El Govern no considera les revelacions de Corinna sobre Joan Carles I: "Són antigues i no afecten Felip VI"

Roda de premsa de la portaveu del Govern, Isabel Celaá
ÓSCAR DEL POZO/EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 13 julio 2018 18:27

Descarta publicar la llista de beneficiaris de l'última amnistia fiscal malgrat que Sánchez es va comprometre a fer-ho en 2015

MADRID, 13 Jul. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern i ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha dit aquest divendres que el Govern no considera les revelacions realitzades per Corinna zu Sayn-Wittgenstein sobre les irregularitats fiscals suposadament comeses per Joan Carles I perquè són "antigues" i "no afecten" l'actual Rei, Felip VI.

"No afecten el cap de l'Estat, Felip VI. Són gravacions antigues i ni les considerem", ha declarat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres quan li han preguntat sobre el plantejament d'Esquerra Unida de sol·licitar la creació d'una comissió d'investigació en el Congrés per a analitzar aquest assumpte i demanar que comparega davant ella el Rei emèrit.

D'altra banda, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha rebutjat aclarir si s'ha iniciat una investigació a Joan Carles I després de conéixer-se les gravacions, segons les quals el rei emèrit va utilitzar Corinna zu Sayn-Wittgenstein com a testaferro per a ocultar patrimoni en l'estranger. "L'Agència Tributària, per llei, no parla de contribuents, d'expedients, ni investigacions", ha indicat.

NO ES POT AMB CARÀCTER RETROACTIU

Montero ha reconegut que el Govern ha estudiat la possibilitat de publicar la llista de beneficiaris de l'última amnistia fiscal aprovada pel Govern de Mariano Rajoy, però ha constatat que no existeix "capacitat jurídica" per a fer-ho de manera retroactiva. "En tot cas es podria, amb modificació legal, fer efectiu arran de l'entrada de la llei per a les noves amnisties fiscals", ha explicat.

La titular d'Hisenda es pronunciava en aquest sentit després de ser preguntada per un compromís assumit pel president del Govern, Pedro Sánchez, sent cap de l'oposició, quan urgia Mariano Rajoy a publicar la llista d'amnistiats fiscals. "Si ell no ho fa, ho farem nosaltres quan arribem al Govern", va prometre en 2015, quan el PSOE va promoure una moció en el Congrés per a forçar a l'Executiu a publicar la llista dels noms i societats que es van acollir a eixa regularització.

El Govern de Rajoy ja advertia en aquells dies que la normativa vigent no permetia publicar eixa llista, per la qual cosa fer-ho seria prevaricar. Sánchez, en canvi, defenia que els ciutadans "es mereixen" saber "exactament quals són els noms i cognoms d'eixes persones que s'han acollit a eixa amnistia fiscal aprovada pel Partit Popular".

Entre els beneficiats per eixa regularització estaria el rei Joan Carles, segons sosté en unes gravacions difoses per diversos mitjans de comunicació aquest divendres qui fóra amiga entranyable del monarca, Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

"El que sí hem anunciat --ha comentat la ministra Montero-- és que anem a intensificar la lluita contra el frau fiscal i la llei del frau i anem a incorporar la publicació no només ja dels morosos sinó de terceres persones que ajuden o participen en eixes activitats de manera que la transparència siga també una nota d'identitat i permeta d'alguna manera que les persones que decideixen vulnerar la llei s'enfronten al que significa que el seu nom estiga exposat".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià