Milers de professors valencians clamen contra "el desmantellament de l'educació pública" en el primer dia de vaga

Unas Jóvenes En La Manifestación De Profesores En Valencia
EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 16 mayo 2012 19:18

Els sindicats xifren el seguiment de l'atur al 35% i la Conselleria d'Educació ho rebaixa a menys del 10%


VALÈNCIA, 16 May. (EUROPA PRESS) -

Milers de professors arribats des de diferents punts de la Comunitat Valenciana --30.000 segons els organitzadors i 10.000 segons dades facilitades per fonts oficials-- han clamat contra "el desmantellament de l'educació pública" en una manifestació a València amb la qual ha arrancat la primera jornada de la vaga intermitent convocada pels cincs sindicats amb representació a la Mesa Sectorial, STEPV, FETE UGT-PV, FE CCOO-PV, ANPE i CSI·F.

En esta primera mostra del descontentament del col·lectiu docent davant de les mesures d'ajust dels governs central i autonòmic, les organitzacions sindicals han xifrat el seguiment global de l'atur en més de 35% dels professors de l'ensenyament públic no universitari, unes 18.000 persones dels 52.000 que estan en plantilla.

Segons les dades recollides fins ara pels sindicats, la vaga ha estat secundada per un 40% dels professors a Alacant --la província amb més professorat interí--, tot i que en algunes comarques s'ha superat el 50%; un 25% a Castelló i 35% a València.

Per la seua banda, la consellera d'Educació, María José Català, --que ha agraït als docents "la seua professionalitat"-- ha rebaixat el seguiment al 9,54%: un 7,08% a la província de València; en la d'Alacant, un 13,52%; i en la de Castelló, del 7,06%.

L'acte central d'este dimecres ha estat la manifestació a València que ha partit passades les 12.00 hores de la Plaça de Sant Agustí de la capital baix el lema 'No a les retallades en els servicis públics. Depuració de responsabilitats al Consell'.

Al capdavant de la capçalera de la marxa han estat els representants de les seccions d'ensenyament dels sindicats, que han coincidit a destacar que estes accions de protesta --que continuaran en els pròxims dies i que coincidiran amb la vaga estatal convocada en el sector per al 22 maig-- pretenen defensar un ensenyament de qualitat davant d'unes mesures d'ajust que han "traspassat totes les línies vermelles" i que suposaran l'acomiadament de "milers" d'interins, l'augment de ràtios que farà que els xiquets "no càpiguen als instituts" i la precarització de les condicions laborals dels docents.

Així, en representació de STEPV-Iv, Marc Candela ha valorat la participació en este primer dia de reivindicació i ha recordat que a la marxa de València s'han desplaçat mig centenar d'autobusos de tota la Comunitat. Ha reptat a més a la consellera Català que "explique com se'n va a gestionar sense afectar la qualitat el curs que ve, amb menys professors i més alumnes per aula".

El secretari de FETE UGT PV, Guillermo Martí, ha defensat que la vaga està "plenament justificada" perquè "en dos anys el sistema valencià ha perdut més de 2.200 professors i enguany aniran a l'atur entre 3.000 i 8.500, depenent com es planifiquen en la Comunitat les mesures que vénen de Madrid", mentre que Miguel Ángel Vera, responsable de la Federació d'Ensenyament de CCOO ha advocat per "un altre tipus de política econòmica que no aplique les retallades en el sistema educatiu".

"LÍNIES VERMELLES"

Per part de CSI·F, Rafael Collado ha demanat una "negociació seriosa" per a superar l'"atac continu a l'ensenyament públic i a la dignitat dels docents" i, finalment, el president autonòmic d'ANPE, Laureano Bárcena, ha considerat que "hi ha unes línies vermelles que no s'han de traspassar, però esta vegada sí s'ha fet".

La manifestació ha recorregut el centre de la ciutat i ha realitzat diverses parades, una d'elles davant de la seu de la Delegació del Govern --on s'han escoltat crits a favor de la dimissió de la delegada, Paula Sánchez de León-- i els líders sindicals han estat rebuts pel subdelegat, Luis Santamaría, al qual ha lliurat el seu manifest.

La comitiva també s'ha detingut davant de la seu de Bancaixa, on alguns dels manifestants han corejat el lema 'Ací estan els diners de l'educació', i l'Institut Lluís Vives --epicentre de les manifestacions estudiantils conegudes com a 'primavera valenciana-- al qual han dedicat un aplaudiment que ha estat correspost per alguns estudiants amb mocadors blancs en la finestra.

Finalment, s'han concentrat en les instal·lacions de la Conselleria d'Hisenda al carrer Miquelet per a reclamar la dimissió del seu titular, José Manuel Vela, i s'han reunit breument amb el secretari autonòmic d'Administració Pública, Pedro García Ribot.

L'itinerari ha envoltat, finalment, el Palau de la Generalitat i els manifestants han anat omplint la Plaça de la Mare de Déu, on s'ha llegit el manifest. En esta declaració, els professors han expressat el seu "rebuig que s'utilitze l'excusa de la crisi per a desmantellar tot el que és públic i amb els diners que se li nega, potenciar el privat".

"És fals que no haurà acomiadaments, sinó 'absència de contractacions', és fals que classes de 40 alumnes permeten bones condicions educatives, és fals que el professorat no treballa el juliol, és fals que els preocupa l'ensenyament públic i, sobretot, és fals que no hi ha alternatives", han exclamat.

Per esta raó, han assegurat que "la mobilització continua" perquè "és el moment de defensar l'educació que formarà a les persones de demà". De fet, per a aquest dijous s'han programat noves manifestacions a València, Alacant i Castelló, així com assemblees de professorat.

LLAPIS COM A "ÚNIQUES ARMES" I TOCATS INSPIRATS EN CALATRAVA

Els participants en la marxa han exhibit nombroses pancartes, cartells i altres enginys per a mostrar el seu rebuig a les retallades. Entre els més cridaners han destacat els tocats d'elaboració casolana que dos joves han lluït en els seus caps i que reproduïen obres molt populars de l'arquitecte Santiago Calatrava, com són el Palau de les Arts i uns dels seus ponts.

Un nodrit grup portava grans llapis en els quals es podia llegir 'Estes són les nostres úniques armes' mentre que altres manifestants han mostrat grans tisores de cartró en al·lusió a les retallades i un avió amb la consigna 'Educació aerolínies de baix cost'.

La protesta ha sorprès a nombrosos turistes que en esta època de l'any omplen el centre històric de València i que no han dubtat a prendre fotografies. Fins i tot una professora francesa, que acompanyava a un grup d'estudiants, ha animat als docents i s'ha dirigit als periodistes per a mostrar el seu rebuig a "els 40 xiquets per classe".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià