La manifestació pel 25 d'Abril reivindicarà la "diversitat" i culminarà amb la inauguració del passeig Guillem Agulló

Presentació actes commemoració 25 d'Abril
ACPV
Actualizado: viernes, 23 marzo 2018 15:21

La marxa es farà dissabte 21 d'abril com a "exemple" de pluralitat enfront de la "preocupant normalització" dels discursos d'odi

VALÈNCIA, 23 Mar. (EUROPA PRESS) -

La manifestació que commemorarà el 25 d'Abril a València se celebrarà dissabte 21 d'abril en defensa de la "pluralitat i diversitat" --ja siga per raó de llengua, ideologia, origen, religió o condició sexual-- enfront d'una "emergència d'ideologies d'odi" i una "preocupant normalització" d'expressions d'odi que arriben al discurs polític.

La marxa arrancarà dissabte 21 d'abril a les 18.00 hores de la Plaça Sant Agustí de València amb el lema 'País Valencià, un país obert' i culminarà en els Jardins de Vivers amb la inauguració del passeig que l'Ajuntament ha aprovat dedicar a Guillem Agulló, assassinat fa 25 anys. L'acte reconeixerà la figura "compromesa" del jove, així com a totes les víctimes de delictes d'intolerància i ideologies d'odi i d'exclusió.

Així ho ha anunciat aquest divendres el secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, en roda de premsa, al costat de representants de la resta d'entitats que enguany convoquen la mobilització: Lambda, Plataforma contra la Islamofòbia, Comunitat Israelita de València, Comissió d'Ajuda al Refugiat CEAR-PV, Federació Maranatha d'Associacions Gitanes, Ververipén Rroms per la Diversitat, Moviment contra la Intolerància i Calsicova.

Aquestes entitats es van unir fa dos anys en una campanya per a demanar un carrer a València dedicat a Guillem Agulló i mostrar amb el seu "exemple" que "la diversitat és un valor positiu que suma i que és possible treballar junts per a construir des de la pluralitat", ha subratllat Gisbert.

La inauguració del passeig de Vivers dedicat a Agulló suposarà la culminació de la campanya, encara que les entitats continuaran treballant conjuntament en el futur. L'acte comptarà amb música, imatges i la participació de destacats artistes valencians.

Des que el 2 de juny de 2016 van presentar en l'Ajuntament de València la petició d'un carrer per a Guillem, el procés ha sigut "llarg", ha admès Gisbert. Durant aquest temps, altres municipis han decidit posar el nom de Guillem Agulló en carrers, places o espais urbans, entre ells, Burjassot, Sellent, Vic, Simat de la Valldigna, Faura, Vinaròs o Molins de Rei, Montesquiu, i està en fase d'estudi a Barcelona i Lleida.

PLURALITAT ACCEPTADA ENFRONT DE DISCURSOS PARTIDISTES

La decisió de posar el nom de Guillem Agulló al Passeig central de Vivers arriba precisament en el 25 aniversari del seu assassinat, molt prop de la commemoració del 25 d'Abril, i en un "context especial d'emergència d'ideologies d'odi i discriminació", tant a Espanya com en la resta d'Europa, ha apuntat Gisbert.

En aquest sentit, ha lamentat l'aparició de "nous populismes excloents que volen negar l'evidència d'una realitat social cada vegada més plural, i que pretenen imposar polítiques de discriminació per raó de llengua, cultura, origen, religió o condició sexual".

El context polític és "preocupant", ha incidit, i la "normalització dels discursos i expressions d'odi" arriben a l'àmbit polític, sent utilitzats amb "interessos partidistes" per a "fomentar la discriminació".

Contràriament "hi ha una creixent diversitat de les nostres societats cada vegada més acceptada", que "ensenya valors de diàleg, respecte i voluntat de definició d'espais comuns i de trobada" i que espera que "no es distorsione amb els discursos partidistes".

D'ací el lema 'País Valencià, un país obert', per a la commemoració del 25 d'Abril, com a "afirmació de la pluralitat com un valor positiu i de futur" que vol posar el poble valencià com a "exemple de societat moderna, igualitària, que es reconeix en la seua història i llengua, i que alhora s'enriqueix amb les aportacions i els matisos d'una pluralitat".

INVITACIÓ A TOTS ELS GRUPS POLÍTICS

Gisbert ha fet una crida a la societat per a "dir no a les ideologies de l'odi que ens volen retornar al passat, i dir sí, en veu alta i clara, a la igualtat i el futur". ACPV i les entitats que convoquen enguany la mobilització del 25 d'Abril són diverses i "encara així hem sabut col·laborar i treballar junts. La nostra convocatòria, plural i oberta, és l'exemple del món que volem construir, on tothom tinga cabuda i no hi haja espai per a la discriminació", ha sentenciat.

Amb aquesta voluntat ha convidat també "tots els grups municipals" a assistir a l'acte d'inauguració del passeig dedicat a Guillem Agulló en els Jardins de Vivers per a mostrar que està "en contra" de les expressions de violència i discriminació. "No és necessari estar d'acord amb l'ideari de la víctima", ha puntualitzat.

"CONSCIÈNCIA" PERQUÈ NO ES REPETISCA LA VIOLÈNCIA DEL 9 D'OCTUBRE

En aquest punt, preguntat per si li preocupa que es tornen a repetir els actes violents del passat 9 d'Octubre, Gisbert ha confiat que açò no ocórrega. De fet, han demanat una reunió per a parlar amb Delegació de Govern i creu que hi ha "consciència" davant l'ocorregut llavors, quan segons ha apuntat, va haver-hi "deixadesa" per part de la Delegació i de les forces de seguretat.

En tot cas, ha assenyalat que els protagonistes d'aquells actes violents són una "minoria violenta molt grupuscular i marginal".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià