Juncker nomena la valenciana Clara Martínez com la seua nova cap de Gabinet

Clara Martínez Alberola, Jean-Claude Juncker, i Margaritis Schinas
EUROPEAN COMMISSION AUDIOVISUAL SERVICES
Publicado: miércoles, 21 febrero 2018 14:29

Es converteix en la primera espanyola i primera dona a ocupar aquest càrrec

BRUSSEL·LES, 21 Feb. (EUROPA PRESS) -

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha anunciat aquest dimecres el nomenament de la valenciana Clara Martínez Alberola com la seua nova cap de Gabinet, en relleu de l'alemany Martin Selmayr, que ascendeix a secretari general de l'Executiu comunitari.

Martínez Alberola, que fins ara exercia de cap adjunta de l'equip de Juncker, es convertirà així a partir de l'1 de març en la primera dona que ocupa aquest càrrec de responsabilitat i també en el primer representant espanyol que assumeix la prefectura del Gabinet d'un president de la Comissió.

"He volgut nomenar-la --i és la meua decisió, no del Col·legi--, perquè en dos anys i mig he observat que té un coneixement de l'assumpte comunitari que supera l'ordinari", ha explicat Juncker sobre l'elecció de la valenciana, en una roda de premsa per a anunciar els canvis en l'arquitectura de l'Executiu comunitari.

"És espanyola, però sobretot europea", ha destacat el president comunitari, que s'ha mostrat feliç per comptar amb Martínez com a cap del seu Gabinet a partir de l'1 de març. Juncker ha subratllat que és la primera vegada en què "un nacional espanyol es converteix en cap de Gabinet" i la "primera dona anomenada a complir aquestes funcions".

"Celebre que haja acceptat, els comissaris han acompanyat la decisió amb aplaudiments", ha revelat el president de la Comissió, després de la reunió del Col·legi de Comissaris en la qual s'ha confirmat la reforma en l'estructura de la Comissió.

Martínez Alberola compta amb una llarga trajectòria com a funcionària europea (va arribar a la Comissió Europea en 1991), període durant el qual ha treballat en qüestions tan dispars com a Mercat Interior o assumptes d'Ampliació, fins a passar en 2005 a formar part de l'equip de l'anterior president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso.

Llicenciada en dret, la valenciana va destacar durant els deu anys que va acompanyar a Barroso en els treballs per a dissenyar el marc comunitari per a protegir l'Estat de dret d'amenaces sistèmiques en els Estats membres, el procediment de l'Article 7 del Tractat de la UE que ara --per primera vegada-- la UE sospesa activar per Polònia.

Amb l'arribada de Juncker a l'Executiu comunitari, Martínez Alberola va passar a formar part del seu equip com a 'número 3' en l'escalafó, centrant la seua tasca en les relacions interinstitucionals, coordinar la gestió de la crisi migratòria i el desenvolupament del programa de treball de la Comissió.

UN ALEMANY COM A SECRETARI GENERAL

El nomenament es produeix en el marc d'una regeneració més profunda en l'arquitectura de la institució, provocada per la dimissió de l'actual secretari general, l'holandés Alexander Italianer, i que ha obligat Juncker a redissenyar el repartiment d'alts càrrecs.

Juncker ha assegurat que coneixia des del nomenament d'Italianer la seua decisió de ser rellevat al març d'enguany i ha justificat l'elecció del relleu, Martin Selmayr, com una continuació de la política del seu Executiu.

"La Comissió seguirà al càrrec dels assumptes comunitaris durant 20 mesos, així que he pensat que seria necessari nomenar com a secretari general a algú que coneix la casa i té ramificacions en tota Europa i més enllà. Així que no hi haurà ruptura política", ha argumentat l'exprimer ministre de Luxemburg.

De màxima confiança de Juncker, Selmayr és una figura polèmica en l'encaix de Brussel·les ja que els seus detractors li atribueixen un excessiu pes en la presa de decisions de la Comissió i un ferri caràcter per a imposar les seues idees.

Preguntat per les friccions que pot provocar l'ascens de l'alemany, Juncker s'ha declarat "fart" que se li pregunte pel passaport dels alts càrrecs i ha defès que "no és alemany, sinó que vé d'Alemanya", en el sentit que els qui treballen per a la Comissió "no tenen nacionalitats".

"Estic convençut que compleix totes les condicions prèvies que s'han de complir per a ser un secretari general competent", ha exposat, per a després llevar ferro al fet que "a vegades" Selmayr tinga "relacions difícils" amb alguns comissaris, directors generals o amb els qui volen "influir des de l'exterior" el treball de la Comissió.

Tant Selmayr com Martínez Alberola van ser distingits en 2016 pel Govern de Mariano Rajoy amb la Reial i Distingit Orde Espanyol de Carlos III i la Creu d'Isabel la Catòlica, respectivament.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià