El jutge ajorna la declaració de l'expresident de Banc de València per les operacions amb el Grup Salvador

Edificio De Banco De Valencia
EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 2 marzo 2015 16:33

Parra assegura que no ha aprovat individualment cap negoci amb l'empresari alacantí

MADRID, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha ajornat per motius personals la declaració de l'expresident del Banc de València, José Luis Olivas, prevista per a demà per les operacions que l'entitat va concertar amb el promotor immobiliari Ramón Salvador, que haurien ocasionat al banc un perjudici superior als 120 milions d'euros, segons han informat fonts jurídiques.

El magistrat, que investiga el desviament de fons al Grup Salvador, ha interrogat este dilluns l'exconseller delegat del Banc de València Domingo Parra, que ha declarat durant dos hores i ha assegurat que ell no va aprovar individualment cap negoci portat a terme amb l'empresari alacantí.

En este sentit, Parra ha asseverat que les operacions de l'entitat amb Salvador van passar tots els filtres dels diferents comitès i ha afegit que no es tractaven de compravenda d'actius immobiliaris, com manté l'acusació, sinó de dacions en pagament per a saldar els deutes de Salvador.

El jutge Pedraz ha ajornat 'sine die' l'interrogatori de l'exdirector de participacions immobiliàries del banc Alfonso Monferrer, que estava fixat per a este dilluns, el de l'exconseller delegat de Bancaixa Hàbitat José Cortina, i el del propi Olivas, als qui citarà més endavant a declarar.

El magistrat, que investiga les irregularitats en la gestió del Banc de València (BdV), manté la compareixença de dimecres que ve de l'exdirector general de Bancaixa Aurelio Izquierdo i l'empresari Ramón Salvador.

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) es va querellar contra estes sis persones per un delicte d'apropiació indeguda, que també va atribuir a la societat Residencial Mira Llevant, pel desviament de fons al grup d'empreses del promotor immobiliari Ramón Salvador, que va ocasionar un perjudici superior als 120 milions d'euros a les dues entitats.

UNA SAGNIA ECONÒMICA

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 investiga el tracte privilegiat dispensat a les societats de Salvador, qui a més era accionista del Banc de València, propietari d'abundant terra a Alacant i Múrcia i les empreses del qual van rebre 631 milions d'euros entre 2007 i 2012, una "sagnia econòmica que sol es va paralitzar gràcies a la intervenció al BdV del Banc d'Espanya".

El FROB va detectar una sèrie d'operacions de "dubtosa" racionalitat econòmica relacionades amb el grup empresarial de Salvador, qui va obtenir un "tracte inexplicablement privilegiat" per part de Banc de València i Bancaixa mentre José Luis Olivas estava al capdavant del Consell d'Administració.

"Gran part del finançament concedida ha estat irregular i temerària des del punt de vista de la gestió de riscos", afegia l'organisme, que se centra en els fons que les dues entitats van destinar a la societat Hàbitat 2018 (H2018) mitjançant compravendes "fraudulentes" d'actius, per valor de 202 milions.

"H2018 es va convertir en un instrument per a proporcionar delictivament finançament al Grup de Salvador, simulant-ho baix l'aparença d'actius immobiliaris que havien estat prèviament sobrevalorats mitjançant taxacions falses", recull la querella.

A més, posa de manifest que el grup de Salvador va aconseguir una injecció addicional de capital per valor de 204 milions d'euros gràcies a la "connivència" que el seu propietari tenia amb "alts responsables" de les dos entitats i malgrat tenir un deute de 221 milions d'euros.

LA GALLINA DELS OUS D'OR

"Salvador havia trobat en H2018, amb la complaença dels restants querellats, la 'gallina dels ous d'or': una màquina meravellosa per a convertir actius gairebé sense valor en un mercat immobiliari com el de l'any 2011 en grans sumes de diners amb les quals solucionar els seus greus problemes financers per estes dates", prosseguix el FROB.

Este organisme considera a més responsables civils, en defecte dels autors, a les societats Investia Corporate, Finques Altabix 2000, Promocions Barmendi, Promocions Salpa-Milenium i Artunduaga Gestió Urbanística.

El FROB va interposar diverses querelles centrades en el disseny i l'aprovació, per part de diferents exdirectius de l'entitat, d'operacions de finançament "verdaderament ruïnoses", sobretot negocis immobiliaris als quals es va aparellar la concessió de crèdits presumptament irregulars, i que van deparar un elevat perjudici econòmic al banc.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià