La Mesa del Senat es reunirà el dissabte després del Consell de Ministres

Actualizado: jueves, 19 octubre 2017 16:37

MADRID, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Mesa del Senat es reunirà finalment dissabte que ve al matí després del Consell de Ministres que aprovarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, per rebre precisament estes mesures i ordenar el seu debat i aprovació a la cambra. Esta tramitació es desenvoluparà ja la setmana vinent, a partir del dilluns, i podria acabar el divendres o perllongar-se fins al dilluns dia 30, han informat a Europa Press fonts parlamentàries.

El president del Senat ha de rebre la proposta de l'Executiu amb les mesures concretes que planteja i amb els requeriments al president català, Carles Puigdemont, i una vegada que tinga tota la documentació, serà la Mesa la que decidisca com es tramita este assumpte i en quin termini. L'òrgan de govern del Senat està format per quatre representants del PP, dos del PSOE i un del PNB.

Fonts parlamentàries apuntaven ja el dimarts a Europa Press que tota la tramitació seria pausada. Hui han confirmat que no es correrà i que es mantindrà la celebració del Ple ordinari previst per al dimarts a la vesprada i el dimecres, encara que insisteixen que tot dependrà de la urgència que reclame el Govern central quan envie la seua proposta.

Precisament el dimarts, Mariano Rajoy compareix en la sessió de control al Govern central per respondre les preguntes del PSOE, d'Units Podem i del Grup Mixt.

DUES COMISSIONS POSSIBLES

Les vies per tramitar al Senat les mesures que plantege l'Executiu són dues i abdues segueixen de moment obertes. Serà la Mesa del dissabte la que prendrà la decisió de triar quan li arribe la sol·licitud del Consell de Ministres, que anirà acompanyada amb seguretat d'una petició que es tramite amb urgència.

D'acord amb el Reglament del Senat, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució pot recaure a la Comissió General de Comunitats Autònomes o a una comissió creada per a este efecte entre diverses, si s'entén que l'assumpte n'afecta més d'una. Per exemple, cabria que estiguera composta pels vocals de la citada Comissió General, de la de Reglament i també de la Comissió Constitucional, o per exemple de la d'Interior, si les mesures afecten este terreny.

La diferència entre l'una i l'altra és que a la Comissió General poden acudir representants de totes les autonomies i també el propi Govern espanyol per exposar el seu punt de vista sobre l'assumpte. D'esta forma es perllongarien els temps, al qual altres fonts afegeixen que s'obririen debats paral·lels que no convenen en estos moments.

L'altra comissió seria ordinària: es reuniria una ponència, es debatria després en comissió exclusivament entre els grups parlamentaris i es portaria un dictamen al Ple.

TERMINI PERQUÈ PUIGDEMONT ES DEFENSE

El que es farà en qualsevol cas, perquè ho ordena el Reglament, és requerir de nou a Carles Puigdemont que presente les al·legacions que veja oportunes i que fins i tot nomene un representant que acudisca al Senat a defensar la seua posició.

La presència de Puigdemont al Senat seria nova. El president català no va acudir a la reunió en el Senat de la Conferència de Presidents al gener, però va demanar després una sala per oferir una conferència on defensar la convocatòria d'un referèndum d'independència.

El Senat va rebutjar la sol·licitud, però a canvi li va proposar organitzar una sessió de la citada Comissió General perquè s'explicara i poguera a més debatre amb la resta de presidents autonòmics i amb el Govern. Puigdemont va dir que no.

DE DILLUNS A DILLUNS?

Es planteja que la comissió que haja de debatre l'assumpte celebre una primera reunió ja el dilluns. La trobada haurà de servir per posar dates a tot el procés, i comença per donar un termini a Puigdemont perquè envie al·legacions.

El dimarts a la vesprada i el dimecres, tindrà lloc al Ple del Senat, per la qual cosa la comissió no tornaria a reunir-se fins dimecres a la vesprada o dijous. Es desconeix quin termini es concedirà al president català perquè responga, però podria perllongar-se fins dijous.

Este mateix dia o ja divendres, la comissió hauria de tornar a estudiar tota la documentació i debatre i aprovar un dictamen, una proposta a favor o en contra de les mesures que el Govern central vulga aplicar a Catalunya o que incloga fins i tot alguna modificació.

I segons siga este calendari, el Ple de la votació final serà el divendres 27 o s'haurà de convocar la setmana següent, probablement el dilluns dia 30.

Fonts parlamentàries apuntaven dimarts que este calendari dona la possibilitat que al llarg d'estos dies Puigdemont dissolga el Parlament de Catalunya i convoque eleccions, la qual cosa podria paralitzar l'aplicació del 155. Si ho fa dimarts vinent 24, la cita amb les urnes seria el 17 de desembre.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià