-me, és una gran ajuda", deia este jove detingut este dilluns al barri de Polloe de Sant Sebastià gràcies a una operació de la policia, amb informació del CNI i de la Direcció General de Vigilància del Territori (DGST) del Marroc.

Mehdi Kacem va començar a boxejar el 2008 i va ser tercer en el campionat del Marroc. "Conèixer els amics de Kolore Guztiak va ser molt important", deia set anys després este jove, que també reconeixia que passava la major temps del seu temps entre Beasain --on vivia-- i Sant Sebastià.

El presumpte gihadista va ser arrestat en un xalet situat al número 4 del passeig Maestro Arbos, fins on s'han desplaçat especialistes de la lluita antiterrorista i de la Policia Científica a la recerca de proves d'ADN. Després de gairebé huit hores d'escorcoll, van abandonar l'habitatge amb quatre caixes.

La Policia investiga este marroquí per ser el líder d'una cèl·lula gihadista que feia ús de les xarxes socials i no dubtava a acostar-se a joves en risc d'exclusió social, aprofitant la seua condició de professor de boxa per a guanyar-se la seua confiança.

El detingut va establir connexions amb dos persones més, arrestades amb anterioritat al Marroc i a França. Fonts de la lluita antiterrorista consultades per Europa Press han precisat que esta cèl·lula disposava d'instruccions que buscaven repetir a França atemptats com els perpetrats a París el 13 de novembre del 2015 amb terroristes suïcides o el del passat 14 de juny a Niça, en esta ocasió recorrent a un camió de gran tonatge.

El detingut va començar a compartir pis amb un altre dels integrants del grup que, fins aquell moment, no havia mostrat cap signe de comportament radical però que, després de cinc mesos de convivència, va començar a exhibir a les xarxes socials continguts vinculats amb Daesh, iniciant així una etapa d'adoctrinament baix la direcció de l'arrestat.

ES PRESTAVEN AJUDA ECONÒMICA

En la seua última fase de radicalització, este segon membre del grup va deixar d'assistir a classes i va limitar la seua relació social al detingut, que li va donar instruccions per a viatjar de Guipúscoa a Turquia i li va enviar diners per a la seua estada en este país. Finalment, este, després d'una ordre emesa per Espanya, va ser detingut al Marroc on va manifestar que havia rebut una memòria usb de l'organització terrorista Daesh amb diferents instruccions.

La perillositat i importància del detingut hui a Sant Sebastià dins l'estructura de Daesh va quedar acreditada després d'establir-se la seua connexió amb un tercer membre de la cèl·lula, arrestat el passat 20 de novembre del 2016 a Estrasburg per les autoritats franceses.

Els investigadors van comprovar que els tres components del grup terrorista havien coincidit en el mateix període de temps a Sant Sebastià i que s'haurien prestat suport econòmic entre ells.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià