Un menjador escolar de la UV a Sierra Leona acollirà orfes per l'ebola

Comedor en Sierra Leona
UV
Actualizado: martes, 30 septiembre 2014 13:45

VALÈNCIA, 30 Sep. (EUROPA PRESS) -

Un menjador escolar de la Universitat de València (UV), construït en l'Escola Taller del poblat de Goderich (Freetown, Sierra Leone), haurà d'acollir a desenes de xiquetes i xiquets refugiats per l'epidèmia de l'Ebola, una vegada s'inicie el curs escolar, suspès pel Govern sierraleonès com a mesura preventiva fins al mes de gener vinent, ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

El menjador escolar, també dotat amb una cuina, ha estat posat en marxa per a l'Escola Taller de Goderich per la Universitat de València, en col·laboració amb l'ONGD Diamond Child School of Arts and Culture, per a proveir a més de 200 xiquets i xiquetes, segons les primeres previsions. La construcció de l'edifici i la seua posada en marxa es va realitzar entre l'estiu de 2012 i el de 2013. Des d'aleshores fins al seu tancament provisional, el menjador estava garantint un menjar diària a 350 nens i nenes d'entre 5 i 16 anys.

L'edificació de la cuina-menjador s'emmarca en un projecte de cooperació impulsat pel catedràtic de la Universitat de València Federico Pallardó i Regina Bernabeu, del Servici de Prevenció i Medi Ambient, dins del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat d'esta mateixa institució acadèmica.

Segons ha explicat el president de l'ONGD Diamond Child School of Arts and Culture, Anthony Zachariah Jalloh 'Seydu', "la interrupció del servici de menjador es deu al tancament del centre educatiu per una nova llei governamental que estarà vigent fins que l'epidèmia de l'Ebola estiga baix control". Esta llei afecta, alhora, el transport públic, l'activitat del qual també ha estat interrompuda per tractar-se de llocs que congreguen a un número elevat de persones i, per tant, de risc per a l'expansió del virus.

Segons ha informat el principal responsable de l'ONGD, fins ara no s'ha detectat cap cas d'Ebola en la comunitat de Goderich, si bé este poblat, a causa de la seua fàcil connexió marítima, està rebent "per desenes" a xiquetes i xiquets orfes per la malaltia. De moment, estan sent acollits per les famílies de la comunitat --una vegada ha estat descartat el contagi--, però més endavant, quan es reòbriguen les instal·lacions educatives, seran atesos al menjador. "Ara les precaucions són extremes perquè a Freetown sí s'està estenent el virus", explica.

El projecte de cuina-menjador de Goderich, poblat de Freetown (Sierra Leona), s'emmarca en el Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat de la Universitat de València, promogut pel Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació d'esta institució acadèmica que, actualment, dirigix Guillermo Palao.

La iniciativa ha consistit en la construcció i equipament d'una cuina-menjador per a l'alumnat de l'Escola Taller de Goderich. Amb esta iniciativa s'ha aconseguit proporcionar una dieta nutricional adequada als xics i xiques de l'escola de Goderich, millorant així la seua salut i el seu rendiment escolar.

La cuina-menjador ha evitat que, a causa de l'escassetat de mitjans de la població, els menuts hagen d'eixir al carrer a buscar aliment. I és que la situació al país africà, colpejat per les guerres civils i, ara, més debilitat encara per l'epidèmia de l'Ebola, és molt greu. La majoria dels menors realitza una única menjar diària i, moltes vegades, ni tan sols tenen recursos per a això, motiu pel qual es desmaien amb freqüència en horari lectiu, durant les classes. A més, el rendiment acadèmic cau dràsticament si l'alumne està afamat.

"El projecte ha estat un èxit perquè es va fer un treball molt bo. Hem pretès abordar l'educació, utilitzant el menjador per a cridar als xiquets i les xiquetes al col·legi i així incrementar l'escolarització; la salut, seguint patrons adequats de nutrició; i, al mateix temps, hem portat a terme una acció social, integrant a nens excombatents, implicats en les guerres civils des d'edats molt primerenques", explica Pallardó.

Alhora, el projecte ha proporcionat feina a la població local, ja que les obres de construcció s'han realitzat, sempre que ha estat possible, amb personal de la comunitat de Goderich i, més tard, es va contractar a una cuinera, responsable d'elaborar els menús establerts.

FULL DE RUTA

Després de finalitzar la construcció de l'edifici, este ha estat equipat amb els materials i estris necessaris (nevera, congelador, olles, paelles, coberteria, vaixella, taules i cadires). Al mateix temps, ha estat elaborada un full de ruta, en col·laboració amb les mares, els qui desenvolupen les tasques de servici i manteniment del menjador de manera voluntària; i s'han adquirit els aliments gràcies a la col·laboració conjunta de les ONGD Associació per Àfrica, amb seu a Madrid, i Diamond Child School of Arts and Culture Espanya.

La cuina-menjador ha permès, al seu torn, l'escolarització de més xiquets i xiquetes, ja que el nou edifici s'utilitza també com aula fora de l'horari de menjador.

El marc d'este projecte és el Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat (http://enllaços.uv.es/5wev1In), de la Universitat de València, gestionat per la Comissió 0,7, creada l'any 1995 amb la missió d'establir les línies generals d'actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0'7, que s'obté del 0'7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0'7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants, entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar este pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià