La nova estratègia de política industrial preveu que el pes de la Indústria s'eleve al 20% del PIB en 2020

Actualizado: lunes, 8 julio 2013 16:08

Els sindicats critiquen que el presupost i el calendari del pla és "modest"


VALÈNCIA, 8 Jul. (EUROPA PRESS) -

La nova estratègia de política industrial de la Comunitat Valenciana reunix 25 mesures amb l'objectiu principal d'aconseguir que el pes de la Indústria al producte interior brut (PIB) regional s'eleva del 16% actual al 20% en 2020 i per això es destinaran en 2014 entre 160 i 200 milions d'euros segons s'establisca en els pròxims pressupostos.

Així, ho ha assenyalat este dilluns el conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, Máximo Buch, que ha presentat este document al costat del president de Cierval, José Vicente González, el secretari generals de CCOO, Paco Molina, i el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Gonzalo Pino.

El text s'ha elaborat a partir de les conclusions elaborades per més de 80 persones que han treballat en les comissions de l'Observatori de la Indústria i els Sectors Econòmics de la Comunitat Valenciana més les aportacions d'experts de fora que també s'han incorporat.

Sobre esta qüestió, Buch ha destacat que el consens sobre el document és del 99,5% ja que encara queden per perfilar "xicotets" detalls que ha confiat que se solucionen en uns 15 dies per a poder presentar ja el document definitiu.

El pla té 25 accions i objectius concrets que s'han quantificat de manera que a partir d'uns indicadors, majoritàriament de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), "ens diran on estem ara i on volem estar en 2020" d'una forma "dinàmic" perquè se'n vaja ajustant als canvis d'escenaris.

"A partir d'ací el treball de l'Observatori és segur estos indicadors i objectius i treballar tots junts per a avançar en la línia que volem", ha recalcat Buch, qui ha concretat que haurà reunions semestrals d'este organisme per a verificar que "se'n va complint la trajectòria marcada".

De la mateixa manera, ha destacat que tots han convingut que la indústria és "clau" per al "creixement econòmic i el benestar dels ciutadans" perquè genera "llocs de treball estable així com tasques induïdes en altres sectors".

Alhora, el president de Cierval, José Vicente González, ha incidit que la Comunitat Valenciana ha de ser "industrialment potent com són totes les Comunitats importants en el món i que els va bé". "Nosaltres no tenim per què ser diferents", ha evidenciat.

González ha ressaltat en este sentit que s'ha arribat a un acord ja que "el que queda són quatre coses, de semàntica, de posar-ho bonic" i a partir d'ací "cal posar-se a treballar amb una ruta que el fet important és que està traçada". Alhora, ha assenyalat que no veu "cap contradicció" en la reducció del pressupost per als Instituts Tecnològics que es complisca l'objectiu d'arribar al 20%.

PRESSUPOSTOS I CALENDARI "MODEST"

Per la seua banda, el secretari generals de CCOO, Paco Molina, ha lamentat que donada la situació actual "el pressupost i el calendari econòmic és modest, està acompanyat als temps de retallades i de contenció de la despesa quan nosaltres pensem que caldria fer un esforç més important". En qualsevol cas, ha apuntat que des de CCOO preferixen que els parle "clar" de les possibilitats reals perquè "no estan les coses per a moltes bromes".

Amb tot, ha ressaltat que es tracta d'un document "madur" i que serà un "instrument dinàmic i útil" perquè "done respostes". Així, ha recalcat que augmentar el valor de la indústria és el PIB regional és un objectiu "estratègic, sobretot en moments de crisis" perquè "tenim l'obligació de generar economia sostenible i socialment responsable". Molina sí que ha mostrat la seua preocupació per la falta de dotació econòmica per als Instituts Tecnològics i per a les activitats emprenedores.

Finalment, el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Gonzalo Pino, ha mostrat la seua preocupació perquè els objectius que es marquen en este document són "a llarg termini" quan la situació del teixit industrial de la Comunitat "cada vegada es deteriora més" per la destrucció d'empreses.

Per esta raó, ha reclamat que per a fixar objectius a llarg termini cal saber quin tipus de teixit "anem a tenir en el pròxims anys". "Si no és així este document no es podrà portar a la pràctica perquè senzillament el teixit industrial s'haurà reduït a la mínima expressió", ha comentat Pino, qui ha recalcat que "els recursos cal posar-los on cal hui per a salvar el que tenim i en el futur ja parlarem per a fer que els emprenedors siguen futures empreses".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià