Nacho Diago embruixa el Talia de València per mitjà d'un viatge màgic pels records d'un xiquet que vol ser mag

Nacho Diago
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 16 abril 2014 16:54

VALÈNCIA, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'actor i mag valencià Nacho Diago, primer premi de màgia al XXVII Congrés Màgic Nacional, arranca este dimecres al Teatre Talia de València la seua gira nacional amb l'espectacle 'Días de nocilla i magia', un viatge emocional pels records d'un xiquet que volia ser mag, en què l'artista unix il·lusionisme, teatre gestual i comèdia prenent com a punt de partida el berenar "per excel·lència" dels més menuts, els sandvitxos de nocilla.

   Fins al 21 d'abril, 'Días de nocilla i magia' mostrarà a un públic de totes les edats una combinació de teatre, records, rialles, pors, humor, màgia i sandvitxos de nocilla, en un viatge per uns records "no tan llunyans amb ganes de ser reviscuts". Entre gestos a la cultura pop, Diago relata com de "difícil" era aprendre màgia en una època en la que no existia internet ni telefonia mòbil.

   Així, durant l'actuació se'n van succeint els números realitzats amb objectes normals i quotidians, en els que el mag se servix d'elements que qualsevol entre l'audiència pot tenir a casa, com un sabata, un anell, un paraigua o un rellotge. A més, comptarà amb la col·laboració d'un ajudant, un animal "salvatge i perillós", segons ha explicat l'actor en roda de premsa.

   Tot i això, el creador assegura que no es tracta d'una simple successió de trucs, sinó que intenta provocar un "viatge emocional a l'espectador per mitjà dels jocs màgics". A més, l'espectacle serà d'"improvisació", cosa que fa que cada funció siga "única", si bé ha comptat amb l'ajuda del director Gabriel Olivares, amb qui ja va treballar en els seus orígens, per a "buscar més una dramatúrgia" i "el concepte d'espectacle".

   A l'acte de presentació, Nacho Diago ha explicat que l'element de la nocilla l'ha prés com a punt de partida per a iniciar este viatge de sensacions, ja que els entrepans de nocilla eren el berenar "per excel·lència per a molts xiquets d'estes generacions".

   En concret, la història se situa en els anys 80, tot i que Diago detalla que no ho fa com "referent concret" per a parlar d'esta època, sinó perquè era la dècada en la qual va ser menut. "Teníem una televisió mitjana i les coses tenien un impacte diferent, i com això em va marcar", afegix, per la qual cosa, tot i que no és absolutament real, sí confesa que és "molt autobiogràfic".

ESPECTACLE I HUMOR

   Les diferents funcions, segons l'il·lusionista, unixen màgia i espectacle i estan pensades per a representar en teatre, en este cas a l'escenari del Talia, un lloc que considera "ideal" i "acollidor", per "la proximitat i la quantitat de públic que cap". En este sentit, Diago indica que els trucs són "molt visuals", per la qual cosa es podran veure "des de qualsevol lloc" de la sala, tot i que avança que va a haver un moment "puntual" d'homenatge al mestre argentí Rene Lavand, que va perdre en un accident una de les seues mans, en què farà màgia "de prop".

   Tot i que fa un recorregut per la seua infància, el mag precisa que "no és una narració lineal", en què es compte la vida d'un "xiquet que vol ser mag i guanya el campionat d'Espanya i després ve al Talia", sinó que això suposa precisament el punt de partida des del qual el públic s'endinsa en els seus records i sensacions personals.

   Preguntat per si els 'gags' humorístics permeten acostar el mag més cap al públic, l'actor ha afirmat que actualment s'opta per l'humor i la màgia més "espectacular i virtuosa". En esta línia, ha destacat que "les tendències existixen fins i tot en la màgia" i que ara està "molt de moda" a València allò "hipertècnic i pròxim al malabarístic", tot i que ell és més "clàssic" i "poètic".

"CAPACITAT DE SORPRESA"

   D'altra banda, indica que l'actuació està pensada per a "qualsevol edat, de 5 anys, de 7, i de 80". "Cal venir amb esperit de xiquet, sense prejudicis, a gaudir. Rene Lavand diu en els seus espectacles: 'Hui estic ací per a estimular la capacitat de sorpresa'", cosa que considera que és "bonic", ja que ens trobem en una època en la qual "ja quasi no ens sorprèn res" i veiem "notícies horribles que no filtrem perquè estem molt acostumats a veure-les".

   Finalment, preguntat per si alguna vegada ha volgut fer desaparèixer algun polític, ha assegurat que ha tingut "moltes ganes" i es penedix que la màgia tinga truc. "Acostume a lluitar i demanar que siguen conseqüents que les seues decisions afecten moltes persones, però sembla que a vegades s'obliden d'això, que les seues decisions repercutixen d'una manera directa en les persones", lamenta. Sobre si els polítics són també mags, Diago ha respost: "Són més tafurs que mags".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià