Investigadors estudien com obtenir envasos plàstics a partir de l'excedent de la producció de formatge

Planta de envases de Ainia
AINIA
Actualizado: martes, 23 septiembre 2014 18:08

VALÈNCIA, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

Investigadors estudien com obtenir envasos plàstics a partir de l'excedent de la producció de formatge dins del projecte Life+ Wheypack, que té el suport del programa Life de la Unió Europea i està liderat per Ainia Centre Tecnològic i en què participen com a socis Aimplas, Central Formatgera Montesinos i Embalnor (Portugal).

Segons ha informat Ainia en un comunicat, el procés de fabricació del formatge genera de mitjana, de la producció d'una tona de formatge, nou tones de sèrum de llet. Només a Europa s'estima que es produïxen anualment 75 milions de tones de sèrum de llet procedent dels fabricants de formatge.

Tot i que part d'este subproducte torna novament a la cadena alimentària per a la realització d'altres productes lactis, prop del 40 per cent del sèrum és rebutjat i gestionat com a residu en les indústries alimentàries.

Life+ Wheypack és un projecte el principal objectiu del qual és "demostrar que pot fabricar-se un nou envàs per a productes lactis amb materials 100 per cent biodegradables, que permeten un menor impacte ambiental i disminuir l'empremta de carboni dels envasos plàstics tradicionals, procedents de recursos no renovables com el petroli, utilitzant els excedents de sèrum per a generar el nou material de l'envàs".

En concret, el material sintetitzat per a la fabricació d'estos nous envasos serà el polihidroxibutirat (PHB) que s'obtindrà després d'un procés de fermentació de microorganismes a partir del sèrum de llet.

PROBLEMA DE "DEIXALLA D'ALIMENT"

La gran quantitat d'excedent de sèrum generat per la indústria làctia provoca que este subproducte es convertisca en un problema de deixalla d'aliment per a les empreses del sector. Amb este projecte, el mateix generador del residu "podria obtenir un benefici, donant-li un nou valor afegit a este subproducte en convertir-lo, a través d'un procés de bioproducció controlada, en un nou material per a envasos de formatges, mediambientalment sostenibles, viables econòmicament i que complisquen les funcions de seguretat, qualitat sensorial, vida útil, propis dels productes lactis".

El projecte Wheypack, donat el seu caràcter mediambiental, està recolzat pel Programa Life+ de la Unió Europea i té una durada de dos anys i mig.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià